Advertoriale

Frumoasa din grădina fermecată

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.

CoveraApucând soarele de-o rază, zorii zilei şi-au făcut apariţia pe cerul încă învăluit de paznicul nopţii. Încet, încet, întunericul a fost pus pe fugă şi-o lumină caldă a invadat grădina fermecată. Zorelele se scutură timid de rouă. Nalba îşi întinde frunzele şi cască zgomotos în timp ce albăstrelele îşi dezvelesc petalele subţiri, primind binecuvântarea soarelui. Numai barba împăratului doarme dusă, străjuită de garda sa loială, motanul Begoniu. „Ciudat nume pentru un motan!” vei remarca în sinea ta. Dar pentru stăpâna sa, pasionată de cultivarea begoniilor, nu este lucru de mirare, căci mogâldeaţa a fost botezată după florile în care a fost găsită dormind, acum vreo doi ani. Între timp, şi-a mutat locul lângă barba împăratului.

barba-imparatului_343

 

 

(barba împăratului)

Iarba de-un verde aprins se unduieşte lin în adierea vântului care scoate la lumină gâzele şi fluturii care nu contenesc în a-şi da bineţe. „Bună dimineaţa, viaţă!” „Bună dimineaţa, soare!” „Binecuvântată să fie această nouă zi!” Şi fiecare gâză pleacă în treaba sa, întorcându-se seara în culcuşurile lor înmiresmate. Lumina a învins întunericul şi acum a trezit toate florile şi plantele din grădină. Arbuştii decorativi, pomii fructiferi, florile multicolore sunt tot ceea ce Andra are mai de preţ. Ea este „frumoasa din grădina fermecată” cea care cu vorba ei blândă încântă florile, bobocii înflorind pe loc la auzul glasului său. În această dimineaţă, florile aveau chef de vorbă. Andra, trezită devreme de ciripitul păsărelelor, sta pitulată după perdea, ascultând gâlceava care se iscase între florile ei dragi. Motivul: nalba plângea după iubitul ei, ciuboţica cucului iar begoniile îşi doreau să stea la înălţime, pe pervazul geamului, să vadă tot timpul ce se întâmplă în casa Andrei.

ciubotica-cucului-covera_5990

 

(ciuboţica cucului)

„Nu mai suport să stau departe de ciuboţica mea dragă.” se văicărea nalba. „Frunzele mi se veştejesc, petalele mi se ofilesc, tulpina mi se încovoaie de grijile pe care nu mai pot să le duc singură. Pe vremea când mă iubeam cu ciuboţica cucului viaţa mi se părea mai frumoasă.” se tânguia biata nalbă, spre mirarea Andrei care nu ştiuse până acum de oful frumoasei plante din grădina sa.
„Dragă nalbă, floare-naltă,
Nu mai plânge, ci încearcă
Dorul să ţi-l potoleşti
Vocea să ţi-o îmblânzeşti
Şi-ai să vezi că ciuboţica
O să vină acuşica!” aşa o alina pe prietena sa, barba împăratului, trezită şi ea de vaietul nalbei. La două brazde mai încolo, begoniile stăteau cu capetele plecate, supărate nevoie mare că-s mici şi fără apărare: „Ne-am săturat să fim nebăgate în seamă. Nu ştim ce se întâmplă în această grădină. Vrem să fim mereu la înălţime. Vom refuza orice tip de hrană până când Andra îşi va da seama de dorinţa noastră: ghivecele. Vrem pe pervaz, în ghiveci, e chiar atât de greu de înţeles?”

picture-076-lena-green_1157
„Ţaţelor! Mai terminaţi cu gâlceava. Mai bine i-am sugera stăpânei să găsească o soluţie pentru brazdele goale din spatele grădinii. Trebuie umplut acel loc. Mi-a spus mie fluturaşul Joy, care mă vizitează în fiecare seară, că a văzut în grădina de peste drum floarea soarelui decorativă. Tare sunt curioasă cum arată!” aşa a grăit înţeleapta albăstrea, punând-o pe Andra la grea încercare.

64helianthus-pitica_10224
„Deci dragele mele flori, sunt nemulţumite. Ba unele chiar intră în grevă. Nu vreau să le pierd. Vreau să am o grădină perfectă, frumoasă, veselă, peste care să domnească armonia şi buna dispoziţie.” Şi Andra s-a pus pe căutat. Noroc că avea harul de a asculta glasul florilor, că altfel nu ar fi ştiut ce dorinţe se ascund în sufleţelele lor. Şi la cine putea să apeleze Andra dacă nu la Covera?
„Covera este brand-ul Agricover ce promite să creeze un univers, în care simplu şi eficient să ofere posibilitatea clientului să găsească toate produsele de care are nevoie. Vrem ca în acest univers clientul nostru să găsească informaţii noi şi suficiente pentru a-l ghida spre soluţia completă pentru gradina sa sau pentru ferma pe care o deţine. Suntem cei care ne dorim să vedem cât mai multe grădini frumoase şi să fim părtaşi la crearea şi dezvoltarea lor.” Acestea fiind spuse, Andra le-a cerut ajutorul, alegând de la ei seminţe de ciuboţica cucului ca să facă pe plac nalbei, ghivece frumoase pentru tristele begonii şi seminţe de floarea soarelui decorativă pentru brazdele rămase goale, în spatele curţii. Şi pentru sufletul şi sănătatea ei, Andra a mai ales ceva, neîntâlnit în nicio grădină de prin partea locului: răsad de Goji Chinesis. Goji este un arbust din familia Solanaceae originară din munţii Himalaya. Fructele de Goji sunt folosite de secole întregi în medicina tradiţională chineză fiind recunoscute pentru calităţile de antioxidant. Fructele Goji au un efect energizant, contribuind vizibil la starea generală de bine a unei persoane. Înălţimea acestui arbust poate atinge 2-4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite şi poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3-6 cm şi sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei. Fructele conțin 4-20 seminţe sferice, maronii, care sunt răspândite de păsări. Cu acest arbust, grădina Andrei va fi nu doar fermecată ci cea mai interesantă şi mai frumoasă dintre toate grădinile din zonă.

goji_11037

Au trecut câteva luni de zile. Dau la o parte tufele de cârciumărese vesele, trec peste delicata regină a nopţii şi privesc în ansamblu peste grădina fermecată. Armonia culorilor, mirosul natural şi prietenia dintre plante răzbat până la mine. De la fereastra locuinţei sale, Andra îşi observă în linişte prietenele dragi. Sunt fericite. La fel şi frumoasa lor stăpână. Nalba se sărută de zor cu ciuboţica cucului. Floarea soarelui priveşte înspre cer, recunoscătoare pentru această zi senină. Begoniile sunt „îmbrăcate” în ghivece moderne şi tronează la loc de cinste, pe pervazul bucătăriei. Dintr-un colţ, printre atâtea flori frumoase, se ridică semeţe ramurile de Goji Chinesis. Grădina Andrei era frumoasă. Şi completă. Perfectă, aş putea spune. Şi asta numai datorită Covera. Pentru ca şi tu să-ţi faci o bucurie şi să-ţi amenajezi o grădină de vis, devino fan-ul paginii Covera: “https://www.facebook.com/covera.ro” şi descoperă super-ofertele de Black Friday!

covera 1

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *