De-ale vietii

Prea bun ca să-l ratezi: programul naţional „Copiii şi adolescenţii de azi, liderii de mâine – potențial (de) valorizat” vine în Ploieşti

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 5 minute.

“Ce vrei să te faci când vei fi mare?” Te-au întrebat şi pe tine, nu? Interesant este că nici nu mai ştiu ce le răspundeam curioşilor. Nu aveam vreme să-mi bat capul cu chestii complicate. Mă bucuram de poveştile citite de bunica, de jocurile copilăriei care veneau la pachet cu genuchi zdreliţi şi vânătăi din loc în loc, de tot ce era bun în jur şi putea fi conţinut – la vremea respectivă – de un suflet de copil. E adevărat că auzeam pe la ţâncii de-un leat cu mine că vor să fie pompieri, doctoriţe, poliţişti sau învăţătoare. În copilăria timpurie, nu-mi amintesc să mă fi imaginat în postura unui adult cu o vocaţie anume.

Ai potenţial! Aşa, şi? Cum se utilizează? Găsesc un prospect?

Ştii cum stă treaba în basme, nu? Pe măsură ce timpul trece, acţiunea şi personajele se transformă, prind contur, se cizelează, ajung din punctul A în punctul B, dar trec mai întâi prin probe de foc, prin înfruntări definitorii, se luptă cu zmei şi hârci păgâne pentru ca, în final, binele să-nvingă. Cam aşa au stat lucrurile şi cu mine cu diferenţa că, dacă-n basme ai parte de diverse obiecte şi fiinţe magice la care, dacă apelezi, lucruri frumoase ţi se-ntâmplă, în viaţa reală – în realitatea mea – chestiile magice s-au străduit, bietele, să vină cumva din interior, nu mi le-a presărat nimeni în cale.

Numai eu ştiu câtă nevoie aş fi avut de ele, nu doar de mult-prea-generalul-şi-totodată-mult-prea-secul “Mihaela e un copil cu potenţial!” Potenţial să fac ce? Potenţial pentru ce? Alor mei li s-a spus că-s bună la toate – mai puţin la sport că-mi dădeam cu stângu`-n dreptu` şi la muzică (deşi îmi funcţionează doar o ureche, din păcate nu e muzicală).

Şi pentru că eram cu mintea multilateral dezvoltată în toate direcţiile de nu ştiam încotro s-o apuc, ai mei mi-au spus clar din capul locului: „Vrei să-nveţi, bine, că pentru tine o faci. Nu vrei, iarăşi bine, dar tu ai de pierdut.” Chestia asta cu „ai de pierdut” nu am agreat-o niciodată aşa că, pe principiul lui tătuca Lenin, am învăţat, am învăţat şi iar am învăţat, că doar puteam, ce potenţialul meu era să fac? Doar că, la un moment dat, neavând o ţintă clară, cu tot potenţialul din dotare – pe care habar nu aveam cum să-l folosesc în favoarea mea – au început oscilaţiile şi frământările.

Prin clasa a noua îmi propusesem să dau la drept. Mă şi vedeam în vârful justiţiei, împărţind dreptate în stânga şi-n dreapta. În clasa zecea eram feeeeerm convinsă că voi urma psihologia. Ştiam să-i ascult pe ceilalţi, în timp ce pe mine nici nu mă băgam în seamă. Azi, încă ştiu să-i ascult pe alţii, dar mai întâi mă bag pe mine în seamă. Oricum, într-a unşpea a început să mi se urce filosofia la cap, Descartes i-a luat locul lui Freud, şi uite aşa am uitat ce-alesesem în urmă cu doar câteva luni. Un an mai târziu, cu puţin timp înainte de bac, m-am decis să dau la litere. Doar avem potenţial pentru toate, nu?

***

Până la urmă, din toate zbaterile şi nesiguranţele a rezultat ceva bun şi asta pentru că sunt… construită în aşa fel încât să fac ceea ce îmi place. Atât de tare cred în treaba asta cu plăcutul încât, la aproape 15 ani de la terminarea facultăţii, îmi dau seama că, deşi joburile mele nu prea au avut de-a face cu formarea mea profesională, au fost puse-n practică cu pasiune şi plăcere.

Prea bun ca să-l ratezi: programul naţional „Copiii şi adolescenţii de azi, liderii de mâine – potențial (de) valorizat” vine în Ploieşti

 

Dar tot stau şi mă gândesc care şi cum ar fi fost drumul meu dacă aş fi avut parte de îndrumări corecte, dacă potenţialul mi-ar fi fost definit, dacă ar fi existat o Mihaela Feodorof  în viaţa mea, dacă şi pe vremea mea  (da, sună bătrânicios tare) ar fi fost accesibile proiecte de genul celor promovate de echipele YourWay, AVE, Eurolingva şi Cursuri Copii Ploieşti.

Da, acum există specialişti în educaţie care fac lumină în toată această aventură a potenţialului: te ajută să ţi-l descoperi de timpuriu şi te ghidează spre a-l pune la treabă cu folos. Aşadar, dacă eşti părinte (client al Centrului Educaţional Cursuri Copii Ploieşti), profesor/învăţător şi te afli în Ploieşti pe 5 martie, nu ai voie să ratezi evenimentul „Copiii şi adolescenţii de azi, liderii de mâine – potențial (de) valorizat”. De fapt, este vorba despre un program naţional, desfăşurat în 12 oraşe din ţară, creat de oameni al căror scop este îndrumarea şi încurajarea copiilor şi adolescenţilor în descoperirea propriilor atuuri şi valori, în ghidarea spre o dezvoltare emoţională armonioasă şi o dezvoltare profesională corectă.

Aşadar, ne vedem marţi, 5 martie 2019, începând cu ora 15.30 (profesori)/ora 18.00 (părinți – clienti ai Centrului Educational Cursuri Copii Ploiesti) la sediul Cursuri Copii Ploieşti din strada Mărăşeşti, nr. 285B (în incinta Parcului Municipal Ploieşti Vest).

Te-ntrebi cât costă toată treaba asta? Doar 2 ore din timpul tău – cea mai prețioasă monedă! Poţi afla detalii despre eveniment direct de pe site-ul Centrului Cursuri Copii Ploieşti

Aruncă o privire şi pe pagina de facebook a evenimentului.

 

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *