De-ale vietii

Day For Change 2017 – ziua în care Unicef UK&Cursuri Copii Ploiești și-au propus să schimbe soarta copiilor care suferă de malnutriție

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.

Vremurile în care trăim par așezate comod la umbra îndestulării și extravaganței. Ai crede că mâncarea nu ne prisosește, resursele par nelimitate – deși e clar că nu așa stau lucrurile – iar atât timp cât în buzunare sunt ceva bănuți, poți cumpăra aproape orice. Adevărul e altul.

Lumea e scindată în două, iar noi ne aflăm pe fâșia care delimitează bucățile antagonice, pe un fel de ”no man`s land” în care o ducem când mai bine, când mai rău, în funcție de cum ne deplasează vântul schimbării. Stăm ca pe ghimpi pe-această bucată, cu un ochi ațintit în sus, cu celălalt privind în jos. Unul se minunează, celălalt lăcrimează. Sus, sus de tot, e lumea poleită a opulenței, stropită cu lux, simandicoasă, dar impunătoare. Jos, jos de tot e lumea prăfuită și tăvălită de conflicte, de sărăcie, de neputință. Dacă lumea de sus se lăfăie în confortul kilogramelor în plus, lumea de jos e dominată de malnutriția care, pe zi ce trece, face din ce în ce mai multe victime.Day For Change 2017

În timp ce scriu acest paragraf cinci copii mor din pricina malnutriției și a bolilor generate de aceasta. Malnutriția este responsabilă pentru aproape jumătate din toate decesele copiilor cu vârsta mai mică de cinci ani iar milioane de copii vor trăi toată viața cu efectele crunte generate de malnutriție, pentru că trupurile și creierele lor nu s-au dezvoltat așa cum ar trebui la momentul potrivit.

Într-o țară care ocupă locul trei în Europa la capitolul obezitate, e cam greu (dar nu imposibil) să înțelegem cum stă treaba cu malnutriția. Nu, malnutriția nu înseamnă a fi slăbănog, înseamnă a fi prost hrănit, subnutrit, înseamnă a avea mari carențe de vitamine și minerale, înseamnă a fi foarte bolnav din pricina lipsei de hrană.

Sunteți doi dar ai gătit cât pentru 10? Nu ai mâncat tot și ai aruncat la gunoi ce era în plus? Ți-ai luat o șaorma, ai hăpăit-o pe jumătate și restul l-ai terfelit în primul tomberon ieșit în cale? Știai că în lume, în fiecare minut, cinci copii mor din pricina malnutriției? Când nu ai păpat tot și te îndrepți cu farfuria înspre coș să-i deșerți conținutul, gândește-te la Jacob. La Jacob și la celelelate milioane de copii din întreaga lume care suferă din pricina malnutriției.

Jacob are aproape un an și jumătate. Este din Liberia și, deși pe fața lui se întrezăresc umbrele timide ale unui zâmbet, aspectul său general trădează suferința zilnică: Jabob suferă de malnutriție. E prea slăbit ca se joace. Fără îngrijre medicală adecvată, viața sa va fi o luptă continuă, până când malnutriția va învinge. Însă, mulțumită Unicef, Jacob are mari șanse să ducă o viață normală.

Unicef & Day For Change

Unicef luptă împotriva malnutriției și ne îndeamnă să facem același lucru. Îți spun imediat cum ajutorul nostru se poate transforma într-o viață salvată!

Liberia. Poate că ție nu-ți spune nimic, dar pentru oamenii de acolo, din interiorul acestei țări de pe coasta de Vest a Africii, Liberia este sinonimă cu războaiele civile, economie distrusă, malnutriție, moarte… În Liberia a fost semnalată cea mai ridicată rată a mortalității în rândul copiilor; cel puțin unul din trei copii nu beneficiază de nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta corespunzător și a fi sănătos. Unicef și-a propus să schimbe situația și, fiecare dintre instituțiile și centrele care au ales să promoveze ”Day For Change”, vor strânge fonduri care, ulterior, vor fi folosite pentru a-i ajuta pe copiii din Liberia.    malnutritie 5

”Day For Change” este un eveniment anual de strângere de fonduri, promovat de Unicef UK în cadrul instituțiilor și centrelor de învățământ. Anul acesta, sumele de bani strânse în cadrul ”Day For Change” vor ajuta la combaterea malnutriției în rândul copiilor.  ”Fiecare liră donată va fi dublată de fundația caritabilă The Power of  Nutrition” menționează reprezentanții Unicef. ”Aceste resurse vor ajuta Unicef să îmbunătățească nutriția și sănătatea mamelor, a bebelușilor și copiilor cu vârsta mai mică de cinci ani din Liberia”.

Cursuri Copii Ploiești & Day For Change – 20 mai 2017

Pentru noi, a dărui cu inima deschisă este mai mult decât un fapt în sine, este o valoare. Profesorii și cursanții centrului Cursuri Copii Ploiești au dorit să se implice în strângerea de fonduri și așteaptă cu nerăbdare data de 20 mai pentru a-și licita creațiile handmande, jucăriile sau cărțile care le prisosesc dar și alte obiecte care pot fi valorificate. Cursanții, împreună cu părinții și profesorii de la centru vor participa la un mini-Talent Show, moment artistic inedit în care muzica se va îmbina perfect cu dansul și oratoria.

Participarea la Day For Change implică o taxă de 2 lire/persoană care, împreună cu suma strânsă în urma licitării produselor oferite de copii, vor merge către Unicef UK. Dacă te întrebi cum vor fi folosiți, iată doar câteva dintre multiplele exemple ale întrebuințării lor:

  • 3,50 lire sunt necesare pentru a cumpăra pastile de deparazitare și suplimente cu vitamina A pentru 30 de copii;
  • 16 lire sunt necesare pentru a cumpăra suplimente cu vitamine/un an pentru doi sugari;
  • 50 lire costă instruirea a 250 de părinți sau îngrijitori în ceea ce privește importanța nutriției adecvate;
  • 150 lire sunt necesare pentru a furniza hrana și vitaminizarea în caz de urgență/o lună, pentru șase copii suferind de malnutriție.malnutritie 6

Te întrebi dacă cei mici știu ce este aceea malnutriție? Ei bine, da! Profesorii coordonatori le-au explicat cum stă treaba cu nutriția, malnutriția, importanța hrănirii corecte și sănătoase încă din primii ani de viață. Cursanții au aflat ce trebuie să facă pentru a-i ajuta pe copiii din Liberia și de ce ajutorul lor este atât de necesar.malnutritie 4

Și școala sau centrul tău de instruire pot lua parte la astfel de activități. Poți arunca o privire pe pagina Unicef UK pentru a te  înscrie la următoarele evenimente care îți oferă posibilitatea să-i ajuți pe cei mai puțin norocoși decât tine. Unicef îți pune la dispoziție materiale și pliante de informare, ghiduri și elemente care te vor ajuta să-ți organizezi evenimentul de strângere de fonduri.

https://www.unicef.org.uk/fundraise/fundraise-in-your-community/at-school/day-for-change/

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

  • adrian rotaru

    Numai citind despre asta si mi-au dat lacrimile. Sa suferi de foame nu este tocmai ceva ce si-ar dori cineva. De aici si refuzul unor oameni de a tine un regim drastic desi viata lor depinde de asta. „Mai bine mor cu burta plina dar fericit, decat flamand si chinuit”. Cand vorbim despre copii situatia este si mai crunta. Ei nu isi pot procura singuri hrana si nu ai nicio vina ca organismul lor le cere mancarea atat de pretioasa in acele parti ale lumii. Voi fi in tara pe data de 20 si e posibil sa fiu chiar in Ploiesti in acea zi. As vrea sa particip la evenimentul descris de tine, dar despre care ai amintit prea putin. Poate ar trebui sa dai mai multe detalii despre el in acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *