Advertoriale,  Uncategorized

“Produceti romaneste, vindem romaneste!”

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 3 minute.

Sunt ceea ce mananc?

Am citit acum cativa ani un material privind lipsa de interes a romanilor pentru produsele autohtone, acestea din urma fiind preferate de catre straini. Mai tarziu, am inteles ca pretul exagerat al acestor produse tineau departe tocmai  clientii romani. Este adevarat ca, pentru a manca romaneste si sanatos trebuie sa investim ceva banuti. Dar o facem pentru sanatatea noastra nu doar pentru placerea de a fi gurmanzi.

Pe 5 ianuarie 2012 se implinesc doi ani de cand nu mai fumez, ceea ce ma face sa fiu atat de mandra de mine incat zilnic ma “premiez” cu o branza Fagaras la micul dejun. Branza Fagaras este unul dintre produsele romanesti care-mi aduce aminte de perioada de dinainte de `89, cand inghetata wafe si siropul de visine, cel in sticla aceea groasa si opaca, erau preferatele tovarasilor mei de joaca. Branza Fagaras imi aduce aminte de perioadele cand mergeam in vizita la bunici, si acestia ne imbiau cu branza cu smantana si mamaliguta. Si cand am crescut, pasionata fiind de drumetiile montane, s-a intamplat sa nimeresc cu gasca la o stana si, la fel, baciul de acolo ne-a omenit pe unii cu branza cu smantana iar pe altii cu traditionalul bulz ciobanesc sau cocolosi cu branza (cum se numeste in anumite regiuni). Delicioase produse, la care altii, copii sclifositi, stramba din nas. Caci sunt sigura ca foarte multi prefera branza topita in locul urdei si laptele degresat si trecut prin zeci de procesari pentru a obtine un produs finit in locul laptelui gras de vaca sau de bivolita.

“Un popor fara traditie este un popor fara viitor!”

Suntem un popor de gurmanzi. De la daci incoace nu ne-am dezmintit in acest sens: ne place sa mancam si unii dintre noi chiar o fac romaneste. Cunosc oameni care si-ar permite sa manance in fiecare zi la cele mai pretentioase restaurante cele mai rafinate si mai exotice feluri de mancare dar care, din fericire pentru sanatatea lor, au ales o alimentatie bio romaneasca.

Stiai ca printre mancarurile preferate ale stramosilor daci se numara carnea de vita? In toate siturile arheologice au fost descoperite resturi osteologice apartinand acestor mamifere, crescute in special pentru lapte, branza, pentru munca, abia la maturitate unele dintre ele fiind sacrificate. De baza in alimentatia dacilor erau si cerealele. Meiul, de exemplu, putea fi consumat in mai multe moduri (terci de mei in care se putea pune spanac sau loboda, mei fiert in lapte si apoi consumat cu branza, miere, oua). Dacii consumau si legume precum linte, mazare, naut, spanac si loboda, macris, usturoi. Deci nu ne tragem numai dintr-un neam de barbari care mancau berbeci si vitei la protap si beau vin cu nemiluita! Ne tragem si dintr-un neam care se hranea bio! Daca acum mii de ani Burebista manca legume autohtone sanatoase, in 2011 noi mancam legume iradiate din alte tari, tratate cu raze gama impotriva daunatorilor pentru a se pastra proaspte mai mult timp. Pacat! Pacat pentru ca inca mai avem oameni care si-ar dedica 100% timpul pentru a produce alimente pur romanesti. Lipseste insa un soport economico-social solid, de nadejde si mai lipseste increderea producatorului in autoritati. Trebuie implementat, pas cu pas, un program de reorganizare si revalorificare a produselor autohtone. Trebuie creat un buget substantial ce va fi pus la dispozitia producatorului intru ajutorarea lui. Magazinele Real au o initiativa laudabila, pentru ca, sub deviza “Produceti romaneste, vindem romaneste” s-a creat deja un prim pas in readucerea in prim plan a sanatatii! Eu incerc zi de zi, pe cat posibil, sa cumpar romaneste produse romanesti, incepand cu branzica Fagaras de dimineata si terminand cu merele luate de la taranii din piata (sau de la magazinul Real in perioada 3-6 noiembrie in cadrul Targului de mere al producatorilor locali).

Pentru a ajuta produsele romanesti sa se relanseze pe piata de desfacere si de achizitie trebuie noi insine sa credem in ele! Si sa mai credem ca, achizitionand direct de la producatorul roman sau prin intermediul magazinelor Real, de exemplu, banii care fac sa ruleze sistemul economic romanesc raman in tara, nu sunt trimisi sa rascumpere morcovii si rosiile iradiate, atat de des intalnite pe tarabele din piete dar si din alte supermarketuri.

P.S. Propun magazinelor Real relansarea brandului Cico! Sa mai am si eu placerea de a auzi propunerea: “Te scot la un Cico?”

– in timp ce mancam un ionatan pur romanesc am parcurs etapa 15 a competitiei SuperBlog 2011 –

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *