Fără categorie,  Ratiune si... simtire

El e Andrei. Omul cu stringart-ul și alte unicate

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 8 minute.

Fibra lemnului proaspăt șlefuit se lasă ușor penetrată de cuiele care, încetul cu încetul, se aliniază în forma dorită de artist. Fie că are de bătut 50 de cuie, fie că suma acestora depășește o mie, artistul nu lasă ciocanul din mână. Și când, într-un el-e-andreisfârșit, îl abandonează, o face doar pentru a-l înlocui cu ghemul de ață potrivit lucrării sale. Artistul despre care îți voi povesti și în rândurile următoare nu e nici tâmplar (poate l-ai asociat cu unul când ai auzit de lemne și cuie), nici nu lucreaza la pompe funebre (la faza cu batutul cuielor poate te-am indus in eroare) ci este un om pasionat de arta firelor de ață sau, mai pe scurt, de stringart.

De-a lungul timpului am recomandat mulți oameni cu care am colaborat sau, pur și simplu, oameni în care cred și pe care nu îmi este teamă să-i scot la înaintare. Stăteam zilele astea și mă întrebam de ce nu am scris despre el mai demult. Și acum, când m-am decis să vorbesc mai pe larg despre frumusețile care-i ies din mâini, mintea mi se fâțâie de colo-colo și nu știe cum s-o dea să iasă perfect. Cred că-l voi lăsa chiar pe el, pe artist, să-ți spună povestea mini-atelierului ”Crafts wonders” din sufrageria noastră. Povestea atelierului, dar și a sa, a omului care l-a creat, partenerul meu la bine și la rău, cel condamnat pe viață la a-mi născoci decorațiuni, dar și bijuterii: Andrei.

”Creativity is intelligence having fun.” (Albert Einstein)

*ca să-i fie mai ușor, m-a rugat să-i pun niște întrebări ajutătoare. Așa am închegat următorul interviu:

De ce stringart? Cum ți-a venit ideea? (de parcă nu era suficient că meștereai deja la un Fokker DR1, la un Zlin, etc. – dar astea sunt detalii, voi nu le băgați în seamă)

De când mă știu mi-a plăcut să meșteresc. Când eram mic băteam cuie cam peste tot prin curte, tăiam fiare împreună cu bunicul și apoi, prin clasa a V-a m-am dus la cercul de aeromodelism din cadrul Palatului Copiilor Ploiești. Atunci a început nebunia cu avioanele sau adevărata meștereală. Ai crede că modelismul nu are nimic în comun cu stringartul, dar nu e chiar așa. Au multe în comun: atenția, migala, răbdarea. De ce stringart și cum mi-a venit ideea? Pur și simplu am vrut să meșteresc și altceva. Lucram la Fokker, dar simțeam nevoia să diversific. Atunci am dat peste niște fotografii cu câteva lucrări realizate prin tehnica firului de ață. ”Hmmm – mi-am zis – lemn, cuie, ață, și eu pot să fac așa ceva.” Mi s-a părut ușor și matematic.

Practic stringart e matematică pură. Ca să-ți iasă aceste forme deosebite nu e suficient doar să înșiri firul de ață în jurul cuiului. Trebuie să o faci calculat, într-o anumită ordine, pentru a nu da naștere unui model haotic.stringart

De ce ai nevoie ca să meșteșugești un tablou stringart? (mai avem puțin și deschidem un magazin de cuie și o mercerie cu de toate. Dar e frumos cu toate astea prin casă… ațe colorate, cuie-mprăștiate!)

E cât se poate de simplu: lemn (nu contează tipul), cuie, ață mouline. Opțional mai am nevoie de hârtie cartonată sau vopsea pentru a da o altă culoare plăcii de lemn. Asta se stabilește în funcție de model sau de cerințele clientului. De regulă, îmi place să nu rămân fără materiale și am în casă suficiente plăci de lemn pentru câteva proiecte, sute de cuie și o colecție frumușică de fire colorate! Dacă vrei și tu să te reapuci de cusut pe etamină, îți pot împrumuta câteva papiote.

Care a fost cel mai provocator proiect stringart? (părerea mea e că toate-s unu și unu)

Cel care lucrez acum este, de departe, cel mai migălos. Este vorba despre o siglă deosebită care necesită multă atenție pentru a ieși perfect. E realizată pe un suport de 1100*900 cm și da, e cel mai provocator proiect stringart de până acum. Pe locul al doilea ar fi ”mandala vie”.  

Care sunt sursele tale de inspirație?

Modelele de pe net mi-au fost utile ca punct de plecare, însă îmi place să creez propriile eșantioane sau să le adaptez pe cele care mi-au atras atenția, dându-le o notă originală.

Aripa lui Fafnir - un exercițiu reușit!
Aripa lui Fafnir – un exercițiu reușit!
Numește trei motive pentru care e mai cool să avem în casă o decorațiune unică și originală, decât o chinezărie luată de prin mall-uri. (nu că noi nu am avea deja câteva astfel de obiecte nu cool, ci super cool, dar vrem să te convingem și pe tine să-ți înfrumusețezi casa cu ceva de calitate)

E super simplu! Unu: vei da dovadă de bun gust. Doi: te vei diferenția de turmă. Trei: casa ta nu va mai fi decorată pe principiul ”asta se poartă”, ci după ”asta îmi place mie”.

Nouă ne plac mandalele și spiralele. Sufrageria noastră e pe principiul Yin-Yang/Alb-Negru... doar ici-colo câte o pată de culoare. Așadar, spirala lui Fibonacci e parte integrantă din peisaj.
Nouă ne plac mandalele și spiralele. Sufrageria noastră e accesorizată pe principiul Yin-Yang/Alb-Negru… doar ici-colo câte o pată de culoare. Așadar, spirala lui Fibonacci e parte integrantă din peisaj.
Referitor la cel de-al treilea motiv pe care l-ai spus, poți să faci un model pe comandă, la cererea clientului, cu culorile alese de acesta?

Da, normal că pot. Tot ce trebuie să știu sunt următoarele aspecte: modelul, dimensiunea, fundalul lemnului, culorile ațelor. În felul acesta, dacă îți dorești o decorațiune stringart pentru nu contează ce cameră din locuința ta sau pur și simplu vrei să o dăruiești cuiva, poți să faci asta cât mai original cu putință.

Totul e bine și frumos până la bani. Cât ceri pe-un tablou?

Pfff… depide de complexitatea modelului, de dimensiuni, de timpul de execuție. Totul se negociază. Îți pot face o ofertă de nerefuzat!iti-voi-face-o-oferta-de-nerefuzat

Mai meșterești și altceva în afară de stringart?

Bineînțeles. Mă joc cu fierul. Cu ăl mai urât și mai neșlefuit și uneori chiar ruginit. Am descoperit că-mi place să-l inserez în lemn. Procedeul acesta se numește inlay. Sunt abia la început. Proiectele finalizate sunt un medalion celtic, o chitară și un penar pentru toc și penițe. Am o mulțime de idei, timp de execuție să fie. Ah, și-mi place să fac bijuuri (și cutii pentru ele). Am început cu broșele. Cu cea pe care n-o mai dai jos din piept de când ți-am făcut-o. 

***

Nu, nu mi-am pus în gând să-mi laud partenerul folosind șiropoșenii de genul ”Vaaai, iubiiii, ești cel mai priceput cu ațele, faci cele mai frumoase chestiuțe, ești mirobolant de talentat iar eu sunt cea mai norocoasă femeie din lume că mi-ai umplut casa de pilitură de fier și rumeguș, că nu mai am loc de cutiile tale cu scule, că dai mulți bani de pile și pânze de traforat decât pe flori :P”. Ce face el poate fi admirat în pozele care ilustrează acest material. Asta e adevărata laudă, prin propria muncă. De la zero. Ce-i doresc eu e inspirație, la fel de multă pasiune și răbdare ca până acum și să nu aibă nici pic de timp liber din cauza (sau datorită) comenzilor voastre!

Celtic knot wooden box/20*7 cm - pentru vikinga din tine. Cutia este vopsită cu acrilic, alintată cu pastă de crăpare, cadorisită cu un model celtic aplicat și, ulterior, traforat, șlefuit și sculptat (pentru relief) „la pachet” cu suprafața capacului. Modelul celtic în relief este presărat cu foiță de aur, argint și bronz după ce, în prealabil, a fost lăcuit.
Celtic knot wooden box/20*7 cm – pentru vikinga din tine.
Cutia este vopsită cu acrilic, alintată cu pastă de crăpare, cadorisită cu un model celtic aplicat și, ulterior, traforat, șlefuit și sculptat (pentru relief) „la pachet” cu suprafața capacului. Modelul celtic în relief este presărat cu foiță de aur, argint și bronz după ce, în prealabil, a fost lăcuit.
The tree of life & Celtic knot/20*7 cm. Cutie de lemn, vopsită cu vopsea acrilică neagră, decorată cu motive celtice realizate din hârtie decupată și acoperită cu foiță de bronz și argint. Pentru finisaj s-a utilizat lac transparent.
The tree of life & Celtic knot/20*7 cm. Cutie de lemn, vopsită cu vopsea acrilică neagră, decorată cu motive celtice realizate din hârtie decupată și acoperită cu foiță de bronz și argint. Pentru finisaj s-a utilizat lac transparent.
Siglă firma – De ce să te reprezinte o siglă banală (banner, litere volumetrice etc.) când poși să ieși din turmă și să te diferențiezi prin ceva deosebit?
Siglă firma – De ce să te reprezinte o siglă banală (banner, litere volumetrice etc.) când poși să ieși din turmă și să te diferențiezi prin ceva deosebit?
Fierul capătă formă. Formă de floare. De floare de colț!
Fierul capătă formă. Formă de floare. De floare de colț!
Broșa Edelweiss
Broșa Edelweiss
"The celtic knot" a fost traforat cu grijă dintr-o bucată brută de fier, șlefuit cu pricepere și lăsat să se odihnească. Apoi meșterul a înhățat lemnul, brut și el, l-a tăiat, șmirgheluit și rotunjit după bunu-i plac și l-a gâdilat ușor cu o daltă specială, atât cât să-i facă loc fierului să-l posede. Așa cum se cuvine. Combinația a fost lăcuita și pandantivul e gata de purtat.
„The celtic knot” a fost traforat cu grijă dintr-o bucată brută de fier, șlefuit cu pricepere și lăsat să se odihnească. Apoi meșterul a înhățat lemnul, brut și el, l-a tăiat, șmirgheluit și rotunjit după bunu-i plac și l-a gâdilat ușor cu o daltă specială, atât cât să-i facă loc fierului să-l posede. Așa cum se cuvine. Combinația a fost lăcuita și pandantivul e gata de purtat.
În lucru - Proiect inlay: penar pentru toc&penițe
În lucru – Proiect inlay: penar pentru toc&penițe
În lucru - Proiect inlay: penar pentru toc&penițe
În lucru – Proiect inlay: penar pentru toc&penițe

 

deseneaza mi o oaie
Oițe pentru oamenii minunați care au pus în scenă ”Micul Prinț”.

 

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share