Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi,  Ratiune si... simtire

Nu e un câine, e familia mea!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 3 minute.

*articol susținut și încurajat de Robert Caraman

Știi vorba aceea cu ”în iubire și în război totul este permis”? Pentru că acest articol este, în mare parte, despre iubire – iubirea împărtășită câinelui din dotare –  îmi permit să-l încep cu câteva ”nu-uri”, încălcând astfel rigorile marketingului. ”Care-i faza?!” te vei întreba. Faza e că mulți dintre voi nu știu cum să gestioneze prezența unui câine în cadrul familiei.

De aceea, timp de-o bună perioadă de timp de-aici înainte, reiau articolele dedicate celor care-și doresc un câine educat și-un prieten minunat. Această decizie este susținută și încurajată de unul dintre cei mai buni instructori dresori din România: Robert Caraman.

M-am lungit cu vorba – în stilu-mi caracteristic – dar să nu crezi că am uitat de „nu-uri”.  Atenție că-ncep: câinele NU este o jucărie, un bibelou, un obiect; puiul de câine NU vine la pachet cu educația, cumințenia, curățenia; câinele NU e om să-și pună singur apă și hrană; câinele NU e o unealtă de șantaj atunci când tu te desparți de iubi și fie vrei să-i iei câinele, fie vrei să i-l lași pe cap; câinele e orice altceva numai bătaie de joc NU.robert caraman

Dacă tu crezi că le știi pe toate și NU înțelegi ce sau cine NU este câinele, atunci NU ai nevoie de unul în viața ta. Închide pagina și vezi-ți de-ale tale. Dar dacă te-am pus pe gânduri atunci trebuie să citești mai departe și să afli cine este câinele.

Câinele este membru cu drepturi depline al familiei tale. Cât timp este pui, câinele este precum un copil care trebuie educat, îndrumat, învățat cum să se descurce. Câinele este responsabilitatea ta și trebuie să-i acorzi îngrijirea necesară: apă la discreție, mâncare adaptată nevoilor nutriționale, jucării, controale la veterinar, vaccinări. Câinele este cel mai bun prieten. Este familia ta. Îl vei ține aproape și-l vei iubi așa cum merită, fără a-l înstrăina sau abandona.

”Lucrez cu câinii din anul 1993 și pot să afirm că adevărata prietenie dintre om și câine este cel mai minunat lucru cu putință. Deși mulți oameni au câini, puțini descoperă această prietenie adevărată. Însă cei care descoperă acest lucru nu-și vor uita niciodată prietenul și nu pot concepe cum ar fi viața lipsită de compania câinelui. Astfel că, viața lor va fi definită de-un șir lung de ani petrecuți în cea mai sinceră și mai deosebită companie: cea a câinilor.” Robert Caraman

L-am cunoscut pe Robert Caraman în vremea când educația modernă abia își scosese căpșorul în lume. Adică în lumea din România, căci pe alte meleaguri era deja consacrată. Se lucra cu câinele într-o manieră pozitivă, cu recompense, cu clicker-ul, într-o fascinantă armonie, cu beneficii de ambele părți: câinele dobândea o educație adecvată iar omul său învăța cum să se poarte cu acesta, cum să-i gestioneze compotamentul. Rolul lui Robert era acela de intermediar între om și câine, un liant necesar pentru binele amândurora.cainele meu familia mea

Dacă înțelegi cât de mult contează să ai un câine educat, mai întâi trebuie să dobândești tu o educație chinologică de bază. Vestea bună e că ai nimerit unde trebuie! În fiecare săptămână îți vom oferi informații care te vor ajuta să trăiești alături de câinele tău fără grija că-ți va rupe papucii, că va face pipi în casă la nesfârșit, că va trage în lesă sau va sări pe musafiri. Nu, nu vei găsi în altă parte pe net aceste informații. De asemenea, în articolele noastre nu vei întâlni noțiunea de stăpân. Acest cuvânt dur, care presupune existența unui sclav, a unei calfe, a unui ucenic, ș.a.m.d va fi înlocuit cu om, prieten, posesor.

***

robert caraman

 

 

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *