Advertoriale

Viitorul se numeste Prius

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Floare verde de lalea

Prius e masina mea!

C-un design intuitiv

Eco friendly exclusiv

Si eficienta de top

Ea ocupa primul loc!

Sunt o tipa careia ii pasa de mediul inconjurator si de resursele sale si incerc sa-i invat si pe altii sa fie ECO. Este simplu de vorbit dar greu de aplicat fiecare sfat dintr-o campanie de protejare a mediului. Nu ma asteptam ca unui “constructor” de masini sa-I pese de mediu si de recuperarea energiilor. Dar, ca de fiecare data,Toyotam-a surprins. Si-a facut-o chiar de prin 1997. cand a iesit primul model hibrid.

L-am intrebat pe Andrei ce parere are despre Prius (ca doar cu el m-am sfatuit si cand am scris prima oara despre Toyota Yaris). Ma asteptam sa faca o comparatie cu filmul Transformers, pentru ca-l vazuse de curand: “acum cateva zile am vazut Transformers, un film ce mi-ar fi placut sa il vad in copilarie pentru a ma putea juca cu masinutele, lucru cam dificil dupa o anumita varsta. Dar cum copii raman copii doar dimensiunea jucariilor se schimba, mi se pare ca Prius este o jucarie pe masura, cu un nume parca inspirat din film. Daca as avea una probabil ca m-as simti ca tanarul Sam Witwicky iar fratele mai mic al lui Optimus Prime s-ar fi intors de pe planeta Cybertron intruchipat in Toyota Prius, o masina vie, o masina care stie ce, cand si cat sa manance din rezervor. Prius este puternica dar silentioasa, in acelasi timp si apara pamantul de rautatea CO2-ului!” M-a amuzat copios opinia lui Andrei, dar pana la urma are dreptate: obiectivul principal al Toyota Prius este “mai putine emisii poluante pentru o planeta mai curata”. Si drept dovada, nivelul emisiilor de CO2 este, in cazul Prius, de doar 89g/km. Si asta multumita tehnologiei HSDHybrid Synergy Drive.

Ce-mi place extreme de mult la Prius este faptul ca poti sa-ti alegi modul preferat de a conduce:

–          modul EV – conduci pe o distanta de pana in 2 km folosind doar motorul electric cu emisii poluante si consum de carburant nule;

–          modul ECO – experimentezi un raspuns moderat la folosirea pedalei de acceleratie pentru o economie crescuta de carburant;

–          modul Power – maximizeaza puterea motorului conventional si a celui electric pentru promptitudinea mai mare a acceleratiei.

Din punctul meu de vedere, initiativa Toyota de a imbunatati calitativ performatele Prius, se rasfrange pozitiv asupra tuturor soferilor pasionati sau care doresc a se “converti” in “Eco drivers”. Cred ca din ce in ce mai multi se gandesc la un sofat in siguranta, silentios, stilizat la bordul unei masinute care sa nu lase tot timpul dare groase de fum negru in urma. Imi amintesc ca aveam un vecin, Ovidiu, ce-si luase, prin 2000, un Prius:

Aseara, pe ulicioara,

Pe-o vreme caniculara,

A sosit vecinu-Ovidius

C-oToyota, cu un Prius!

Cu totii ne-am imbulzit

Sa vedem ce-a mai urzit

Toyotacu-al sau hibrid:

Are consum de carburant,

Mai putin ca un amant

Si valori reziduale

Deosebit de amicable.

Dotata cu motor electric

Completata de-unul termic,

Aceasta ECO-Toyota

Primeste cea mai mare nota!

P.S.: Casetica tehnica:

  1. 136 CP – accelereaza pana la 100 km/h in 10,4 secunde;
  2. motoarele electrice ofera o putere de 60 kW – 82 CP;
  3. consum de 3,9 l / 100 de km;

P.P.S. Material scris pentru etapa 30 din SuperBlog 2011.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *