De-ale vietii,  Ratiune si... simtire

Doamna si vagabondul

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

Cuplul “Micky si Andrei” nu are de gand sa sarbatoreasca Valentine`s Day. Tocmai pentru ca sunt indragostiti in fiecare zi, cei doi nu au nevoie de o zi anume sa celebreze asta. Buuun. Cu toate acestea, pentru cei care se iubesc si le plac povestioarele romantice (si musai sunt iubitori de catei), am ales sa prezint povestea “Doamna si Vagabondul” – o productie Disney care mi-a marcat copilaria iar mai tarziu adolescenta, si pe care o revad cu placere ori de cate ori am ocazia!

Premiera filmului a avut loc pe 16 iunie 1955, distributia realizandu-se prin Buena Vista Distribution. “Doamna si Vagabondul” a fost primul desen animat realizat prin utilizarea tehnologiei “CnemaScope widescreen”. Actiunea filmului ii aduce in prim plan pe Doamna/Lady, o catelusa English Cocker Spaniel, care locuieste alaturi de o familie foarte bogata si pretentioasa, si pe Vagabond/The Tramp, un maidanez care traieste pe strazi, unde a invatat sa se descurce, fara stapani si obligatii, dar infruntand o sumedenie de pericole. In momentul in care cei doi se intalnesc, incepe o fascinanta aventura si, in final, cei doi se indragostesc!

“Doamna” este un cadou de Craciun din partea lui “Jim Dear” penru sotia sa, “Darling”. Foarte repede, catelusa devine rasfatata casei, fiind permanent in centrul atentiei. Cand implineste sase luni, “Doamna” primeste prima sa zgarda cu medalion de identificare si permisiunea de a iesi la plimbare pe strada. Foarte repede se imprieteneste cu doi caini din vecini, Jock si Trusty iar la scurt timp il intalneste si pe “Vagabond”. Curand, “Darling” are primul sau copil iar “Doamna” incepe sa se simta neglijata, crezand ca a trecut pe locul doi si nu mai este iubita ca inainte. La scurt timp dupa nasterea copilului, cei doi soti pleaca pentru cateva zile, iar in casa soseste matusa Sarah, care trebuie sa aiba grija de copil. Dar nu vine singura, ci insotita de cele doua pisici siameze, Si si Am, care-si fac de cap prin casa, spre disperarea catelusei. Cand pisicile se prefac a fi fost ranite de catre Lady, matusa Sarah o duce la un pet-shop de unde ar trebui sa-i cumpere o botnita. Furioasa si speriata, catelusa fuge cu botnita deja pusa, ajungand pe strazile unde credea ca-l va gasi pe Vagabond.

Lady and the Tramp – filmul complet

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5oG944zOVmM]Foarte curand este atacata de o haita de caini, dar Vagabondul apare din senin si reuseste sa o salveze de coltii amenintatori. Curajosul catel isi ia apoi noua prietena la o plimbare prin oras prezentandu-i secretele care nu pot fi vazute de dupa perdelele scumpe, facandu-i cunostinta cu mai multi dintre prietenii sai, printre care si un castor care-i va scoate Doamnei botnita. Vagabondul se decide sa o trateze asa cum merita o Doamna adevarata si o invita la o cina romantica, la restaurantul italian condus de Tony, unde bucatarul le pregateste spaghetti. Aici are loc si celebra scena a sarutului, poate cel mai emotionant moment al filmului, care poate rivaliza cu usurinta cu unele dintre cele mai frumoase scene romantice din istoria cinematografiei – cei doi ajung sa mamance impreuna acelasi “fir” de spaghetti, pana se saruta.

Dupa cina ei petrec noaptea pe un deal din apropiere, intr-o intalnire romantica dupa toate regulile. In dimineata urmatoare, Doamnei incepe sa-i fie dor de casa, asa ca cei doi se indreapta spre impunatoarea vila. Dar, pe drum, Doamna este prinsa de hingheri. Dar nu ramane mult la adapostul pentru caini, fiind recunoscuta de matusa Sarah si dusa acasa unde, in locul culcusului calduros, o astepta un cotet in gradina si un lant solid. Jock si Trusty, prietenii ei, vin sa o viziteze dar Doamna se pare ca nu prea are chef de musafiri. Mai mult, ii reproseaza Vagabondului ca din cauza lui a ajuns la hingheri si in final, in cotet, spunandu-i ca nu mai vrea sa-l vada niciodata. Chiar daca fusese respins, Vagabondul se intoarce si afla ca un sobolan intrase n camera copilului celor doi stapani ai Doamnei. Speriata, catelusa il roaga sa-l ajute pe cel mic asa ca Vagabondul intra-n casa si, dupa o scurta urmarire, reuseste sa omoare sobolanul. Dar, din cauza galagiei, copilul se trezeste din somn iar matusa Sarah, uimita si iritata de prezenta Vagabondului, cheama hingherii sa o scape de maidanezul care i s-a strecurat in casa iar pe Lady o inchide in pivnita. Tocmai cand hingherii reusesc sa-l prinda pe Vagabond, stapanii Doamnei se intorc acasa. Cand acestia gasesc sobolanul mort in camera copilului, inteleg ca cei doi caini l-au salvat pe micutul lor iubit. Jock si Trusty reusesc sa-l elibereze pe Vagabond din masina hingherilor, dar cand aceasta se rastoarna, Trusty este prins sub ea. Jim si Darling il iau pe Vagabond acasa, iar Jock ramane sa-si planga prietenul pe care-l credea mort.

La urmatorul Craciun, intreaga familie este din nou reunita. Doamna ii face Vagabondului o mare surpriza, aducand pe lume patru puiuti. Acestui frumos tablou de familie se alatura si Jock impreuna cu Trusty, acesta din urma fiind doar ranit la un picior, in urma accidentului.

Cum a fost realizat “Lady and the Tramp”?

Filmul de animatie are la baza doua surse de inspiratie: cartea “Happy Dan, The Whistling Dog”, publicata in 1937 de Ward Greene, in care personajul principal este un catel de pe strada, si un scenariu la care lucrase mai mult timp Joe Grant, principalul scenarist al companiei Disney, despre un English Cocker Spaniel, pe nume “Lady”/”Doamna”, avand ca model propriul caine. Inainte cu doi ani de lansarea peliculei, Greene a lansat scenariul/cartea, la insistentele lui Walt Disney, care dorea ca publicul sa se familiarizeze cu povestea.

In primele versiuni ale scenariului, Vagabondul a fost numit pe rand “Homer”, apoi “Rags” si “Bozo”. Chiar daca, in mare parte, linia naratiunii este cam aceeasi, schimbarile au fost totusi destul de importante. De exemplu, Doamna ar fi trebuit sa aiba doar un singur prieten printre vecini, un caine pe nume Hubert, care, ulterior, a fost inlocuit cu Jock si Trusty, un cuplu amuzant, care a prins mai bine la public. Numeroase scena initial realizate au fost sterse la montajul final. Una dintre ele a fost cea in care Doamna, asteptand sosirea acasa a bebelusului, are un cosmar cu o parada a pantofilor in care o ghetuta de copil se multiplica la nesfarsit, coplesind-o. O alta scena, destul de interesanta, dar care a fost eliminata la montaj, era urmatoarea: Doamna si Vagabondul se plimba prin parc moment in care intra intr-o fantezie canina, o lume in care cainii sunt stapani, iar oamenii sunt animale de companie. Cele doua pisici siameze, Si si Am, ar fi trebuit sa poarte numele de Nip si Tuck, iar sobolanul, singurul personaj cu adevarat negativ, ar fi trebuit sa aiba si o latura comica, la care s-a renuntat ulterior.

Filmul a fost relansat de mai multe ori: 1962, 1971, 1980, 1986, apoi pe caseta video in 1987 si in editie limitata pe DVD, in 1999, urmata de o a doua editie in 2006. Se spune ca scena de la inceput cand Darling deschide o cutie de cadouri si o gaseste inauntru pe catelusa, a fost inspirata dintr-o intamplare reala din viata lui Walt Disney: acesta uitase intr-o zi ca-i promisese sotiei ca vor lua cina impreuna; pentru a se revansa, i-a facut cadou un catelus, ascuns intr-o imensa cutie pentru palarii! Bineinteles ca sotie l-a iertat imediat!

*aceste informatii au fost publicate cu ceva timp in urma in revista Animal Club.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *