Despre caini si preocuparile lor de zi cu zi

7 motive să adopţi un câine adult

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

În ultimul timp, adăposturile de câini din toată țara au devenit neîncăpătoare pentru bietele animale ajunse pe străzi tot din neglijența noastră, a oamenilor. Cei care se duc să adopte un cățel, sunt binecuvântați prin puterea unei inimi calde și prin vraja iubirii. Ca niciun alt sentiment, iubirea leagă pe veci două suflete. Când dăruiești iubire unui cățel, o primești înapoi înzecit și, pe lângă aceasta, prietenia necondiționată și loialitatea atât de caracteristice acestor ființe.

Atunci când își pun în gând să adopte un câine, mulți se orientează către puiuți. Am făcut un scurt sondaj printre prietenii mei care doreau să ia acasă un pui, ca să aflu de ce în topul preferințelor lor nu se situează și câinii maturi. Am primit răspunsuri variate, de genul ”Păi un pui este mai drăgălaș…”, ”Poate fi educat mai bine decât un câine matur”, ”Trăiește mai mult”, etc. Da, sunt de acord că trebuie să ne urmăm glasul inimii, dar și pe cel al rațiunii, deopotrivă. Vrei un cățel mic, un pui, dar să nu excludem și câinii adulți pentru că și aceștia ne pot aduce mii de zâmbete pe chip. De ce ai adopta un câine adult? Iată 7 motive:7 motive să adopţi un câine adult

  1. Primești ceea ce vezi! Câinele adult este ca o carte deschisă și asta încă de la început. Este matur, deci pe deplin dezvoltat, îi observi talia, blana, așa că vei știi ce ai de făcut când vine vorba de toaletare, dar și de necesitățile impuse de activitățile fizice caracteristice. Dacă îți cunoști suficient de bine preferințele și nivelul de activitate pe care poți să-l tolerezi, vei știi ce câine să alegi.    
  2. Mai ușor de educat! Ți-a intrat în cap ideea că un câine adult nu mai poate fi educat? Nimic mai greșit. Scoate-ți din minte acest mit! Câinii adulți sunt partenerii ideali atunci când vine vorba de noi trucuri: se focusează mai ușor decât puiuții pentru că sunt mai calmi și mai liniștiți decât aceștia, sunt atenți la tine, la ce vrei să-i înveți și la ceea ce le vei oferi după cele câteva minute de dresaj.
  3. Câinii adulți sunt foarte iubitori! Pe lângă faptul că am cunoștințe care vor să adopte căței de vârstă fragedă, am și prieteni care au adoptat de ani buni căței adulți. Pot spune că feed-back-ul primit de la aceștia a fost unul deosebit deoarece toți au fost încântați de alegerea făcută spunându-mi că nu există fericire mai mare pentru ei decât dragostea și afecțiunea pe care o primesc în fiecare clipă de la tovarășii lor, câinii. Bineînțeles, câinele îți va fi recunoscător toată viața pentru binele făcut, acela de a-i fi oferit un cămin cald și o familie iubitoare.Tom Hardy & Woodstock Tom l-a întâlnit pe Woodstock în 2011, în timpul filmărilor la ”Lawless”. Câinele cutreiera nestingherit pe străzi. ”A fost dragoste la prima vedere” a declarat Tom Hardy pentru PeTA. Celebrul actor încurajează adopția și se implică în campanii de informare și strângere de fonduri pentru animalele de companie abandonate. Tom Hardy & Woodstock
    Tom l-a întâlnit pe Woodstock în 2011, în timpul filmărilor la ”Lawless”. Câinele cutreiera nestingherit pe străzi. ”A fost dragoste la prima vedere” a declarat Tom Hardy pentru PeTA. Celebrul actor încurajează adopția și se implică în campanii de informare și strângere de fonduri pentru animalele de companie abandonate. (later edit: din păcate, Woody s-a stins acum ceva vreme, în urma unei afecțiuni grave). 
  4. Un câine mai în vârstă nu trebuie supravegheat 24 de ore din 24! Deja un câine adult cam știe care-i este locul în ierarhie. Nici nu trebuie să-ți faci prea multe probleme cu programul lui biologic și nici să ieși afară cu el în puterea nopții ca să-și facă nevoile (doar dacă ți-o cere imperios). Poate fi obișnuit mult mai repede decât un puiuț să stea singur acasă până la venirea ta de la serviciu. Bineînțeles, există și exepții, câini care suferă din pricina anxietății de separare, dar cu iubire, răbdare multă și ajutor specializat din partea unui instructor canin, lucrurile pot intra pe un făgaș normal.
  5. Se obişnuieşte repede cu noua familie. Cât ai clipi, un câine adult se va acomoda cu noua locuință și cu noii tovarăși de cămin. Și asta pentru că atunci când a stat în adăpost a știut ce înseamnă să trăiești într-o ”haită”.
  6. Nu este distrugător precum un puiuț! Podeaua ta, încălțămintea și mobilierul vor fi mai în siguranță cu un câine adult decât cu un pui căruia i se schimbă dinții și crede că orice papuc sau picior de scaun pot fi ronțăite.
  7. Fii un erou, salvează o viață! Este trist, dar adevărat: într-un adăpost cei care rămân neadoptați, fiind foarte puțin băgați în seamă, sunt câinii adulți. Ar fi bine să nu-i dăm uitării nici pe ei. Merită o viață frumoasă, trăită în siguranță, la umbra respectului și a grijii responsabile.7 motive să adopţi un câine adult

Îți propun să nu punem punct acestei liste, ci să o îmbunătățim și să adăugăm alte și alte motive pentru care să adoptăm câini maturi din adăposturile românești. Aștept cu nerăbdare sugestiile tale. 🙂

Îți recomand și articolul 

Cum îl înveți să ceară la toaletă

Ti-a placut? Da mai departe!
Share