De-ale vietii,  Fără categorie

Oprește-te din cremvurștărit!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

Parcă nicio reclamă nu mi se pare mai stupidă și mai nesănătoasă în momentul de față ca cea care-i instigă pe cei mici să cremvurștărească. De ce stupidă? Treaba asta cu cremvurștăritul, cremvurștarul, crenmvurștărița mi se pare forțată, mesajul e ambiguu sau cel puțin mintea mea nu-l pricepe. Cele două puștoaice care se întrec în exerciții de dicție cremvurștărite nici nu știu bietele de ele la ce instigă.

Toată această cremvurștăreală e cât se poate de nesănătoasă pentru copilul tău.

Detest mezelurile – în frunte cu cremvurștii – cam în aceeași manieră în care Olivia Steer urăște vaccinurile. În același timp, detest reclamele la aceste produse, mai ales cele în care sunt folosiți copiii. Urmările acestora? Văzute cu ochii mei, auzite cu singura ureche bună din dotare: copii care, în supermarket vâră în coșul părinților fix subiectul cremvurștărelii de care vorbeam mai sus; sau părinți care-și întreabă copiii: ”Vreți să vă ia mama cremvurști Caroli că-s buni, au carne și ați văzut că și fetițele acelea din reclama de la televizor îi mănăncă!” -face palm-

De ce mi se pare nesănătos de tristă toată cremvurștăreala de la Caroli?

Pentru că nu m-am riscat nici să cumpăr și nici să gust din ”delicatesele” promovate de Caroli, am intrat pe site-ul lor să văd ce conțin aceste produse și ce îndemnuri – în afară de ”Hai să cremvurștărim” mai folosesc marketerii. Un ”prospect” detaliat nu am găsit, dar următoarele îndemnuri/mesaje mi-au atras atenția:

”Mușcă din viață mai cu poftă!” – care viață? Carne nu are pic de viață, e o treabă moartă care, dacă nu e preparată corespunzător, se și-mpute. Ca orice hoit. Așadar, din ce să mușcăm?

”Mezelurile Caroli sunt preferatele celor mici și plăcerea permisă a celor mari” – mezelurile Caroli nu ar trebui să fie preferatele celor mici. Părinții ar trebui să conștientizeze că plăcerea lor permisă, nevinovata cremvurștăreala, nu e potrivită pentru cei mici. Poate că gustul unui cremvurst tăvălit prin muștar și înghesuit într-o chifla pare atrăgător dar nu abundă-n sănătate. Pentru un copil (și nu doar pentru el), sănătatea este sfântă iar obiceiurile alimentare se fixează sub îndrumarea atentă a părinților. Dacă și tu îl îndemni la cremvurștăreală, ești la fel de stupid ca reclama în sine.

Din punctul meu de vedere cremvurștii nu ar trebui să se regăsească în alimentația copiilor și nici în cea a adulților. Aportul nutrițional va fi egal cu zero dacă băgăm la ghiozdan asemenea produse. Să zicem că nu toate sortimentele conțin carne separată mecanic – cu cartilagii, țesut muscular, vase de sânge, etc. – sau aditivi alimentari în cantități sporite. Dar tot conțin substanțe de îngroșare, grăsimi saturate, arome. Ca să te convingi și să afli mai multe despre conținutul cremvurștilor, citește studiul realizat de APC-România.

Șervețel știeeee! Știe pe naiba să-l împăturească și să-l vâre în fundul celui mai dosit sertar din bucătărie. Nu șervețel trebuie să știe, ci TU! Tu trebuie să știi că acei cremvurști promovați la greu sunt cât se poate de câh.
Șervețel știeeee! Știe pe naiba să-l împăturească și să-l vâre în fundul celui mai dosit sertar din bucătărie. Nu șervețel trebuie să știe, ci TU! Tu trebuie să știi că acei cremvurști promovați la greu sunt cât se poate de câh.

În loc să cremvurștărești cu copilul tău, mergeți împreună în piață, la producătorii tradiționali, la cel mai țăran dintre țăranii pe care-i găsiți la tarabă și cumpără-i mere din acelea stafidite și cu bubițe, struguri parfumați, pere, gutui, nuci. Spune-i cât de bune sunt acestea pentru sănătatea lui. Vrei să-i cumperi ceva bun ”pentru de dimineață”?  Un iaurt bun sau o brânză de calitate (în niciun caz topită, că n-ai făcut nicio treabă) pot înlocui stupida crenvuștăreală. Nu-ți mai otrăvi copilul cu mezeluri, indiferent cât de bine sunt promovate la TV sau la raft, indiferent că au 80% sau 90% carne.

P.S. Între noi fie vorba, șervețelul Carolino nu are cum să știe nici ce le place copiilor, nici ce e sănătos pentru ei. Până și eu, care am suficient de multă imaginație încât să-mi închipui zeci, sute de dialoguri între mine și câinele meu, nu mi-aș lăsa sănătatea copilului în mâinile unui… șervețel. Mai ales un șervețel care-i învață care sunt cremvurștii delicioși cu muuuultăăă carne (mai exact, 80%).

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *