Advertoriale

Când îl ai drept copilot pe… Nikola Tesla!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

Se făcea că era o dimineață liniștită de vară, când soarele se ivise impunător, întinzându-și razele în stânga și-n dreapta, fugind din calea norilor răzleți. Această leapșă interesantă de pe cer îmi dădea poftă de viață. Rulam lejer pe Transfăgărășan, la volanul micuței mele Toyota Prius, delectându-mă cu vocea lui Tracy Chapman și bând, sporadic, câte-o gură de cafea. Prinsă de imaginile de neegalat ale superbului loc în care mă aflam, atentă și la drum, fredonând „Fast car” nu mi-am dat seama că, pe scaunul din dreapta, apăruse un personaj bizar: un domn zvelt, cu păr negru, cărare pe mijloc, mustață îngrijită… Spaima pe care-am tras-o nu a fost mare ci colosală. Bănuindu-mi Priusul că ar fi posedat, primul gând a fost să opresc mașina, să mă dau jos și să aștept ca năluca să dispară, la fel cum apăruse.
„Domnișoară, nu vă speriați. Numele meu este Nikola Tesla și, credeți-mă, nu știu cum am ajuns aici. Mă jucam cu un generator electric și m-am trezit în încăperea aceasta tapițată cu piele…”
„Năluca vorbește!!! Cred că am înnebunit. Și medicul mi-a spus să stau acasă că-s destul de stresată și am nevoie de câteva zile libere!” m-am panicat în sinea mea sperând ca apariția să fie doar rodul stresului acumulat. Însă văzând că mustăciosul era mai speriat decât mine, am zis să continui discuția începută chiar de el.
„Domnule, în primul rând nu sunteți într-o încăpere tapițată, ci într-un automobil. După cum puteți vedea și simții nu stăm pe loc, ne deplasăm. În al doilea rând, eu cunosc un singur Nikola Tesla iar acela este mort de zeci de ani. Vorbesc de inventatorul curentului continuu, al radioului, al motorului cu inducție. Tot el a revoluționat conceptul de motor electric. Și mașina mea, aceasta în care ne aflăm, beneficiază de câteva dintre invențiile sale. Așa că să nu-mi spuneți că sunteți ACEL Nikola Tesla, pentru că este imposibil. Sunteți doar rodul minții mele obosite… Voi număra de la 5 la 1, iar când voi ajunge la 1, dumneavoastră veți dispărea. 5… 4… 3… 2… 1… Cuuuum? Tot aici sunteți? What kind of sorcery is this?”
„Domnișoară, sunt măgulit că-mi cunoașteți invențiile. Se pare că sunt acel Nikola Tesla despre care mi-ați vorbit. Și spuneți că ne aflăm într-un automobil? Dar nu seamănă cu automobilul modificat de mine în 1931.Știți ce am făcut atunci? – se înflăcără năluca, străpungându-mă cu privirea-i ageră – Am scos motorul cu ardere internă de la un automobil, și l-am înlocuit cu un motor electric de 80 de cai putere, 1800 rotații pe minut, pe care l-am conectat la ambreiaj și la cutia de viteze. Motorul pe care l-am creat atunci era destul de mare: lungimea era de-un metru iar diametrul de 75 de cm. Am făcut un fel de… cutie. Cablurile le-am conectat la motorul răcit cu aer. După ce am băgat mașina în viteză, ghiciți ce s-a întâmplat? A porniiiiit! Automobilul meu cu curent alternativ mergea. Cutia asta a dumitale cu ce merge?”
Rămăsesem cu gura căscată: ori eram nebună ori vreun mentalist îmi juca o farsă. Îl aveam drept copilot pe Nikola Tesla, purtam o discuție despre motoare, automobile și curent alternativ. Credibil sau… incredibil?
„Motorul cutiei mele, care este de fapt o Toyota Prius, a fost creat la 81 de ani după invenția dumneavoastră. Inventatorii ei s-au gândit să folosească tehnologia Hybrid Synergy Drive ca să optimizeze consumul de combustibil, ce are ca efect emisii foarte scăzute de CO2. Când sunt în în oraș și este trafic sau când rulez cu viteză mică este foarte utilă această tehnologie. Când staționez, motorul pe benzină se oprește. În plus, mașina mea poate rula ajutată doar de motorul electric pe o distanță de maximum 2 kilometri și până la o viteză de 50km/h, fără zgomot și cu zero emisii.” am încercat să-l lămuresc pe marele geniu. „Din păcate, nu mă pricep la detalii tehnice, nici fizică nu prea am învățat la școală, așa că-mi cer scuze că nu vă pot explica cu detalii mai tehnice, asemănarea dintre motoarele de astăzi și cele de pe vremea dumneavoastră. Ce vă pot spune cu certitudine este că sunteți foarte apreciat pentru toate invențiile dumneavoastră, nu doar pentru curentul alternativ sau variantele de motorizare. Sunteți lăudat și apreciat pentru lampa fluorescentă, tehnologia de transmisie fără fir (ceea ce azi poartă numele de wireless), studiile dumneavoastră asupra razelor X, bobina pe care ați inventat-o, si care acum vă poartă numele și pentru multe alte invenții, căci ați brevetat vreo 200, dacă nu mă înșel.”
„Dar cum ați auzit de mine dacă spuneți că nu vă place fizica?” se miră inventatorul.
„Păi fizica nu-mi place, dar am un prieten pasionat de electromecanică. Și care vă stimează. Așa am aflat de Nikola Tesla. Și am acasă un glob Tesla. Chiar pe noptiera de lângă pat…”
Mașina se așterne lin la drum. Din 1997, Toyota Prius se remarcă drept prima mașină hibrid produsă în serie. Este o inovație care, cu siguranță, va fi îmbunătățită în mod continuu… Îmi sună în urechi vocea caldă a lui Tracy Chapman. O mână rece mă atinge pe frunte. De deasupra mâinii, o voce mă avertizează că e 6.30 dimineața, că trebuie să mă trezesc, să scot câinele afară, apoi să plec la birou. Mă ridic buimacă în capul oaselor. Mă uit în sus după soare. Privirea se lovește de tavanul alb. Mă uit în stânga. Peretele galben. Mă uit în față după munții Făgăraș. Văd doar ușa de la balcon încadrată de draperiile portocalii. Mă uit în dreapta după Tesla: singur globul său îmi păzea somnul. Căci era cert: visasem. Dar avusesem un vis auto-eco-ingineresc: mă plimbam pe Transfăgărășan cu Toyota Prius, avându-l pe scaunul din dreapta pe Nikola Tesla.

Iar combinația dintre principiile Toyota și ce a realizat Tesla pentru omenire va rămâne de actualitate în toate timpurile. Drumul deschis de Toyota în industria auto este calea cea dreaptă pentru realizarea echilibrului dintre eficiență și protejarea mediului. Peste ani și ani de zile, la fel cum Nicola Tesla a rămas un model de urmat în inginerie și electrică, la fel automobileleToyota Prius, Yaris Hybrid sau Auris Hybrid vor fi permanent îmbunătățite, spre bucuria tuturor pasionaților de șofat, responsabili cu mediul înconjurător. Și cred că Tesla s-a întors, din visul meu, în vremea lui, încrezator într-un viitor mai curat și mai ecologic.

articol scris pentru etapa cu numărul 18 a competiției Superblog 2012.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *