Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

Alimentaţia câinelui de la A la Z – dacă ai câine, te interesează acest subiect

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 15 minute.

Prietenii sănătoși sunt cei mai frumoși!

Cine nu vrea să aibă un câine sănătos? Nebun ar fi cel care ar nega acest lucru. Sănătatea atrage după sine frumusețea și temperamentul echilibrat, dar și fericirea și mulțumirea câinelui și a stăpânului, deopotrivă. Iar un rol important pentru sănătatea prietenului tău îl joacă nutriția corectă. Pe lângă jucăriile pe care i le cumperi şi atenţia de care sunt sigură că nu duce lipsă, câinele tău are nevoie de o alimentaţie care să-l menţină în formă şi cu ajutorul căreia să fie sănătos şi împlinit. Ca să ştii ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia câinelui tău sau, din contră, ce trebuie să eviţi să-i dai să mănânce, ţi-am pregătit o lista… de la A la Z! Complexă și ușor de urmărit.

Apă

Apa stă la baza vieţii. Dacă o considerăm esenţială pentru sănătatea nostră, şi pentru sănătatea companionilor noştri putem spune acelaşi lucru. Castronul cu apă proaspătă nu trebuie să lipsească de lângă cel cu mâncare. Apa este necesară pentru ca toate funcţiile organismului să fie îndeplinite corespunzător. Corpul unui câine adult are 60% apă iar cel al unui nou-născut, 84% apă.

Conform unei reguli generale, un animal trebuie să aibă în jur de 30 ml de apă pentru 500 grame de greutate corporală. Deci, un câine de 20 de kg trebuie să bea în jur de un litru de apă pe zi. Un lucru e cert: castronul pentru apă trebuie să fie tot timpul plin, pentru ca animalul să rămână hidratat. Dar atenţie: castronul trebuie spălat zilnic şi, o dată pe săptămână, să fie dezinfectat! Cele mai bune castroane sunt cele din inox şi cele din ceramică, fiind greu de zgâriat şi mai uşor de întreţinut.

Trebuie să fim atenţi şi la calitatea apei pe care o oferim câinilor. Această calitate depinde de la zonă la zonă. O apă netratată este mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Apa de la chiuvetă, pe care o folosim zi de zi, nu are un grad ridicat de calitate şi nu este sigură nici pentru noi, nici pentru animalele noastre de companie. Mulţi recurgem la apa îmbuteliată sau la apa de la robinet fiartă şi apoi răcită.

În concluzie: apa este necesară pentru a avea un câine sănătos şi fericit!

Brânză

Este drept că brânza sărată, cea fermentată, brânza topită sau caşcavalul gras nu au ce căuta în alimentaţie câinilor. Dar puţină brânză dulce nu strică niciodată, mai ales atunci când te-a ascultat şi vrei să-l recompensezi cu ceva bun!

Carbohidraţi

Unii sunt de părere că sunt benefici în alimentaţia câinelui. Alţii vor susţine contrariul. Acum, unde se situează adevărul? Carbohidraţii  sau glucidele sunt compuşi chimici ai carbonului, hidrogenului şi oxigenului, iar originea lor este una vegetală, plantele fiind cele care au un conţinut ridicat de carbohidrati. Aceştia pot fi simpli (de exemplu, glucoza şi fructoza), sau complecşi, formaţi din mai multe molecule de fructoză şi glucoză ce oferă o cantitate mare de energie. Unii specialişti recomandă ca în alimentaţia câinilor să se regăsească şi o cantitate de carbohidraţi, pentru că, un consum al proteinelor din muşchi este în detrimentul masei musculare iar un consum al glucidelor cauzează minime neajunsuri în organism. Dar importantă este şi sursa carbohidraţilor: cel mai adesea provin din cereale de diferite calităţi sau din tărâţele care rămân după procesarea cerealelor pentru alimentaţia dedicată oamenilor. Astfel că, se recomandă carbohidraţii proveniţi din cereale integrale, acestea păstrând minerale şi nutrienţi importanţi.

Dietă

Dacă ai un câine cu probleme de alimentaţie sau cu alte grave probleme de sănătate, trebuie să-i instalezi o dietă. Există hrană specială pentru câinii cu probleme cardiace, hepatice sau pentru cei cu probleme gastrointestinale (digestive îngreunată, diaree, colită, gastroenterită, malabsorbţie, etc.)

Energie

Energia fiecărui câine este strâns legată de alimentaţia care-i este oferită. O alimentaţie de o calitate scăzută, în niciun caz nu-i va face bine câinelui.

Fructe

Noi încercăm să ne alimentăm cu tot soiul de fructe, însă organismul câinilor nu tolerează tot ceea ce noi ingerăm. Dacă o feliuţă sau o jumătate de măr nu-i poate face niciun rău, strugurii, prunele, cireşele nu trebuie să facă parte din alimentaţia căţeilor noştri.  Mărul are chiar un gust plăcut şi poţi utiliza, din când în când, bucăţele mici, pe post de recompensă. Mărul ajută la întărirea sistemului imunitar, are rol antioxidant, reglează tranzitul intestinal, conţine vitamina C.

alimentatia cainelui de la A la Z

Grăsimi

În hrana de zi cu zi a căţeilor, pot fi adăugate două tipuri de grăsimi: cele animale (grăsimi saturate) şi cele vegetale, din plante (grăsimi polinesaturate). Primul tip oferă un înalt grad de energie, reprezentând, astfel, un bun supliment alimentar. Grăsimile vegetale, aduc beneficii asupra pielii şi blănii.

Hrană gătită

Pe vremea când încă nu existau la noi în ţară hrana uscată sau conservele destinate animalelor de companie, proprietarii găteau în fiecare zi pentru companionii lor. De regulă, la baza alimentaţiei stăteau supele de carne (pasăre sau vită) şi legume. Se evita folosirea legumelor interzise în alimentaţia câinilor, acestea fiind greu de digerat: cartoful, varza, conopida, mazărea, ceapa, usturoiul, etc. În ziua de azi, puţin mai sunt cei care administrează câinelui mâncare gătită. Fie cea uscată este mai la îndemână, fie timpul necesar preparării hranei este aproape inexistent. Oricum, dacă ai timp, este bine ca, din când în când, pe lângă alimentaţia din comerţ, să-i oferi un ou fiert amestecat cu brânzică de vacă nu foarte grasă şi, în niciun caz, sărată.

Indicaţiile de pe ambalaj

De fiecare dată când cumperi hrană pentru câinele tău este bine să citeşti indicaţiile de pe ambalaj pentru că fiecare producător în parte oferă diferite ingrediente, fiecare având un rol predefinit.

Îngheţată

Îngheţata, alături de ciocolată, se află printre alimentele care nu au ce căuta în alimentaţia câinilor. Însă putem spera că şi câinii noştri vor avea parte de o îngheţată a lor. Cel puţin în Anglia şi-n Statele Unite există firme care au scos pe piaţă încă de acum trei ani de zile, o îngeţată specială pentru câini. Aromele preferate de noi (ciocolată, vanilie, etc.) au fost înlocuite cu succes de aromele de cărniţă de pui sau costiţă afumată.

Jeleu

Ca în cazul ciocolatei şi îngheţatei, jeleurile – acele bombonele cu care noi ne delectăm, din când în când papilele gustative – se află pe lista „Ce nu trebuie să mănânce un câine!”  Dulciurile şi alimentele care au în conţinutul lor xylitol pot provoca animalului insuficienţă hepatică sau creşterea secreţiei de insulină.

Kilograme

Un câine hrănit corespunzător, conform vârstei, taliei şi nivelului zilnic de activitate nu ar trebui să aibă probleme cu kilogramele, fie că vorbim de kilograme în plus, fie că ne referim la cele în minus. Atât câinii supraponderali, cât şi cei subponderali pot avea mari probleme de sănătate. De obicei, un câine adult, trebuie hrănit de una sau de două ori pe zi, cam la aceeaşi oră.  Pentru controlul greutăţii sunt importante tipul de hrană, gustările şi recompensele pe care le primeşte câinele pe lângă mesele obişnuite, nivelul de activitate şi tipul (un câine sedentar are alt regim alimentar faţă de un câine folosit la vânătoare sau la cursele de ogari, de exemplu).

 

Lapte

Se spune că nu este bine să administrăm căţeilor mici lapte de vacă. După naştere, este indicat ca puii să consume laptele matern. Dar, dacă se întâmplă ca femela să aibă probleme de sănătate şi să nu poată alăpta, în comerţ există lapte praf instant pentru căţei, acesta reprezentând un substitut pentru laptele de căţea. Acest lapte conţine proteină biologică de înaltă nutriţie, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi, carbohidraţi, vitamine şi minerale.

alimentatia cainelui

Minerale

Mineralele sunt substanţe esenţiale în metabolismul muscular, formarea oaselor, echilibrul lichidelor din organism şi funcţionarea sistemului nervos. Principalele minerale din organism sunt: mineralele precum calciul şi fosforul sunt necesare pentru întărirea sistemului osos şi a cartilagiilor; sodiul, potasiul şi clorul sunt minerale esenţiale în menţinerea echilibrului dintre fluidele din organism, dar şi a raportului dintre acizii şi bazele din corp; fierul transportă oxigenul prin sânge, făcând parte din compoziţia hemoglobinei; zincul contribuie, alături de vitamina A, la sănătatea pielii şi a blănii.

Este foarte important de ştiut că, o cantitate prea mare sau prea mică dintr-un mineral, poate afecta serios buna funcţionare a organismului câinelui tău. De asemenea, sunt cazuri în care acţiunea unui mineral este dependentă de prezenţa unui alt mineral în organism. De exemplu, cuprul şi fierul lucrează împreună pentru a produce hemoglobina. În timp ce fierul este vital în procesul de producţie a hemoglobinei în celulele roşii, cuprul este la fel de important în formarea hemoglobinei. Niciunul dintre aceste două minerale nu ar putea funcţiona corespunzător fără ajutorul celuilalt.

Nuci

Dacă pentru noi nucile reprezintă o sursă de energie, fiind bogate în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului, pentru căţei, nucile nu se numără printre cele mai indicate alimente. Ba chiar trebuie să se evite ingerarea acestora, pentru că îi pot provoca animalului grave probleme gastrointestinale, vomă, frisoane, etc.

Ouă

Cui nu-i place o omletă, un ou ochi sau un fiert? Până şi câinele tău salivează de poftă când îţi pregăteşti ceva de mâncare care are la bază oul! De data asta, trebuie inclus şi el pe listă, pentru că oul se numără printre alimentele propice pentru săntatea câinelui tău. Măcar o dată pe săptămână îi poţi adăuga un ou în meniu. Oul este un aliment complex, bogat în vitamine şi minerale benefice pentru optima funcţionare a organismului câinelui.

Poate fi administrat crud (de preferat doar gălbenuşul) sau fiert.

Ce conţine un ou:

  • luteină şi zeaxantină care ajută la prevenirea cataractei şi a degenerării musculare;
  • cholină (component celular esenţial);
  • zinc, important în activitatea enzimatică şi esenţial pentru creştere;
  • iod, necesar producerii hormonilor tiroidieni;
  • vitamina A, esenţială pentru vederea de noapte, pentru întreţinerea unui bun tonus al pielii şi al membranelor mucoase dar şi un ajutor de nădejde în procesul de creştere;
  • vitamina D, care ajută foarte mult la absorbţia calciului şi a fosforului, fiind esenţială pentru oase şi dinţi sănătoşi;
  • vitamina B2, ajută la eliberarea energiei din proteină şi grăsimi;
  • vitamina B12 este necesară pentru formarea celulelor sanguine şi a fibrelor nervoase;
  • seleniu – antioxidant.

Proteine

În hrana care-i este administrată zilnic, un câine are nevoie, pe lângă fibre, minerale, vitamine, carbohidraţi, şi de proteine, acestea fiind unele dintre cele mai importante elemente nutritive. Acum mii de ani, în sălbăticie, câinii şi strămoşii câinilor, se hrăneau în mare parte cu carne crudă, astfel dieta lor fiind alcătuită dintr-un mare procent de proteine. Dacă în trecut nu existau dezbateri legate de subiectul „proteinele şi alimentaţia câinilor” de când cu apariţia şi comercializarea hranei uscate pentru câini au apărut şi discuţiile legate de cantitatea de proteine conţinută de aceasta.

alimentatia-cainelui-frigider

Trebuie amintit faptul că proteinele au un rol de construcţie. Câinele se dezvoltă şi creşte sănătos şi armonios cu ajutorul proteinelor, sistemul imunitar, circulaţia şi alte funcţii importante, depind de aportul de proteine. În cantitate mare, proteinele au şi rol nutritiv, ele eliberând energie. Proteinele sunt formate din aminoacizi. Câinele are nevoie de 22 de aminoacizi, 10 fiind consideraţi esenţiali neputând fi sintetizaţi de organismul câinelui astfel trebuind aduşi în corp printr-o alimentaţie bogată în proteine de calitate.

Procentajul de proteine necesar câinelui diferă în funcţie de vârstă, nivel de activitate, rasă, talie. De exemplu, puii şi juniorii aflaţi în perioada de creştere au nevoie de 28-30% proteină. Femelele gestante sau care alăptează au nevoie de 26-28% proteină. Câinii foarte activi (folosiţi la vânătoare sau în diferite sporturi canine) au nevoie de 30-35% proteină. Câinii cu un nivel mediu de activitate au nevoie doar de 18-20% proteină.

Dar despre acest subiect vom mai discuta, pentru că necesită o dezbatere amplă, existând mai multe „mituri” legate de importanţa proteinelor.

Recompense

Despre recompense vorbim aproape de fiecare dată când vine vorba de ședințele de dresaj/educație. În afară de recompensele verbale (laude) sau de cele materiale (mingea sau jucăria preferată) mai există o recompensă, cea mai delicioasă dintre toate: mâncărica sau acel „ceva bun” pe care stăpânul sau instructorul îl scoate la iveală ori de câte ori câinele a executat perfect comanda dată. Fie că vorbim de o bucată de cărniţă fiartă, de o bucăţică de brânză (se exclud brânza sărată sau cea grasă), o felie de măr sau de morcov sau optăm pentru recompensele din comerţ, câinele întotdeauna se va simţi privilegiat şi răsfăţat!

alimentatia cainelui de la A la Z

Struguri

Am întâlnit persoane care locuiesc la casă, au viță de vie, iar câinele se servește direct de la sursă cu câteva bobițe de strugure. Din păcate, deşi pentru noi strugurii sunt sănătoşi, pentru căţei sunt toxici, chiar şi în cantităţi mici. Unii câini care consumă struguri pot avea de suferit din cauza insuficienţei renale acute însoţită de lipsa producerii urinei. De asemenea, în primele 24 de oră după ingerarea strugurilor, apar voma şi diareea, însoţite de dureri abdominale, deshidratare şi moleşeală. Se ştie că cel mai bine este să previ decât să tratezi! În consecinţă, ţine câinele departe de struguri (şi de stafide) şi, dacă ai musafiri şi îi serveşti cu struguri, explică-le că ce este bun pentru ei, poate fi deosebit de toxic pentru câinele tău drag, astfel că trebuie să se abţină îl a-l trata cu câte-o bobiţă aparent inofensivă!

Tutun

Fumatul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jurul tău! Şi pentru că printre cei din jurul tău se află şi câinele, trebuie să ai mare grijă de sănătatea lui şi să nu-l laşi să stea în camera unde se fumează. De asemenea, nu-ţi lăsa pachetul cu ţigări sau cutia cu tutun în preajma lui. Câinele s-ar putea să fie curios să vadă ce gust are tutunul. Un câine care a apucat să mânce patru-cinci ţigări va da semne că este intoxicat cu nicotină.

Printre simptomele intoxicaţiei cu nicotină se numără: voma, depresia sau hiperactivitatea, pupile dilatate, slăbiciunea, respiraţie greoaie, salivarea excesivă, diareea, aritmie cardiacă. În asemenea cazuri se impune controlul medical de urgenţă şi tratamentul imediat. Din păcate, în ciuda tratamentului, câinii care au ingerat mari cantităţi de nicotină nu au şanse de supravieţuire. Cea mai bună metodă de a preveni intoxicaţia cu nicotină este să nu laşi niciodată tutunul în preajma câinelui.

Ulei de peşte

Există diferite tipuri de hrană pentru câini sau suplimente alimentare care conţin ulei de peşte. Aceste suplimente oferă acei acizi graşi cu Omega 3 esenţiali în funcţionarea fiecărei celule din organism.

alimentatia-cainelui-la-masa

Vitamine

Necesarul de vitamine de care are nevoie un câine depinde de vârsta lui, de condiţiile de mediu, de starea de sănătate, de rasă, etc. Vitaminele reprezintă substanţe organice complexe, indispensabile vieţii, care se găsesc în alimente, dar şi în diferite suplimente.

În funcţie de solubilitatea lor, vitaminele se împart în două categorii: vitamine hidrosolubile şi vitamine liposolubile. Cele liposolubile (solubile în grăsimi) sunt: vitamina A (retinol), vitamina E (tocoferol), vitamina D (calciferol) şi vitamina K (antihemoragică). Vitaminele hidrosulubile  (solubile în apă) sunt vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B9 (acidul folic), vitamina B12 (cobalamina), acidul pantotenic, colina, vitamina PP, vitamina B7 (biotina), vitamina C.

Înainte de a administra vitamine câinelui, este bine să ceri sfatul unui medic veterinar acesta fiind cel mai în măsură să-ţi spună ce şi cum trebuie să îi dai. Printre beneficiile vitaminelor se numără:

  • creşterea apetitului (vitamina B12);
  • piele şi blană sănătoase (vitamina E);
  • sistem imunitar bun, lipsa infecţiilor în organism (vitamina C);
  • oase sănătoase şi puternice (vitamina D)

Zahăr

Poate că prietenului tău iar plăcea să ronţăie şi ceva dulce, însă aportul de zahăr în alimentaţia câinelui este total interzis. Pe lângă probleme de greutate, ingerarea de zahăr poate duce la apariţia diabetului şi la debutul unor probleme dentare. Deci, fără zahăr în alimentaţia câinelui!

Expresia „eşti ceea ce mănânci” nu este valabilă doar pentru tine, ci şi pentru câinele tău. Dacă tu ai fost suficient de înţelept şi de matur pentru a adopa un stil de viaţă sănătos, cu un mod de hrănire bazat mai mult pe alimente fără aditivi, cât mai naturale şi mai hrănitoare, şi câinele tău merită un regim echilibrat şi benefic unei bune funcţionări a organismului său.

*acest articol conține linkuri de afiliere

Ti-a placut? Da mai departe!
Share