De-ale vietii,  Uncategorized

Vacanță la Roma (II)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Pentru că am rămas datoare cu niște povestioare, m-am gândit să împărtășesc cu voi si câteva imagini din a doua zi a șederii noastre la Roma. Și, pe lângă imaginile care chiar fac cât o mie de cuvinte, o să încerc să realizez și o prezentare completă a deosebitei expoziții „Lux in Arcana”. Până atunci, iată câteva fotografii făcute de Andrei Anghel:


Hercule


Calliope


Cap de amazoana


Marsyas


Pictura de Bartolomeo Passarotti


Rapirea Sabinelor


Statuia lui Demeter

Day 2:

Piazza del Campidoglio/Musei Campidoglio/Muzeele Capitoline
Dealul Capitolin este cunoscut astăzi sub numele de Campidoglio. Aici romanii au ridicat mai multe temple importante: Templul lui Juno, Templul lui Virtus și Templul lui Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, cel mai important templu din Roma Antică, contruit în 509 î. de Cr. aproape la fel de mare ca Parthenonul din Atena. Pe Campidoglio se afla și Tabularium, construit în anul 79 î. de Cr..find folosit ca arhivă principală a Împăratului.

În Evul Mediu, Campidoglio a devenit centrul de guvernământ. Atunci când Carlos al V-lea al Spaniei, Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Apus a dorit să viziteze Roma în anul 1536, zona se afla într-o stare foarte proasta, astfel că Papa Paul al III-lea Farnese l-a numit pe Michelangelo să proiecteze Piazza del Campidoglio și să redecoreze clădirile din jurul pieței. Proiectul artistului includea redecorarea clădirii Palazzo Senatorio din apropiere, sediul senatului Roman, renovarea Palazzo dei Conservatori, construirea clădirii Palazzo Nuovo, constructia unei scări monumentale, La Cordonata, care trebuia să lege baza dealului de noua piață. Construcția pieței a început în anul 1546 dar numai scara de la intrarea în Palazzo Senatorio a fost terminată până în momentul când Michelangelo a murit în anul 1564. Întregul proiect a fost finalizat abia în sec. al XVII-lea iar mare parte a planurilor lui Michelangelo au fost respectate.

În Palazzo Nuovo pot fi admirate statuia ecvestră a lui Marcus Aurelius, Statuia „Gal murind”, zona dedicată lui Venus Capitolina, Mozaicul cu porumbei, Operele „Marforio”, „Satir odihnindu-se”, „Cupidon şi Psyche” „Bătrâna beată”, Mozaicul cu măşti, Sala filozofilor. În Palazzo dei Conservatori întâlnim fragmentele din uriaşa statuie a lui Constantin, Sculptura „Lo Spinario”, operele lui Caravaggio: „Sf. Ioan Botezătorul” şi „Ţigancă ghicitoare”, Lupoaica de bronz, Piesa de altar „Înmormântarea Sf. Petronilla” realizată de Guercino, Bustul lui L. Iunius Brutus, pictura „Răpirea Sabinelor” de Pietro da Cortona, Bustul lui Commodus cu Hercule şi „Capul Meduzei” realizat de Bernini.

– va urma –

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *