"Muzica este stenografia emoţiei." Tolstoi,  Advertoriale

Am păstrat viu sunetul copilăriei mele

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 2 minute.

Se mai întâmplă, uneori, să aud mămici sau bunici care citesc celor mici povestioare. Din păcate, şi asta ştim cu toţii, avansata eră tehnologică în care ne învârtim robotizaţi şi subjugaţi de dificultăţile traiului, ne-a făcut mai insensibili şi mai nepăsători în faţa valorilor tradişionale şi-n faţa… frumosului. Căci ce poate fi mai frumos, copil fiind, decât să auzi un glas cald de bunică blajină, rostindu-ţi basmul preferat, în timp ce degetele-i dibace, îţi mângâie părul? Oare o voce necunoscută, dar totuşi plăcută auzului, răsunând dintr-un PC/Laptop îţi poate crea o senzaţie similară?

Îmi aduc aminte cu foarte mare plăcere şi melancolie, în acelaşi timp, de cartea groasă învelită în scoarţă albastră, cu nuvele lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, din care bunica îmi citea în fiecare după amiază, când, cu insistenţa-i blândă care o caracteriza, mă ruga să dorm un ceas, două… De cele mai multe ori adormea ea înaintea mea, pentru că eu eram prea curioasă să aflu pe unde s-au mai aventurat „Boaca şi Onea” sau dacă a reuşit „Neghiniţă” să iasă din fântână. Aş da orice să mai aud glasul bunicii citindu-mi poveştile lui Delavrancea.

Aţi auzit de Marcel Proust şi a sa memorie involuntară? Mirosul prăjiturelelor madeleine îi aduceau aminte lui Proust de copilăria sa. Acum câteva zile cineva mi-a trimis următorul link http://teatrale.nobody.ro/2011/07/03/charles-dickens-oliver-twist/. Nu era vreo nuvelă de-a lui Delavrancea, dar primul gând a fost la bunica mea dragă şi la desele momentele când îmi citea. De când am aflat de acest site http://teatrale.nobody.ro/ – în fiecare seară ascult cu nesaţ piesele de teatru preferate. Pentru redarea unui sunet exemplar, am aflat că Asus N55 are ca mare atu tocmai sistemul audio. La o primă documentare am aflat şi că, pentru a oferi un sunet de excepţie, soluţia aleasă de Asus şi Bang & Olufsen a fost un mini-subwoofer separat care se găseşte în fiecare pachet de N55. Cât priveşte modelul Asus N75 vă las să vă delectaţi auzul cu fidelitatea unui sunet de excepţie. Vă daţi seama cum s-ar auzi Tamara Buciuceanu-Botez în „Gaiţele” lui Alexandru Kiriţescu dintr-un N75? Deja mi se face pielea de găină…

Acest articol participa la competitia SuperBlog2011.

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *