Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

Cum îl înveți să ceară la toaletă

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 7 minute.

“Salut! Îți vorbește prietenul tău cel mai bun. Să știi că deși noi, câinii, iubim foarte mult oamenii, nu ne este întotdeauna ușor să trăim alături de voi. De ce spun asta? Pentru că atunci când suntem mici nu știm că vouă nu vă place ca noi să ne facem nevoile în casă. Și trebuie să ne schimbăm obiceiurile. Oare cum ne dăm seama că nu trebuie să facem în casă? Și cum ieșim afară dacă nu avem mâini ca voi pentru a deschide ușile? Jim, un Beagle, prieten de-al meu, mai mare cu jumătate de an decât mine, iese în curte printr-o ușă batantă încastrată în ușa mare de la intrare. Dar eu stau la bloc. Mai dau din când în când semne de neliniște când vreau să fac pipi, dar mama nu e întotdeauna atentă la ce fac eu așa că, unde îmi vine, acolo mă scap. Dar apoi îmi pare rău de ce am făcut și mă străduiesc să respect programul impus de părinți. Un program pe care se pare că toți cățeii trebuie să-l urmeze.”

Cum îl înveți să ceară la toaletă
Este foarte posibil ca al tău câine să te roage deja, în propriul său limbaj, să-l scoți afară, iar tu să nu-ți dai seama. Dacă are unul (sau mai multe) dintre următoarele comportamente, înseamnă că are o nevoie urgentă și trebuie scos afară:

  • se învârte în cerc;
  • pufnește;
  • se fâțâie de colo colo;
  • se mută dintr-un colț în altul al camerei sau se pitește după mobilă;
  • stă în dreptul ușii de la intrare;
  • râcâie la ușă;
  • se apropie de obiecte verticale (picoarele pieselor de mobilier, pereți) și strănută în dreptul lor sau se sprijină de ele;
  • se apropie de tine privindu-te atent, dând frenetic din coadă.

Dacă observi la câinele tău unul dintre semnele de mai sus, du-l repejor afară. După ce şi-a făcut nevoile, laudă-l şi, eventual, oferă-i o mică recompensă gustoasă. Ia aminte ce comportament a avut înainte de a cere afară pentru că astfel vei preîntâmpina situaţiile nedorite.Cum îl înveți să ceară la toaletă

Dar cum rămâne cu cei care nu cer afară?

Dacă nu dă niciun semn că ar vrea să iasă afară pentru a-şi face nevoile, sau dacă indiciile pe care ţi le oferă sunt prea subtile, îl poţi ajuta să-şi însuşească un anumit comportament pentru a te anunţa de… problemă! De exemplu, unii căţei doar stau în dreptul uşii, și prin acest gest tu trebuie să înțelegi că are nevoie afară. Dar ce te faci dacă eşti în altă încăpere şi, bineînţeles, nu ai cum să-l vezi? Atunci trebuie să-l înveţi să ceară afară şi în alt mod.

„Sună clopoţelul!”

Iată o metodă hilară la prima vedere dar simplă şi eficientă dacă vrei să ai o locuinţă curată. Învăţând câinele să tragă de un clopoţel atârnat lângă uşa de la intrare, sau să-l atingă cu nasul, poţi să previi o situaţie nepăcută. De fiecare dată înainte să-l scoţi afară, roagă-l să atingă clopoţelul. În timp, el va asocia clinchetul cu necesitatea şi dorinţa de a merge afară. Cu alte cuvinte, va învăţa că sunând din clopoţel, uşa se va deschide.

Cum îl înveți să ceară la toaletă

Pasul 1: învaţă câinele să atingă clopoţelul cu nasul

Poți să realizezi chiar tu o ”sonerie pentru cățel” din doi sau trei clopoţei ataşaţi de o sforicică suficient de lungă încât, la un moment dat, să poţi să o agăţi de clanţa de la uşă. Înainte de a începe prima sesiune de dresaj, pregăteşte câteva recompense gustoase pe care căţelul tău le preferă (carne de pui, ficat, brânză, crutoane) şi taiele în bucăţele mici, cam de mărimea unei boabe de strugure.

–  Rosteşte comanda „Atinge” şi arată-i clopoţeii. Ţine-i cam la 3, 4 cm  depărtare de nasul lui. Cel mai probabil se va apropia de ei ca să-i miroasă. Dă-i o bucată de cărniţă, pentru a prezenta mai mult interes. În momentul în care câinele atinge clopoţeii cu nasul, spune „Da!” (poţi să foloseşti şi englezescul „Yes!”, nu-i niciun fel de problemă) şi recompensează-l imediat. Este foarte important ca tu să ai acea atitudine afirmativă de îndată ce câinele a atins clopoţeii cu nasul. De asemenea, în loc de „Da!” sau „Yes!” poţi să foloseşti un clicker pentru dresaj. Repetă de 10-15 ori acest procedeu până când câinele va atinge clopoţeii cu nasul.

– Din momentul în care câinele loveşte clopoţelul de îndată ce i-l arăţi, înseamnă că este momentul să-l poziţionezi la o distanţă un pic mai mare de el, ajungând chiar să iasă din raza lui vizuală.

Acordă între trei şi cinci zile practicării acestui exerciţiu. Când căţelul şi-a însuşit atitudinea scontată, treci la pasul următor.

Pasul 2: Învaţă-l să sune la clopoţelul atârnat la uşă

Fie că alegi să agăţi clopoţeii de un cârlig aflat în apropierea uşii, fie că îi atârni de clanţa de la uşă, ambele metode sunt bune. Pregăteşte-ţi recompensele şi cheamă-ţi prietenul în dreptul uşii de la intrarea în loocuinţă.

– ia clopoţeii în mână (fără a-i scoate din cârlig sau de pe clanţa uşii), dă-i câinelui comanda „Atinge!” şi ţine clopoţeii în faţa lui.

– de îndată ce-i atinge, rosteşte „Da!” sau „Yes!” (sau acţionează clickerul) apoi oferă-i o recompensă.

– repetă exerciţiul de 5-10 ori până când câinele ajunge să atingă clopoţeii de îndată ce tu îi dai comanda.

– după o pauză de câteva minute, reia exerciţiul, de data aceasta lăsând clopoţeii atârnaţi la locul lor, şi doar arătându-i câinelui.

– dă-i comanda „Atinge!” şi arată-i clopoţeii.

– de îndată ce i-a atins, rosteşte „Da!”/”Yes!” sau acţionează clickerul şi recompensează-l.

– dacă nu atinge clopoţeii după ce îi arăţi unde sunt, este indicat să reiei primele trei părţi din pasul 2 şi să le repeţi ceva mai mult.

Este indicat să repeţi acest exerciţiu între trei şi cinci zile, la fel cum ai făcut şi în cazul primului pas.Cum îl înveți să ceară la toaletă

Pasul 3: Învaţă-l să sune clopoţelul la momentul potrivit

Acum intră în acţiune măreţul plan, care te va ajuta să ai o casă curată. Când mergi cu câinele afară, înainte să ieşi pe uşă, pune-l să atingă clopoţeii cu botul:

– apropie-te de uşă împreună cu câinele; dă-i comanda „Atinge!” şi arată-i clopoţeii; în momentul în care va atinge clopoţeii cu nasul, spune „Da!”/”Yes!” sau acţionează clickerul; apoi deschide uşa şi mergeţi afară.

cere câinelui să atingă clopoţeii cu botul de fiecare dată când îl scoţi afară. Se ştie că repetiţia este mama învăţăturii, astfel că prietenul tău cel mai bun se va obişnuii repede cu această procedură. Prima oară când te va anunţa din proprie iniţiativă, laudă-l frenetic şi recompensează-l, fă-l să se simtă mulţumit că a făcut ceva bine, că te-a mulţumit şi apoi du-l repejor afară. După ce îşi face nevoile, poţi să-l recompensezi cu ceva gustos, ca să subliniezi faptul că exact asta îţi doreşti de la el: să te anunţe când are nevoie afară.

Probleme? 

Timp pentru joacă vs. timp pentru ieşit afară

De îndată ce au descoperit că dacă sună din clopoţel se deschide uşa, mulţi căţei vor suna de fiecare dată când vor să iasă afară, dar şi atunci când nu au o nevoie urgentă. De aceea trebuie să stabileşti clar că sunatul din clopoţel este pentru a ieşi afară. Când sună, recompensează-l, pune-i lesa şi du-l afară direct în locul unde îşi face de obicei nevoile, fără a începe să te joci cu el. Oferă-i trei-cinci minute timp să-şi facă necesităţile. Recompensează-l dacă a făcut ceva şi du-l în casă. Dacă nu face nimic, nu sta cu el la joacă, ci du-l afară.

 

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *