Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

Prietenie fără alergie!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 7 minute.

Imaginează-ți cum ar suna următorul anunț: ”Iubitor de animale, caut prieten frumos, devotat și ușor de educat. Îl primesc bucuros în familia mea, dacă nu vine însoțit de alergeni. Deci, ați înțeles: caut un câine hipoalergenic. Doritorii sunt rugați să mă contacteze la…” O situație ipotetică, dar cât se poate de reală dacă ne-am pune în pielea unei persoane alergice. Crezi că există prietenie fără alergie? Îți propun să aflăm împreună.

În ultima vreme, parcă tot mai multe persoane suferă din pricina alergiilor. Nici nu mai contează că-i alergie la vreun aliment, la praf, polen sau vreun medicament. Subiectul în cauză se panichează, recurge de urgență la tratamentul care se impune în astfel de situații și încearcă să se izoleze de ceea ce-i face rău sau, înlocuiește produsul ”răufăcător” cu unul ”binefăcător”.  Toate bune și frumoase până când ajungem la așa-numita alergie la părul de animale. În primul rând trebuie să reținem că cei care spun că sunt alergici la părul de câine fac o ușoară confuzie: nu părul este cel care provoacă alergia, ci fragmentele microscopice de piele descuamată. Și nu doar bieții câini produc alergii, ci și alte animale de companie (pisicile, porcușorii de Guineea, hamsterii).

Intensitatea și modul de manifestare a alergiei diferă de la individ la individ însă, sunt anumire simptome comune care apar în momentul instalării alergiei: mâncărimi la nivelul ochilor și nasului, hipersecreție lacrimală, înroșirea pielii, prurit intens, uneori crize astmatiforme.

Alergenii se găsesc în saliva și în pielea câinilor, nu neapărat în părul acestora şi sunt răspândiți în jur atunci când câinii se scarpină sau se ling.
Alergenii se găsesc în saliva și în pielea câinilor, nu neapărat în părul acestora şi sunt răspândiți în jur atunci când câinii se scarpină sau se ling.
Caz real cu ”happy end”

Când ești alergic la părul de câine, cel mai greu mi se pare atunci când trebuie să te duci în vizită la vreun prieten care are câini, sau când iubești la nebunie aceste animale și vrei neapărat să ai și tu unul. Dacă știi cum să faci alegerea corectă, nu vei avea neplăceri. Am o astfel de cunoștință care, de fiecare dată când venea la mine în vizită, strănuta, stătea cu nasul în batistă și i se înroșea toată pielea. Mi-am dat seama repede că e alergică. Cum? După ce se juca cu câinele meu, adică după cel smotocea de-i mergeau ”fulgii”, vorba ceea, începea toată nebunia. Mi-a fost de ajuns să aflu că e alergică la praf și la lână ca să realizez că joaca cu câinele s-a transformat într-un coșmar ”alergenic”.

Când ești alergic la părul de câine, cel mai greu mi se pare atunci când trebuie să te duci în vizită la vreun prieten care are câini, sau când iubești la nebunie aceste animale și vrei neapărat să ai și tu unul. Dacă știi cum să faci alegerea corectă, nu vei avea neplăceri!
Când ești alergic la părul de câine, cel mai greu mi se pare atunci când trebuie să te duci în vizită la vreun prieten care are câini, sau când iubești la nebunie aceste animale și vrei neapărat să ai și tu unul. Dacă știi cum să faci alegerea corectă, nu vei avea neplăceri!

De atunci, când știu că vine în vizită, fie nu mai las cățelul în aceeași cameră cu ea, fie nu-l mai mângâie și păstrează o oarecare distanță față de el; fac curat în toată casă, adică aspir cu simț de răspundere și aerisesc; câinele meu năpârlește mai tot timpul anului, așa că, am grijă să-l perii zilnic și să strâng părul care a rămas pe canapea, fotolii sau pat. Făcând toate acestea, prietena mea nu mai suferă când vine în vizită. Și, culmea, m-a tot bătut la cap că-și dorește câine. Am sfătuit-o să-și ia unul dintr-o rasă hipoalergenică și, combinând sfaturile mele cu cele ale unui alergolog și ale unui medic veterinar, de ceva vreme, trăiește fericită și sănătoasă în compania unui Caniche.

Ce-i drept, respectă anumite reguli care-o țin departe de episoadele neplăcute care însoțesc alergiile: câinele nu doarme cu ea în cameră, curățenia în locuință este pe primul loc astfel încât nici picioruș de… alergen nu găsești pe-acolo iar medicamentele antialergice nu au fost tăiate de pe listă. Uite că se poate și acesta este un exemplu concret că și dacă ai așa-numita alergie la păr de câine, poți să ai alături un prieten blănos, dacă respecți anumite reguli și te orientezi către o rasă cu tendințe minime de năpârlire.

”Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai hipoalergenic câine din țară?”

”Drag prieten, nu vreau să te dezamăgesc, dar niciun câine nu este în totalitate hipoalergenic. Într-adevăr, există câteva rase care fac casă bună cu persoanele alergice. De vrei să le afli, iată-le!” Și oglinda femecată îi enumeră câinelui curios pe următorii dintre semenii săi: Bichon Maltese, Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Coton de Tulear, Bichon Frise, Bichon Havanese, Schnauzer, Câine chinez cu creastă, Bedlington Terrier, Basenji, Caniche.

alergie

Spuneam că niciun câine nu este în totalitate hipoalergenic. Un studiu făcut de americani vine să-mi întărească spusele. Studiul a fost publicat în ”American Journal of Rhinology and Allergy” și citat de portalul webmd.com. Potrivit acestuia, în locuințele posesorilor de Caniche, Schauzer și Câine Portughez de apă (aceste rase fiind promovate ca hipoalergenice) se întâlnește aceeași cantitate de alergeni (denumit Can f1) ca în casele celor care dețin câini necatalogați drept hipoalergenici.

Epidemiologul Ganesa R. Wegienka de la Henry Ford Health System (Detroit) sfătuiește persoanele alergice care vor să-și ia un câine să colaboreze cu un medic alergolog pentru a stabili ce rasă i se potrivește mai bine. Iar alergologul Rohit Katial de la National Jewish Health din Denver explică faptul că alergenii se găsesc în saliva și în pielea câinilor, nu neapărat în părul acestora. Alergenii sunt răspândiți în jur atunci când câinii se scarpină sau se ling.

Pentru că tot am adus în discuție alergiile, să știi că nici câinii nu sunt feriți de acestea. În lumea canină sunt frecvente cazurile de alergie la mâncare, eczeme la nivelul pielii, mătreață etc.

 

Chinese Crested Dog Dacă vrei un câine cu foarte puţin păr, îţi recomand să alegi un exemplar de Chinese Crested Dog/Câine Chinez cu creastă. La această rasă există şi varietatea cu păr: "powder puff". Pielea acestui câine necesită o îngrijire adecvată şi o spălare atentă. "Chinezul" este atât de mic şi de plăpând încât, asemeni unei mâţe, poate fi învăţat să folosească litiera!
Chinese Crested Dog
Dacă vrei un câine cu foarte puţin păr, îţi recomand să alegi un exemplar de Chinese Crested Dog/Câine Chinez cu creastă. La această rasă există şi varietatea cu păr: „powder puff”. Pielea acestui câine necesită o îngrijire adecvată şi o spălare atentă. „Chinezul” este atât de mic şi de plăpând încât, asemeni unei mâţe, poate fi învăţat să folosească litiera!
Să recapitulăm!

Ești predispus la alergii, dar iubești câinii? În acest caz, nu contează pe ce rasă ai pus ochii, ci, mai mult, contează ce ai de făcut de aici înainte ca să trăiți fericiți împreună:

– aerisește bine locuința, indiferent de anotimp;

– toaletează corespunzător câinele, cât de des este necesar. Sau, dacă nu tu poți să-l perii pentru că imediat te apucă strănutatul și te mănâncă pielea, roagă un alt membru al familiei să se ocupe de treaba asta sau du câinele la un salon de grooming (toaletare);

– aspiră casa în fiecare zi;

– nu lăsa câinele să doarmă în aceeași cameră cu tine;

– poți să ai o mulțime de activități împreună cu câinele, dar evită să-l pupi pe botic toată ziua. Plimbați-vă, jucați-vă, educă-l preț de câteva minute în fiecare zi.

– menține o legătură apropiată cu medicul tău alergolog și anunță-l de fiecare dată când consideri că starea ta de sănătate are de suferit.

 

Copilul tău vrea un câine, dar suferă din pricina alergiilor? Nu-l priva de dragostea unui astfel de companion, şi alege un câine dintre rasă care nu are probleme cu năpârlirea.
Copilul tău vrea un câine, dar suferă din pricina alergiilor? Nu-l priva de dragostea unui astfel de companion, şi alege un câine dintre rasă care nu are probleme cu năpârlirea. 
Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *