De-ale vietii

Vacanță la Roma! (I)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 10 minute.

Filmul „Vacanță la Roma”/„Roman Holiday” (1953) a fost nominalizat la zece premii Oscar, în timp ce actrița din rolul principal (Audrey Hepburn) chiar a cucerit un Oscar! Îmi rezerv dreptul de a-mi nominaliza propria „Vacanță la Roma” la titlul de „Cea mai frumoasă, cea mai romantică, cea mai senzuală, cea mai cea vacanță din ultimii 30 de ani”!


Roma, orașul născut în secolul al VIII-lea î. Cr., în vremea regalității etrusce, ne-a fost gazdă primitoare timp de patru zile minunate. La finele anului trecut, Moș Crăciun i-a dat poruncă lui Andrei să-mi aducă-n dar o agendă. Pe ultima pagină a agendei stau scrise următoarele: „Îți doresc să umpli toate paginile doar cu realizări și fericire iar harta de la finalul agendei să fie prea mică pentru locurile unde ne vom plimba în anii următori. La mulți ani!” Și uite că harta a fost prea mică și am depășit granițele ei, pentru că, datorită inspirației izvorâtă din seducție și iubire, cu ajutor de la Danone Cremosso, Standout, Elena Cîrîc, Cabral, Florin Grozea, am ajuns, pe 09.08.2012, la Roma.

Sincer, nu credeam că anul acesta o să am ocazia să mă plimb prin Colosseum, să savurez o înghețată privind Pantheonul, să iau la pas, centimetru cu centimetru Vaticanul, să mă rog la Biserica Sf. Petru, să-mi pun cele mai năstrușnice dorinți la Fontana di Trevi și să zburd printre trattoriile atât de calde și de primitoarea din vechea Romă.
Lăsând la o parte sentimentele mele – unice dealtfel, pentru că, deși îmi iubesc țara și o consider foarte frumoasă, Roma mi-a dovedit cât este de grandioasă, făcându-mă să o percep ca pe o adevărată forță creatoare de exemple demne de urmat – iată cum mi-am petrecut vacanța la Roma! Și, dacă ai de gând să ajungi prin zonă, îți ofer și câteva tips&tricks demne de luat în calcul!

Fiumicino-Termini/Roma
Înainte să plec la Roma, pe foarte multe site-uri și blog-uri citisem că cea mai bună și mai ieftină modalitate de transfer de la Aeroportul Fiumicino la Roma/Termini este trenul. Ei bine, nu e chiar așa: autobuzele speciale de la T.A.M. te duc până la Termini în doar 45 de minute (în loc de 30 cât ai face cu trenul). În timp ce un bilet la tren este 12 euro, un bilet de autobuz este 5 euro, iar dus-întors 8 euro. Acum tu decizi cu ce vrei să pleci! Pesonal, recomand cu încredere tambus.it! Nu uita, dacă stai cel puțin trei zile la Roma, să îți iei Roma Pass-30 euro (pachetul conține cardul Roma Pass – cu care intri gratuit la două obiective turistice, iar la celelalte beneficiezi de reduceri, ai gratuitate pe mijloacele de transport în comun și diferite discounturi la evenimente -, hartă turistică, mini-ghid turistic, mini-ghid al evenimentelor din Roma). Își merită toți banii acest Roma Pass. Îl poți cumpăra din aeroport, de la metrou, din gară, de la punctele de informare turistică. L-am folosit prima oară pentru a intra gratuit la Colosseum, unde erau niște cozi interminabile. Pentru că era primul obiectiv pe listă, am intrat fără probleme și nici nu am stat la coadă. Al doilea obiectiv, la care am intrat tot gratuit, a fost „Musei Capitolini” unde am prins și deosebita expoziție Lux in Arcana, căreia îi voi dedica o postare specială.
De asemenea, la celelalte obiective, posesorii de Roma Pass au reduceri după cum urmează: Terme di Caracalla – 6 euro bilet preț întreg/3 euro redus, Muzeul Carlo Bilotti – 6 euro preț redus, Galeriile Borghese – 5,25 euro preț redus, Grădina Botanică – 2 euro reducere, etc.

Căsuțaaa noooaaastrăăă….
…. a fost preț de trei nopți (că ziua nu am dat pe acasă, ci am umblat pe coclauri :D) camera 310 de la etajul al treilea (supranumit Bulevardul Vienez) al Hotelului Gambrinus. Personal ospitalier, zâmbitor, cameră primitoare, curată, perfectă pentru noi doi și trei „hot nights in Rome”! Roma abundă în hoteluri și pensiuni, deci nu îți face probleme de cazare pentru că este pentru toate buzunarele.

„Mens sana in corpore sano!”
După ce te plimbi toată ziulica, meriți ceva să-ți alinte gusturile. Eu și Andrei am optat pentru tradiționalele Trattorii și în prima zi am mâncat o pizza delicoasă la signor Olimpio. Prețurile variază între 5 și 10 euro, depinde de sortiment. De asemenea, sunt multe meniuri avantajoase de genul Bruschete+Lasagna/Canneloni/Pizza+bere/înghețată la doar 4,5 euro. Ai de unde alege mâncare tradițională și nu numai! Poftă să ai și bănuți, că de restul se ocupă localnicii ospitalieri! Nu uita dacă ajungi în Roma să papi înghețatăăăăăă! Este absolut delicioasă. Te va răsfăța și va fi ca un bonus binemeritat după o zi întreagă de vizitat muzee, cetăți, ruine, castele…

Roma: o enciclopedie morfologică a arhitecturii
Timp de patru zile am fost asemeni unui copil. Bietul Andrei auzea la tot pasul doar „ Uite Columna!”, „Statuia asta am văzut-o până acum doar în cartea de Istoria Artelor.”, „Cât de fascinant e Colosseumul!!!”, „Uite cum se vede Arcul lui Constantin!”, „Știi povestea lui Laocoon, că uite și statuia lui!”, „Muzeleeeee, hai să facem poze cu muzeeeleee!”, „Uuuaaaa! Hercule și blana leului din Nemeea! Cât e de tare!”, „Fă-mi o poză cu zeul Horus!”, „Nu uita că trebuie să pozezi toate statuile cu câini!” etc. Apropo de câini, pentru că tot lucrez în domeniu, eram cu ochii în patru și nu am ratat nicio statuie înfățisând câini și niciun patruped de pe străzile Romei (câine însoțit de stâpân, maidanezi nu am văzut absolut deloc). Bineînțeles că un album și o postare distincte despre acest subiect își vor face cât de curând apariția pe blog.
Mă laud că am mers pe urmele istoriei. Ca să te introduc în atmosfera de acolo nu trebuie să îți spun decât că…
„…istoria romană a sec. V-I î. de Cr. se definește ca perioadă republicană și ca epocă de treptate cuceriri și de extindere a teritoriilor stăpânite de romani. În sec. I-III d. Cr. are loc întărirea Imperiului Roman și maxima sa extindere teritorială: din Britania până în Arabia și din nordul Mării Negre până în nordul Africii, transformând Marea Mediterană într-o mare interioară. Acum a avut loc romanizarea provinciilor cucerite. (…)
Constantin cel Mare (306-337) va fi cel care va împărți Imperiul în patru prefecturi, va muta capitala Imperiului la Constantinopol și va da edictul de toleranță (313) în favoarea creștinismului. (…)

Monumentele numeroase, rămase din timpul civilizației romane, arată marea varietate de forme a programului de construcții romane. Scara și proporțiile monumentale, impresionantele concepții ale bazilicilor, ale termelor și monumentelor funerare, noua tehnică constuctivă a arcurilor și bolților, masiv folosită, construcțiile rezervoarelor, a podurilor, a apeductelor și viaductelor, a șoselelor, a arcurilor de triumf, într-un cuvând fecunda invectivitate constructivă, fac din arhitectura romană o enciclopedie morfologică a arhitecturii.” (am citat cu mare drag din cartea mea de Istoria Artelor Plastice, din clasa a IX-a)

Day 1
Pentru că sunt o fire romantică și îmi place să vorbesc și în scris, ba chiar să mă întind la vorbă, lungind cursiv slovele, voi menționa cât pot de succind principalele obiective care m-au impresionat (adică toate pe care le-am vizitat!). Așadar, în prima zi m-au încântat:
Colosseumul (188 m lungime, 156 m lățime, 48 m înălțime): din punctul meu de vedere cea mai impresionantă cladire a Imperiului Roman, care a fost la început cunoscută sub numele de Amfiteatrul Flavian. Împăratul Vespasian, primul din dinastia Flaviană, a început construcția Colosseumului în anul 72 d. Ch care a fost terminat în anul 80 d.Ch., la un an după moartea lui Vespasian. Coloseumul putea primi în jur de 55.000 de spectatori care puteau intra în incintă prin nu mai puțin de 80 de porți. Clădirea are patru etaje, ultimul dintre acestea conținând locuri pentru clasele inferioare și pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetățenii cei mai de seamă ai Romei. Sub nivelul solului se găseau camere și cuști pentru animalele sălbatice și dispozitive mecanice cu ajutorul cărora cuștile puteau fi ridicate pentru ca animalele să apară direct în mijlocul arenei.
Dacă vrei să-ți închipui o luptă între gladiatori/gladiatrix, vizitează Colosseumul: te va ajuta să-ți fixezi decorul!

Arcul lui Constantin: se află exact lângă Colosseum, are trei arcade, 26 de metri lățime și 21 de metri înălțime. Pentru ridicarea sa, multe materiale din alte construcții mai vechi au fost refolosite, o practica des întâlnită în acele vremuri. Spre exemlpu statuile din partea de sus au fost luate din Forumul lui Traian. Acestea înfățișeaza soldați capturați de Romani din armata dacilor în timpul războaielor dintre Traian și Decebal.

Piața Spaniolă/Treptele Spaniole: combinația dintre scările monumentale (treptele spaniole), un obelisc și o biserică atrage sute, mii de turiști în aceast loc. Scara foarte elegantă este formată din 137 de trepte împărțite în 12 sectoare diferite iar la bază este Piazza di Spagna (lungă și triunghiulară, denumită astfel după ambasada Spaniei). Tot la baza treptelor se găsește Fontana della Barcaccia, o fântână sobră comandată de Papa Urban al VIII-lea și proiectată de Gian Lorenzo Bernini.

De aici ne-am alimentat sticluțele cu apă  și am pornit către altă fântână, mult mai impresionantă!
Fontana di Trevi: în mod sigur cea mai frumoasă fântână din Roma construită de Nicola Salvi din ordinul papei Clement al XII-lea. Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării. La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfațișând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.

Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână. Noi am fost atât de bulversați de acea măreție, încât am uitat să aruncăm moneda. Dar cu siguranță ne vom întoarce la Roma!
Columna lui Traian – momentul nostru patriotic! Columna lui Traian a fost ridicată între anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile împăratului Traian în Dacia. Pe columnă sunt gravate peste 2000 de personaje, distribuite în scene ce descriu povestea celor două războaie romane din Dacia dintre 101-102, respectiv 105-106.

– va urma-

**În partea a doua: Piazza del Campidoglio/Musei Campidoglio – expoziția Lux in Arcana, Muzeul Istoric (Risorgimento), Piața Navona, Pantheonul, Piața Poporului/Piazza del Popolo, plimbare nocturnă prin Grădinele Borghese.
***În partea a treia: Vaticanul: Biserica Sf. Petru (plus Cupola), Muzeele Vaticanului, Castelul Sant Angelo.

( Day 2 – Auzisem de celebra expoziție „Lux in Arcana”/„Tainele Luminii” dar nu mă așteptam să o văd. Am fost mai mult decât plăcut surpinsă să o descopăr în cadrul Capitoliului. Lux in Arcana reprezintă o colecţie de 100 de documente păstrate în Arhivele Secrete ale Vaticanului, niciodată arătate (până acum) publicului: codice, pergamente, acte, registre şi alte documente care datează de 1300 de ani, le-am văzut și le-am studiat cu nesaț în Muzeele Capitoline din Roma.)

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *