Advertoriale,  Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi,  Fără categorie

Respect, prietenie și multă iubire. Despre asta e vorba!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 7 minute.

Te-așezi în fața foii albe (virtuale) și știi că ai de scris despre subiectul vieții tale: relația cu animalul de companie. Sunt atât de multe de spus încât nu ai cum să condensezi toată aceasta informație într-un simplu articol pe blog. Dar te străduiești, nu ai încotro. S-au scris sute, mii de cărți cu multe pagini și mult suflet despre animale, s-au făcut filme și documentare în urma cărora mulți ochi au lăcrimat și i-au admirat pe protagoniști. Dar parcă nicio poveste spusă până acum nu e ca a mea, ca a ta, ca a lui, ca a ei… Cum vine asta? Te lămuresc imediat.

„Prietenia este un fel de muzică: două coarde vibrează la unison, chiar dacă atingi una singură.” Jose Zorrilla

terapia-prin-iubire-1
https://mihaelaistrate.com/2014/05/03/terapia-prin-iubire/

Relațiile dintre oameni pot fi înșelătoare, îndoielnice, incomplete, dezamăgitoare. Legătura dintre om și animalul său de companie, acea legătură reală bazată pe sentimente calde, nu poate fi de rău augur. Un singur moment e greșit în această ecuație a prieteniei: atunci când prietenii noștri dragi ne părăsesc. Până la această cumpănă nimic nu are voie să ne umbrească fericirea de a fi împreună. Să vă povestesc puțin despre mine… și EA. Dar până să ajung la EA, vă rog să-mi permiteți un mic ocol prin labirintul gândurilor nostalgice.

De mic copil am iubit animalele, în general, și câinii, în special. Mi-o aduc aminte cu drag și admirație pe Donna Bella, o superbă femelă din rasa Dobermann, aparținând unchiului meu. Un exemplar perfect, cu piept masiv, postură impunătoare, așa cum îi șade bine unui Dobermann cu titluri foarte bune și excelente obținute în expoziții.

Erau vremurile de dinainte de `89 și, dacă te gândești un pic la neajunsurile acelei perioade, aș spune că lucrurile nu erau atât de negre. Mă refer la lumea chinologică. În ochii și-n mintea mea de copil, expozițiile mi se păreau un regal. Ce să mai spun despre ”Câinii noștri” – buletinul documentar al Asociației Chinologice – pe care-l răsfoiam cu o curiozitate aparte. E drept, mâncarea prietenilor noștri blănoși nu consta în crochete și diete pentru piele și păr, articulații, probleme gastrice, etc. Posesorul de câine/câini era mereu cu oalele pe foc, pregătind fierturi delicioase din legume, carne și orez sau arpacaș. Iar recompensele erau oasele imense de vită, roase până când ni se arătau șlefuite asemenea fildeșului.

Când au ajuns și pe meleagurile noastre ”bobițele”, mâncarea la plic și conservele, mulți au răsuflat ușurați. Apoi au apărut revistele dedicate iubitorilor de animale de companie: ”Câinele meu”, ”Dog magazin”, ”Pisica”, ”Animal Club” etc. Din păcate s-au stins, rând pe rând, căci acum Google îți spune tot ce trebuie să știi despre creșterea și îngrijirea unui animal de companie. Dar află de la mine un lucru: Google nu-ți va spune niciodată care este cel mai important lucru în relația cu companionul tău. Asta o știi doar tu. Iar răspunsul este personalizat. Pe-al meu l-am dat deja. E chiar în titlu:  respect, prietenie  și multă iubire. Despre asta e vorba!

Stânga - Nosy Dreapta - Karrina
Stânga – Nosy
Dreapta – Karrina

Îi spun în fiecare zi că e iubire vieții mele

Pe 11 noiembrie a împlinit 10 ani. Și-apoape 8 de când ne completăm viețile și inimile noastre bat în același ritm. O iubesc cum știu că nu voi mai iubi nicicând și o respect pentru ceea ce este și ceea ce-mi oferă zilnic. Ne leagă o dulce și inocentă dependență. EA e prietena mea dragă. Ea e Nosy.

Îi spun în fiecare zi că e iubirea vieții mele deși au mai fost iubiri înaintea ei și știu că vor urma și după ea. Fiecare prieten drag ce mi-a trecut prin viață nu a plecat, ci mi s-a lipit de suflet și-l voi purta cu mine atât timp cât voi fi. De la ei, cu ei, prin ei, am învățat că orice război e mai ușor în doi.

Orice război e mai uşor în doi…

… şi nu mă refer la un război al armelor, ci la unul al sentimentelor şi al frustrărilor, atunci când suntem nefericiţi şi avem nevoie de ajutor, sau când vreun apropiat de-al nostru este bolnav sau pur şi simplu trece prin momente grele. Am descoperit pe propria-mi piele că viaţa nu-ţi oferă doar clipe senine şi că, din când în când, te ia la şuturi, învineţindu-ţi sufletul, inima, uneori percepţia despre viaţa pe care nu demult o credeai perfectă.

Dar am trecut peste toate nemulţumirile mult mai uşor decât mi-am închipuit. Şi asta pentru că nu am fost singură. În ultimii ani EA mi-a fost permanent alături, a fost confidenta și prietena mea cea mai bună, mi-a călăuzit paşii atunci când păienjenişul nesiguranţei şi al disperării îmi întunecase raţiunea. Nu mi-a întors spatele şi a ştiut exact ce să facă şi când să acţioneze. M-a îndrumat în linişte şi cu fineţea care-o caracterizează către recuperarea totală a valorilor şi a tuturor simţămintelor frumoase pe care le credeam pierdute definitiv.

Şi cum să nu o iubesc atât de mult, cum să nu o preţuiesc şi să o urc acolo sus, pe piedestalul intangibil al respectului pentru simplul fapt că există şi face parte din viaţa mea?

”La povești cu Nosy” - Club de lectură pentru copii - https://mihaelaistrate.com/2016/11/08/o-altfel-de-educatie-nonformala/
”La povești cu Nosy” – Club de lectură pentru copii – https://mihaelaistrate.com/2016/11/08/o-altfel-de-educatie-nonformala/

Posesorii de animale de companie au nevoie de informații corecte și de calitate

Suntem înconjurați și bombardați de informații. Toate, dar absolut toate cunoscutele și necunoscutele sunt la un click distanță de noi. ”Câinele meu nu mănâncă/se scarpină rău/e apatic/s-a deranjat la stomac/etc.” sunt lucruri căutate deseori pe net. Sunt destule trimiteri către site-uri de unde posesorii de animale pot dobândi informații corecte, informații care îi ajută să-și înțeleagă prietenul, să-l mențină sănătos, fericit și educat. Însă sunt și site-uri îndoielnice iar ceea ce toți trebuie să conștietizăm este că avem nevoie de informații de la specialiști. Să le luăm foarte pe scurt și cât se poate de punctual:

  1. Vrem să ne cumpărăm un câine de rasă? Luăm legătura cu un crescător al rasei respective. Nu ne aventurăm în a face o achiziție nefericită de pe olx (de exemplu) de unde îți iei azi un Bichon Maltese și peste 5 luni Bichonul tău se dezvoltă într-un Ciobănesc Mioritic.
  2. Ai nevoie de info despre educația câinelui? Lucrurile au evoluat mult în ultimii ani, iar metodele de educație sunt blânde și accesibile oricui. Ia legătura cu un etolog sau cu un specialist în educație canină. Ei te vor ajuta să ai un câine fericit, te vor ajuta să-l înțelegi și să-i oferi ceea ce are nevoie.
  3. Probleme cu mâncarea? Care e mai potrivită? Ce suplimente sunt ok? Care sunt jucăriile potrivite pentru el? Aici intră în scenă noul site și magazin online premium de accesorii și mâncare pentru animalele de companie: Cattitude.ro . Cattitude promovează respectul pentru animalul de companie, ideea de familie, responsabilitate și comunicare. Hrană de calitate pentru câini și pisici, accesorii, jucării, soluții pentru îngrijirea pielii și a părului dar și alte super produse pentru iubiții noștri prieteni, pe toate le găsim pe Cattitude.

Ce-mi place la Cattitude, pe lângă atitudinea profi pe care o are față de blănoși și produsele oferite, este site-ul în sine, bine realizat, aerisit, responsive, creativ  și cât se poate de viu!

În loc de încheiere…

… vă invit să citiți o scurtă poveste despre fericire. Cum a cui? A mea!

20 de kilograme de fericire

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share