De-ale vietii

Îţi este teamă să vorbeşti în public? Participă la un curs de Public Speaking!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Se făcea că eram în spatele unei cortine. Urma cea mai importantă prezentare din viaţa mea. Aveam să vorbesc despre ce înseamnă viaţa alături de un animal de companie. Dar nu mai era vorba de o simplă discuţie telefonică cu un iubitor de câini. Acum trebuia să vorbesc unei săli pline cu vreo sută de oameni. Oameni veniţi să mă vadă, să mă asculte, să acumuleze cunoştinţe. Mi-am trecut mâna tremurândă pe frunte. Eram lac de apă. O mână invizibilă mă sugruma. Am fost anunţată că urmează să iau cuvântul. Cu o stângăcie generată de „cazanul” plin cu emoţii pe care-l căram în spate, am dat cortina la o parte şi am păşit spre locul în care erau aşezate flipchart-ul şi microfonul. M-am împiedicat de singura denivelare din parchet, fiind gata gata să-l raşchetez cu propriul nas. M-am redresat, roşie la faţă ca tichia lui Moş Crăciun. 200 de ochi mă sfredeleau. Cu un elan trimis parcă de Divinitate, am înşfăcat microfonul şi am vrut să-mi salut audienţa. Dar vocea rămăsese undeva în spatele cortinei. Mi-am dorit atunci ca podeaua să mă înghită sau să pot să fug departe de acea sală, departe de cei 200 de ochi. O bufnitură m-a readus la realitate. Căzusem din pat. Alarma suna o partitură enervant de ascuţită. Am oprit-o. Sâmbătă. Ora 8:00. Peste două ore trebuie să particip la primul curs de public speaking la care am luat parte vreodată. Sigur voi afla ce trebuie să fac ca să nu mai fiu gâtuită de emoţie şi cum trebuie să mă perceapă cei 200 de ochi.

Sunt editorul coordonator al singurei reviste dedicată iubitorilor de câini din România. Aproape în fiecare zi iau legătura cu cititorii şi colaboratorii mei. Ascunşi în spatele vocii, cred că mulţi ne simţim mai în siguranţă. Puţini sunt cei care se simt confortabil la o întâlnire de afaceri ca să nu mai vorbim atunci când trebuie să facă o prezentare în faţa unui public mai numeros. Sunt convinsă că un curs de Public Speaking văzut ca un plus în dezvoltarea personală reprezintă o soluţie pentru mulţi dintre noi.

Ce aşteptări aş avea de la un asemenea curs: cum să-mi gestionez emoţiile astfel încât să generez o comunicare corectă; cum să-mi pregătesc şi cum să-mi generez discursul; cum să-i conving pe cei care mă urmăresc; cum să ascult; etc. Şi sunt convinsă că, foarte curând, am să aflu aceste lucruri!

* Ca tot a venit vorba de Public Speaking, recomand si exercitii de atentie dar si programe de sustinere si traininguri pentru luarea deciziilor, mai ales pentru cei care lucreaza pe posturi de lideri si manageri. 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *