De-ale vietii

13 cărți pe care copilul tău le va citi cu plăcere

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 10 minute.

Tânjesc după perioada copilăriei. După etapa când literele mi se-nfățișau în pielea unor gâze ciudate și aveam nevoie de ajutor pentru a le decoda. Apoi după etapa când, odată relevat misterul slovelor, descoperisem lumi noi și citeam cu disperarea copilului curios de a afla cât mai multe.

Mi-e dor de bunica și de glasul ei citindu-mi povești. Îmi răsună și acum în urechi vocea sa domoală, șoptită, vocea care, în fiecare după amiază, îmi citea nuvele și povestiri de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Eu alegeam cartea. Cu ochii cât cepele ascultam pățaniile lui ”Neghiniță”, năzdrăvăniile lui ”Boaca și Onea”, îmi făceam cruce și-mi scuipam în sân când ajungea la ”Norocul dracului” și mă amuzam la ”Pravoslavnicul și slăninele”.

Biata bunica îmi citea nu doar ca să-mi aline curiozitatea și să-mi hrănească cerebelul, ci și ca să m-adoarmă. Știți voi, eternul îndemn cu somnul de după amiază, că vom crește mari și frumoși datorită lui și așa mai departe. În așteptarea lui Moș Ene, bunica îi dădea înainte cu cititul. O pagină, două, nouă… până când, mult prea invocatul moșuleț de somn aducător, îi mângâia genele și-o îndemna la visare.

Atunci eu luam cartea și încercam să descifrez ceea ce, v-am mai spus, îmi semănau cu niște gâze ciudate. Acum stau și mă gândesc că și datorită bunicii și a tot ceea ce mi-a transmis, a ajuns să-mi placă la nebunie să le citesc copiilor. De fiecare dată când am ocazia le mărturisesc prichindeilor că nimic nu se compară cu o călătorie în lumile pe care lectura ni le pune la dispoziție. Iar pe părinți îi sfătuiesc să le citească mult, să citească împreună cu ei, să le recomande lecturi, să le fie exemplu în această călătorie fără sfârșit, în lumile în care cu toții avem acces.

Las amintirile la o parte pentru că vreau să-ți prezint 13 cărți care, cu siguranță, vor fi pe placul copilului tău. Pe multe dintre ele le-am citit împreună cu foștii mei elevi. Pe unele urmează să le citesc împreună cu prichindeii de la clubul de lectură pentru copii”La povești cu Nosy”. Nu-ți face griji dacă prichindelul tău nu știe să citească pentru că tu-l vei ajuta. Citește-i! Fă-ți timp pentru această activitate.

Știai că părinții care citesc copiilor sau citesc împreună cu ei aduc îmbunătățiri semnificative în procesul de dobândire a aptitudinilor de bază în citit?

Iată cele 13 cărți despre care-ți vorbeam:

  1. ”Nu vreau să fiu broască”

O cărticică pe care-o citești dintr-o suflare, cu 20% text și 80% imagini, ”Nu vreau să fiu broască” este foarte haioasă datorită mesajului transmis dar și a imaginilor simpatice. Dev Petty – cea care s-a ocupat de text și Mike Boldt – responsabilul cu ilustrațiile, au adus în prim plan o dorință care ne-a măcinat pe toți la un moment dat: aceea de a fi altcineva. Însă, după cum își va da seama și broscuța din poveste, ”suntem ceea ce suntem”. Cartea a apărut anul acesta la editura Nemira și face parte din colecția Nemi (3+ ani).

13-carti-copii-nu-vreau-sa-fiu-broasca

De unde poți să comanzi cartea ”Nu vreau să fiu broască” :

Elefant.ro

  1. ”Bufnița care se temea de întuneric”

Copil fiind îmi era frică de întuneric și aprindeam toate luminile din casă dacă se-ntâmpla ca înserarea să mă prindă singură. Așa că l-am înțeles pe Buf. Doar căăă… Ai zice că este anormal pentru o bufniță – o pasăre nocturnă – să se teamă de întuneric. Dar Buf, un pui de bufniță de hambar, grăsuț și pufos, cu ochi mari și rotunzi, care are pene moi și mătăsoase și este perfect în toate privințel, are o problemă: nu-i place întunericul. Nu-ți spun dacă va ajunge să îmbrățișeze realitatea condiției sale pentru că trebuie să citești această minunată poveste care poartă semnătura lui Jill Tomlinson.

Comandă cartea ”Bufnița care se temea de întuneric” de pe libris.ro

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

  1. ”Pinguinul care voia să afle mai multe”

Această carte continuă în același ton cu al poveștii despre Buf căci este scrisă tot de Jill Tomlinson. Faceți cunoștință cu Otto, un pui de pinguin care are o misiune foarte importantă.

Comandă cartea ”Pinguinul care voia să afle mai multe” de pe libris.ro

  1. ”Gorila care voia să se facă mare” (Jill Tomlinson)

Îl avem pe Buf, îl punem la socoteală și pe Otto, îl adăugăm pe Pongo și uite-așa am întregit gașca. Cum cine este Pongo? Pongo este un pui de gorilă foarte jucăuș. Trăiește în munții din Africa. Pongo își dorește să fie la fel de curajos și de isteț ca tatăl lui. Vrea să aibă un piept lat și argintiu, în care să se bată cu pumnii. Dar oare va învăța el să fie o gorilă adevărată?

Comandă ”Gorila care voia să se facă mare” de Jill Tomlinson de pe libris.ro

13-carti-jill-t-1

  1. ”Tumtum și Nucșoară”

Am cumpărat această carte cu gândul să o citesc împreună cu copiii. Mai întâi am citit-o eu, într-o seară de iarnă, învăluită în aburi de cacao cu scorțișoară… Mi-a plăcut foarte mult stilul în care autoarea, Emily Bearn, a descris povestea celor doi membri ai familiei Nucșoricel: Tumtum și Nucșoară. M-au cucerit atențiile pentru cele mai mici detalii, descrierile simple dar pline de înțelesuri, personajele umane și animale.

”Tumtum și Nucșoară” de Emily Bearn are un preț orientativ de 17 lei.

  1. ”Marea evadare”

Aceasta este o continuare a poveștii celor doi șoricei de mai sus, de fapt o nouă aventură în care, de data aceasta, personaj principal este iscusitul dar și mult-prea-zăpăcitul general Marșoricel. Același stil lejer dar concis al lui Emily Bearn m-a convins că această lectură trebuie să se regăsească printre preferințele celor mici. Tumtum, Nucșoară și prietenii lor au avut mare succes în rândul elevilor mei. Pur și simplu aceștia au savurat aventurile lor și, după ce le-au aflat povestea, au început să-i folosească drept personaje în propriile creații literare.

Comandă ”Marea evadare” de Emily Bearn de pe site-ul cartepedia.ro

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

  1. ”Cocoșelul neascultător”

M-am bucurat ca un copil când am descoperit că Editura Casa Radio a scos mini-cărticelele și benzile desenate însoțite cu CD-uri care redau, în scris și audio, poveștile copilăriei mele și chiar pe cele ale părinților mei. De exemplu, ”Cocoșelul neascultător” are la baza teatrul radiofonic cu același nume, în regia lui Ion  Lucian. Benzile desenate sunt realizate de Alexandru Ciubotariu. Din experiență îți spun că această lectură a avut mare succes printre copiii de 5-6 ani care nu s-au lăsat până nu au învățat și cântecelul cocoșelului: ”Cucuriguga, cucuriguga! Soarele în zori răsare, luminând întreaga zare…” Îți las mai jos o mostră din teatrul radiofonic și una din banda desenată.

Poți comanda ”Cocoșelul neascultător” de pe carturesti.ro

cocoselul neascultator

cocoselul neascultator

  1. ”Nică fără frică”

Scris de Nina Cassian, poemul ”Nică fără frică” a fost pe placul elevilor mei din clasele a III-a  și a IV-a care i-au perceput, înțeles și comentat mesajul. Cea mai nouă ediție, apărută tot la Editura Casa Radio, în 2014, vine însoțită de un CD care conține înregistrarea din 1964 a poemului.

”Basmele încep așa:

<Cic-odată, undeva…>

Unele spun altfel, iată:

<Dragi copii, a fost odată…>

Sau pe fila-ntâi din carte:

<Într-o țară de departe…>

Altele, mai acătării:

<Dincolo de dunga mării…>

Sau, în fine, dintr-o dat`:

<Cic-a fost un împărat…>”

”Nică fără frică” are un preț orientativ de 20 lei.

13-carti-nica-fara-frica

ed-casa-radio

  1. Alice în Țara Minunilor”

Din aceeași colecție a Editurii Casa Radio se desprinde și ”Alice în Țara Minunilor” care cuprinde CD și text ilustrat după un scenariu radiofonic, o adaptare a romanului lui Lewis Carroll. Dialogurile și cântecelele haioase, peripețiile lui Alice, întâlnirea cu domnul Omidă, Purcel și piper, vor readuce zâmbetele și buna dispoziție chiar și pe cele mai triste figuri.

Alice în Țara Minunilor apărută la Editura Casa Radio are un preț orientativ de 18 lei.

  1. ”Mary Poppins”

Când eram mică mi-aș fi dorit să o am dădacă pe Mary Poppins. Și-acum mi-ar plăcea să o am în preajmă. Un personaj mai mult decât savuros, Mary fascinează pe oricine, mic sau mare, nu contează. Vă recomand să începeți cu acest prim volum din seria ”Mary Poppins” a Pamelei L. Travers. Stilul jovial, textul ușor de parcurs, capitolele nici prea lungi dar nici prea scurte, îndemnul la ieșirea din cotidian și la trăirea copilăriei așa cum este ea, fără stigmatul unei maturități timpurii, iată mesajele pe care P.L.Travers vrea să ni le transmită cu ajutorul lui Mary Poppins.

Caută și comandă ”Mary Poppins”  pe cartepedia.ro

mary poppins

  1. Dominic – un câine cu suflet de aur și nervi de oțel”

Am primit această carte acum doi ani, de la colega și prietena mea Aurelia. O carte dăruită cu cele mai pozitive gânduri, cu un target specific: să fie citită împreună cu copiii de la cercul de lectură ”La povești cu Nosy”. Dominic este un cățel, așa cum spune și titlul, cu suflet de aur și nervi de oțel. Nu se teme de nimic, este plin de viață și zglobiu, gata oricând de acțiune.

”Într-o zi, simțindu-se mai neastâmpărat decât de obicei, a decis că în cartierul lui se întâmplă prea puține lucruri pentru setea lui de aventură. Așa că n-avea încotro, trebuia să plece spre alte zări.”

Scrisă de William Steig, cartea a apărut la Editura Arthur și are un preț orientativ de 30 lei.

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

  1. ”Basme și povești din Șcheii Brașovului și de pe alte plaiuri ardelene”

A fost dragoste la prima vedere! Când am văzut această carte pe libris.ro primul gest a fost să o adaug repejor în coș. Are o grafică pe gustul meu, semnată de Lia Stănescu, iar basmele sunt repovestite de Alexandru Stănescu. Cartea a luat naștere în urma unui proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și a apărut la Libris Editorial în 2015. ”Inimosul”, ”Sângele-voinicului”, ”Împăratul cu trei feciori”, ”Norocul Noroacelor” sunt doar câteva dintre legendele locale redate cu pricepere de Alexandru Stănescu. Iată câtva pagini din această colecție inedită, dragă atât mie cât și copiilor care au parcurs-o:

Basme și povești din Șcheii Brașovului are un preț orientativ de 40 lei.

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

13-carti-copii-basme-1

basme

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

  1. Cântecul Cidului –  povestit pentru copii

O carte pe care nu am ezitat să o achiziționez, semnată Rosa Navarro Duran, cu ilustratii de Francesc Rovira. Cand am învățat să citesc, pe lângă povestirile lui Delavrancea care-mi vor rămâne mereu lipite de suflet, am devorat Legendele Olimpului – Zeii/Eroii, povestirile despre zeii egipteni, mitologia incașilor, etc. Mi-a plăcut și îmi place în continuare să citesc despre fapte memorabile, despre cavaleri și Feți-Frumoși, eroi mai mult sau mai puțin cunoscuți. Pentru că povestea lui ”El Cid” merita a fi cunoscută și în rândul celor mici, am fost tare încântată când am găsit această variantă povestită în mod special pentru ei.

 

cărți pe care copilul le va citi cu plăcere

***

Când o carte costă cât un pachet de țigări, cât două – trei beri băute în oraș, cât un meniu la mec și mai puțin decât un bilet la film… mai stai pe gânduri dacă să-i faci sau nu o bucurie copilului? Și, pe lângă bucurie, contează și imbodul pe care i-l dai, faptul că arăți că-ți pasă cum își folosește mintea, că-l răpești tabletei pentru a-l reda unei lumi aparte, una în care binele învinge răul, în care inocența și candoarea câștigă de fiecare dată, o lume care nu trebuie să lipsească din dezvoltarea sa.

*acest articol conține linkuri de afiliere.

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *