SuperBlog 2013

Then & Now

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

Piesă (de piesă) într-un singur act 

logo_marketonline_mic

 

Roata Singer se-nvârtește

Țac, țac, țac,

Suveica se tot rotește

Țac, țac, țac

Și mosoru-i duce dorul

Țac, țac, țac

Vai ce mă doareee piciorul

Ța, țac, țac…

”Păi cum să nu te doară bunico dacă toată ziulica moșmondești una, alta la mașina asta de cusut, vai de capul ei de vechitură. Păi la 80 de ani, alte băbuțe stau și ele pe prispă, în fața casei și împletesc șoșoni nepoților, nu apasă de zor pedala mașinii.”

”Auzi împielițato, tu să nu-mi spui mie că sunt băbuță, auzi! Păi coana Lina la 95 de ani, mă rog, ce mai este? Sau coana Steluța că mai are un pic și trece pragul sutei, o mai fii fetișcană ca mine, ai? Eu mi-s tinerică, auzi?! Și cât mai sunt în putere, din fața Singer-ului meu nu mă fură nici durerea de picior, nici nepoții care-așteaptă să le-mpletesc șoșoni. Ia mai bine mergi de vezi ce miroase a ars. Bag de seamă că iar ai dat focul iute la mâncare și-ai uitat-o acolo. Bezmetico. Și mai zici de mine că-s bătrână dar văd că pe tine te lasă și memoria și balamalele. Fugi și lasă-mă cu pasiunile mele.”

”Bine, dragă bunică, dar să nu spui că nu te-am avertizat! Tot la mine o să te plângi că te dor șalele, că ți se pun cârcei la picioare… Tot la mine zbieri să vin să-ți bag ața-n ac că normal, la un control oftalmologic n-ai merge, dar banii pe suveici, pe materiale, pe ace, pe ațe știi să-i dai. Off, off! Și parcă noi, ăștia tinerii eram cei încăpățânați. Se vede treaba că nu-i chiar așa.”

Singer_sewing_machine

Monologul bunicii:

”Pffuuuaiii, nu mai scăpam de copila asta afurisită și grija ei exagerată de parcă aș fi vreun copil de țâță. Era cât pe ce să strice surpriza ce i-o pregătesc pentru ziua ei. Știu că de ceva vreme își dorește draga de ea o rochiță din in, de culoarea untului, brodată cu flori de colț și asortată cu o gentuță din macrame. Gentuța i-am terminat-o, dar mai greu cu rochia. Și cum să lucrezi în liniște când curioasa și mămoasa asta de fată e tot timpul acasă cu gura pe mine? Bine că nu vede că eu și-al meu Singer cel bătrân lucrăm să-i facem tot ei o surpriză. Dacă aș fi avut și eu un Singer din ăsta modern așa cum are țața Anișoara din capul satului, poate că aș fi terminat mai repede rochia, dar mașina mea e de când era bunica fată mare și-a primit-o dar de nuntă de la nea Obaie, care era Primar la vremea ceea. Păi ce, noi eram săraci și doar cine-avea avere își permitea și-un Singer. Eheee! Alta era treaba și repede gătam și rochia dacă aveam și eu un Singer Smart. Țața Anișoara și l-a luat pe-al ei de la un magazin de electrocasnice. Nu mai apuc eu în viața asta să mă bucur de modernitate așa cum se cuvine…”

Monologul nepoatei:

”M-am săturat de fițele bunicii. Parcă ar fi o divă de Dorobanți. Nici nu știe ce surpriză o așteaptă. Habar nu are că i-am luat în sfârșit o mașină de cusut contemporană, nu de pe vremea Primarului Obaie. O avea bunica o pasiune cu tradiție, dar și picioarele ei au varice, șalele nu mai au 30 de ani, ochilor li s-au cam dereglat dioptriile…  Mi se urâse să-mi spună că țața Anișoara are mașină nouă și stă până noaptea la poartă să se laude cu ce fețe de pernă frumoase face ea la Singer-ul ei cel deștept. Dar când le face nu știu, că eu o văd numai la bârfă. Mă rog… Acum s-o văd pe bunica ce randament dă cu Singer Smart II! Lux nenică: viteză de coasere de 1500 imp./min., o cusătură dreaptă, două modele de surfilare dintre care unul elastic, trei cusături invizibile dintre care una elastică, o broderie, o butoniera în patru pași. Și mai are, mai are pas reglabil al cusăturii, reglare presiune picioruș presor, întărire cusătură, coasere butonieră, nasturi și fermoar, matlasare plus dispozitiv de tăiere a aței după coasere. Păi să tot stai la mașina de cusut, fără stres, fără să pedalezi, fără picioare umflate și șale lăsate. Ei las, bunico, să te văd!”

singersmart-ii

Naratorul

”La un drum de seară, o damă de pică, pare-se cam aplecată de spate, poposește la casa bunicuței din povestea noastră. Chiar că e de pică, căci mai are un pic și încalecă gărduțul de lemn ce-mprejmuiește curtea. Păi normal că-i cocoșată biata fată, căci în cârcă are un pachet destul de voluminos. Ia să mă uit mai îndeaproape să-i bunghesc scrisul: Marketonline, Șoseaua Mihai Bravu Nr. 191, sector 2, București, Cod Postal: 021323. De aici s-au făcut cumpărături serioase dar oare ce să fie în pachet? Hehehe… bunicuța noastră va avea de lucru mult și bine de aici înainte, căci în pachet e noul ei Singer . O să moară țața Anișoara din capul satului de ciudă când o să vadă ce lucrături ies din mâinile dibace ale bunicuței și din priceperea modernului său ajutor.”

Și-am încălecat pe-o șa, ”Then & Now” v-am spus așa!

*articol scris pentru SuperBlog 2013

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *