De-ale vietii

8 ierburi bune pentru tine și pisica ta!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

Got weed? Got catnip?

Cine-ar fi crezut că și mâțele sunt iubitoare de… iarbă? Bineînțeles, nu vorbim despre orice fel de iarbă, căci pisicile sunt selective și nu preferă orice. Dar 8 plante bune pentru sănătate tot și-au adăugat în topul preferințelor. Este suficient să ai o grădină, un balcon sau o terasă spațioase unde să plantezi ierburile care nu doar că-ți vor înfrumuseța aspectul locuinței dar sunt benefice pentru sănătatea ta și a pisicii din dotare. Atenție: unele ierburi sunt toxice dacă sunt ingerate, dar au efecte pozitive sub formă de băi/infuzii sau uleiuri aromatice. Să le enumerăm, atât ca denumire, cât și ca beneficii:

  1. Iarba mâței”Napeta cataria” instalează euforia! Dacă pisicile ar face trafic de ”iarbă” ei bine, ar începe cu iarba mâței sau ”Napeta cataria”, după denumirea științifică. Ușor de întreținut, plăcută ca aspect, frumos mirositoare, iarba mâței are menirea clară de a înnebuni neamul pisicesc, fiind un veritabil afrodisiac. Planta este ușor de cultivat, așa că te poți bucura de prezența ei fie în ghiveci, fie direct în grădină. Se înmulțește prin semințe sau prin butășire, 8 ierburi bune pentru tine și pisica tapreferând locurile însorite și-un teren udat regulat. Prezintă flori albe, lila-roșiatice. De îndată ce-i simte aroma și proprietățile excitante, pisica vine fuguța-fuguța să adulmece minunăția, o ronțăie, se joacă cu ea, începe să toarcă, să se alinte, ce mai încolo și-ncoace: se destrezează. În popor, iarba mâței poartă denumirea de ”cătușnică” și, în funcție de regiunea unde se întâlnește, a mai fost botezată iarba flocoasă sau menta mâței. Nu doar felinele sunt fericite să aibă în viața lor un astfel de remediu ci și noi, oamenii, ne putem folosi de el pentru tratarea insomniilor (infuzie din două lingurițe de plantă la o cană cu apă băută cu o oră înainte de culcare), stimularea producerii sucului gastric (are efect antispastic, diuretic, astringent), reducerea febrei, deparazitarea internă, reglarea menstruației, calmarea migrenelor și a stărilor depresive, calmarea ciupiturilor de insecte (prin aplicarea de comprese cu infuzie de plantă).

Pentru alte recomandări destinate consumului uman și animal, consultați medicul naturopat, respectiv medicul veterinar.

  1. Dumbetul de câmp (Teucrium marum) – mai cunoscută sub denumirea de ”cimbrul pisicii”. Ca și iarba mâței, această plantă are un rol liniștitor, de calmare a pisicii. Mâțele, curioase din fire, sunt atrase de aspectul și 8 ierburi bune pentru tine și pisica tamirosul plantei și vor începe să se joace trăgând cu dinții de ea. Slavă Domnului, cimbrul pisicii nu are nicio acțiune negativă asupra organismului felinei. Nu este o plantă pretențioasă, crescând pe soluri diverse, ajunge la o înălțime de circa 40 de cm, are flori rozalii, micuțe, care apar de la mijlocul verii până toamna târziu.

Aroma sa pune pe fugă insectele, astfel că, este indicat să avem acest soi de cimbru pe lângă locuință. În medicina naturistă umană, dumbetul de câmp este folosit la remedierea afecțiunilor respiratorii dar, în trecut, era folosit și pentru proprietățile sale diuretice.

  1. Valeriană – dacă pentru noi, planta erbacee perenă, denumită științific ”Valeriana officinalis” are rolul de a ne relaxa, pentru pisici este un adevărat energizant. Încâlcite sunt căile naturii: pe noi valeriana ne adoarme, pe mâțe le stimulează! Beneficiile valerianei sunt cunoscute de peste 4000 de ani aceasta fiind o plantă de referință în medicina populară. Tratamentul tulburărilor emoționale are la bază valeriana. Nu contează cum e alintată în popor, că i se zice ”odolean” sau ”gușa porumbelului”, valeriana este leacul nostru antistres!
  1. Mentă și rozmarin – nu vorbim de banalul ceai de mentă ci de uleiul volatil care se obține din această frumos mirositoare plantă. Și pentru că am alăturat rozmarinul mentei, trebuie să menționez că uleiul de rozmarin, în combinație cu cel de mentă, ține puricii la distanță de pisica ta. La ce mai sunt bune aceste minunate remedii? Când pregătești baia mâței, scufundă în apă câteva crenguțe de mentă și rozmarin; pisica va ieși din apă împarfumată și înfrumusețată.
  1. Busuiocul cerbilor – ruda ”de la țară” a mentei, denumită științific ”Mentha pulegium”, este utilizat sub formă de ulei terapeutic (vezi punctul 4) însă planta ca atare trebuie ținută departe de mâță, ingerarea sa dăunându-i grav. Dacă sunt strânse între degete, frunzele sale emană o aromă proaspătă și mentolată, fiind foarte bogate în uleiuri volatile și tanin.

Planta preferă solurile umede, zonele însorite și este recoltată atunci când jumătate dintre flori sunt înflorite (iulie-septembrie). Busuiocul cerbilor este folosit cu succes în aromoterapia umană și animală. În medicina naturistă umană este apreciat pentru efectele sale carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), diaforetice (provoacă transpirația), emenagoge (provoacă și favorizează menstruația). Este contraindicat femeilor însărcinate, din cauza efectului său abortiv.

Atenție: cereți sfatul medicului naturopat și medicului veterinar pentru dozarea uleiului volatil!

  1. Lemn dulceyummi, yummi, un deliciu ideal, bogat în cortizon natural! ”Glycyrrhiza glabra” sau rădăcina de lemn 8 ierburi bune pentru tine și pisica tadulce este folosită cu succes în combaterea și ameliorarea alergiilor, îmbunătățirea funcțiilor aparatelor digestiv și respirator, dar și a sistemului endocrin. Pisicile diagnosticate cu artrită pot să beneficieze de un tratament care să conțină și acest remediu natural. Răculețul sau iarba dulce, cum mai este denumit în popor, adoră soarele și lumina, luncile dezgolite și albiile secate ale râurilor.

Industria farmaceutică încă este uimită de efectele sale benefice, mai ales în ceea ce privește protejarea întregului sistem imunitar. Ce tratezi cu lemnul dulce: răceala, gripa, hepatita, diferite tipuri de cancer, alergiile, reumatismul, infertilitatea, etc.

  1. Gheara mâței – pripășită pe meleagurile noastre tocmai din pădurea Amazoniană, gheara mâței sau ”Uncaria tomentosa” are puternice proprietăți antialergice, antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale, antimicrobiene. Este eficientă în cazul infecțiilor și ajută la întărirea sistemului imunitar.
  1. Hidrastis, cunoscut și sub denumirea de Goldenseal, plantă folosită de indienii Cherokee, poate fi utilizată ca dezinfectant natural pentru răni dar și pentru tratarea alergiilor oculare și a conjuctivitei. În ultima vreme, Goldenseal are tot mai mulți ”fani” fiind considerat unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

Nu uita: înainte de a lua un remediu naturist sau de a-l administra pisicii tale, vorbește și cu un asistent medical, medic naturopat, farmacist de la plafar, medic veterinar, oameni specializați în domenii în care plantele și leacurile naturale primează!

Recomandare: una dintre lucrările de referință în ceea ce privește tratamentele naturiste aplicate felinelor este cea a medicului veterinar Randy Kidd: ”Dr. Kidd s Herbal Cat Care”. Medicul Randy Kidd explică într-o manieră lejeră, pe înțelesul tuturor, cum pot fi folosite ierburile în diverse tratamente, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pisicii. Cartea poate fi achiziționată de pe amazon.com la prețuri cuprinse între 10 și 14 $.8 ierburi bune pentru tine și pisica ta

 

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *