Ratiune si... simtire

Salbatico! (I)

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 4 minute.

„Salbatico! In loc sa te uiti la Titanic ca toate femeile normale si sa plangi cand il prinde inghetul pe Di Caprio, tu bocesti de sare camasa de pe tine cand se impung astia cu baionetele si se bubuie cu tunurile pin filmele astea sangeroase la care te uiti tu. Geeez!”  Vi se pare ca sunt atipica pentru o femeie? Deja suratele mele de breasla ma considera extrem de barbara si de sangeroasa pentru ca ma uit la filme care trateaza subiectul celor doua razboaie mondiala sau care pur si simplu au in centru un conflict armat care merita dezbatut. Dragele mele, decat sa ma uit cum il boceste Kate pe Leo si sa-i tin si eu isonul de parca i-as tine aluia de cald cu ceva, mai bine ma uit la un Saving Private Ryan, Band of Brothers sau The Pacific unde, pe bune acum, sentimentul de camaraderie este mai presus de orice. Da, exista cel putin in ultima serie amintita, o poveste de dragoste care-ti face pielea de gaina (chiar si eu „Salbaticaaaa”, „Barbaraaaa” am fost impresionata).

De ce imi plac filmele despre razboi?

– pentru ca sunt alerte;
– pentru ca nu te lasa sa adormi cu floricelele-n gura si paharul de Cola jumatate varsat in poala. Are grija vreun MG42 sa te trezeasca din reverie… in cazul in care te fura somnul;
– pentru ca sentimentul de camaraderie si devotament al soldatilor fata de cei cu care-si impart rondul, garnizoana, frontul… este atat de intens, incat, cel putin pe mine ma impresioneaza cum n-o s-o faca vreodata niciun film siropos;
– pentru ca anumite productii transpun lupte incarcate de adevar si autenticitate, lupte care nu au fost purtate in zadar;
– pentru ca nu-mi plac miorlaielile (le accept decat pe cele din Casablanca – dar macar alea sunt autentice si chiar ma ung la suflet) si prefer cum suna un Messerschmitt decat o duduie care jeleste neconsolata.

Ce filme de razboi recomand?

Locul I: Band of Brothers – Camarazi de razboi (2001) „Această terifiantă saga despre cel de-al Doilea Război Mondial urmăreşte îndeaproape drumul parcurs de cei 147 de membrii ai trupelor paramilitare ale unităţii Easy Company, încă de la primele antrenamente, până în memorabila zi a debarcării în Normandia, când o duzină de militari reuşeşte să transforme tunurile germane în adevărate ruine.Producătorii Tom Hanks, Steven Spielberg şi Ambrose Steven au consultat pentru acest serial soldaţi adevăraţi, care au luptat în acea companie pentru a impregna miniseriei o autenticitate cât mai mare.” (www.cinemagia.ro)
Locul II: The Pacific – „The Pacific este o mini serie formata din 10 parti, creeata de producatorii „Band of Brothers”, bazata pe 2 carti memorialistice a 2 marinari americani celebrii: „With the Old Breed” , scrisa de Eugene Sledge si „Helmet for My Pillow”, scrisa de Robert Leckie. Povestile a 3 marinari americani, cei 2 autori ai cartilor si Marine John Basilone, se intersecteaza in timpul bataliei impotriva Imperiului Japonez din Oceanul Pacific din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Fiind date sursele literare mentionate mai sus, seria va cuprinde povestile bataliilor bine cunoscute ale Primei Diviziii Marine a Americii, precum Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, si Okinawa, dar si un subiect controversat, implicarea lui Basilone in Batalia de la Iwo Jima.” (www.cinemarx.ro)
Locul III: Saving Pivate Ryan – Apreciat de critici si public, Salvati soldatul Ryan, regizat de Steven Spielber, e un film de neuitat, care a avut un impact profund si de durata in toata lumea. Castigator a cinci premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor, filmul a luat premii si pentru imagine, montaj, sunet si montaj de sunet.Mai mult de 70 de critici, inclusiv cei de la revista Time, USA Today, New York Times si Entertainment Weekly) si grupuri de critici din New York, Chicago, Dallas-Ft. Worth si Marea Britanie l-au numit cel mai bun film al anului, in timp ce ciritiic din Los Angeles, Toronto si ai Asociatiei Criticilor de Film i-au acordat premiile pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor.
In plus, Spielberg a primit al treilea premiu al Asociatiei Regizorilor din America, premiul American Legion „Spiritul Normandiei”, un premiu de merit USO, precum si cel mai inalt premiu civil acordat de Ministerul Armatei. Ales de mai bine de 160 de topuri, Salvati soldatul Ryan a mai castigat Globul de Aur pentru cel mai bun film, la categoria drama, si premiul pentru cel mai bun regizor, premiul Asociatiei Producatorilor din America si zece nominalizari la Academia Britanica de Film.
„Salvati soldatul Ryan” a fost pe locul intai la incasari, in 1998.
Vazuta prin ochii unui pluton de soldati americani, povestea incepe cu Ziua Z a invaziei din cel De-al Doilea Razboi Mondial., apoi avanseaza dincolo de plaja, cand soldatii primesc o misiune speciala foarte periculoasa.
Capitanul John Miller (Tom Hanks) trebuie sa-si duca oamenii in spatele liniilor inamice, pentru a-l gasi pe soldatul James Ryan, ai carui trei frati au fost ucisi pe front. In fata unor forte inamice coplesitoare, soldatii pun la indoiala ordinele. De ce isi risca viata opt soldati, pentru a salva unul singur? Inconjurati de brutalitatile razboiului, fiecare dintre ei trebuie sa gaseasca singur raspunsul si puterea de a triumfa cu onoare si curaj. (www.cinemagia.ro)

– va urma –

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *