"Muzica este stenografia emoţiei." Tolstoi

Dansul este limbajul ascuns al sufletului

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 12 minute.

Street dance – un stil de viaţă!


Ne-am obişnuit să citim poveşti de viaţă mondenă, bârfe de societate, menite să ne infecteze raţiunea cu snobism şi-un praf de incultură generat de mizeriile unei vieţi sociale prost percepută. Sunt una dintre persoanele căreia îi place să se concentreze pe lucruri care merită, să bage în seamă oameni care merită şi să trăiască în preajma celor care sunt încărcaţi cu energie pozitivă! De curând, am cunoscut nişte tineri minunaţi de la care mulţi dintre noi au de învăţat ce înseamnă respectul, unitatea, prietenia. Cei despre care vă vorbesc sunt strâns legaţi prin aceeaşi pasiune: dragostea pentru street dance. Unii dintre voi recunosc acest stil de dans. Poate aţi urmărit filme precum Step Up sau You Got Served (doar acestea îmi vin acum în minte). Dacă aţi văzut filme având acest stil de dans drept poveste centrală, atunci cu siguranţă aţi fost animaţi de complexitatea, diversitatea şi dificultatea mişcărilor relizate de protagonişti. Şi dacă nu aţi urmărit niciun un film despre street dance, sunt sigură că aţi văzut măcar un videoclip hip-hop sau vreo reprezentaţie pe la Românii au Talent!

Ploieştiul, oraşul meu natal, deşi pare un oraş morocănos şi împovărat, mai prinde din când în când culoare tocmai datorită tinerilor înzestraţi cu calităţi deosebite. Acum am ales să îi prezint pe tinerii din trupa “Street Angels” pentru că i-am cunoscut şi am învăţat de la ei două lucru pe care începusem să le uit: ce înseamnă prietenia şi că atunci când eşti pasionat de ceva totul vine de la sine! Aşadar, să-i cunoaştem pe câţiva dintre îngeraşii care dansează ca nişte drăcuşori, urmând ca într-o postare următoare să vorbim şi despre restul echipei. 

Lucia Miruna Tuţă are 16 ani şi este elevă la Colegiul Tehnic Elie Radu. Pasiunile sale sunt dansul, scrisul, cititul şi muzica. “Practic dansul deoarece de mică m-a fascinat. Este incredibil să vezi cum corpul tău se mişcă în diferite moduri atunci când asculţi muzică. Street dance-ul este un dans care nu a fost foarte popular în Romania până acum câţiva ani. Alături de Street Angels îmi doresc să evoluez din ce în ce mai mult, să ajungem să participăm la toate concursurile şi să fim pe măsura cerinţelor!” 

Radu Alexandru Cosmin are 17 ani şi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Nichita Stanescu, profil Matematică-Informatică Intensiv Limba Engleză. Lui Alex îi place foarte mult să danseze dar este pasionat şi de calculatoare. De dans s-a apucat de aproximativ şase luni, alegând stilul street dance, deoarece, după cum spune chiar el, este o modalitate foarte bună de a te exprima şi de a te menţine în formă. Alex speră că împreună cu echipa lui va ajunge la un nivel foarte mare astfel încât să concureze în competiţii de renume: Hip Hop International, Nymphea.

 

Monica-Cristina Neagu are 15 ani şi este elevă la Colegiul Tehnic Lazăr Edeleanu. Îi place să danseze şi să înnoate dar preferă şi fotbalul, pescuitul şi badmintonul. În urmă cu o jumătate de ales să practice street dance-ul.  
“Am ales street dance-ul deoarece mă simt în mediul meu, mă pot exprima cum vreau şi pot arăta ce simt în acele momente.” spune Monica. “Vrem să devenim cât mai buni, să avem cât mai multe spectacole, o şcoală de dans proprie, să ajutăm persoanele care îşi doresc foarte mult să danseze, să înveţe stilul acesta şi să fim cât mai uniţi.”  

 Andrei Pavel are 15 ani şi adoră street dance-ul pe care-l practică de aproape un an de zile. “Faptul că am început să practic street dance este cea mai bună decizie pe care am luat-o până acum. Planurile echipei sunt acelea de a arăta tuturor cât de buni suntem atât ca trupă dar şi ca familie.”

 

Florentina Popa este elevă la Grupul Şcolar Administrativ şi de Servicii Victor Slăvescu. Are 15 ani şi este pasionată de dansuri şi de handball. Din luna octombrie a anului trecut a ales să practice street dance. Ce îşi doreşte Florentina: să ajungă o dansatoare foarte bună, echipa ei să se numere printre cele mai bune trupe din Ploieşti, şi să participe la diferite spectacole şi concursuri.

Alexandra Petrache are 16 ani şi este elevă la Colegiului Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti. Pe lângă faptul că dansezează, Alexandrei îi place să asculte muzică, este pasionată de fotografie şi îi plac ieşirile cu prieteni. Acum şase luni s-a alăturat trupei Street Angels. “Am ales street dance-ul pentru că nu este un stil practicat de multă lume şi mi-a plăcut foarte mult de prima dată când am văzut clipuri şi filme în care diferite persoane dansau şi am văzut atitudinea lor şi frumuseţea dansului. Când lumea aude de street dance, se gândeşte la violenţă, efort şi multe alte chestii dureroase; în concluzie, la ceva complicat. Din moment ce începi să practice, realizezi că nu e aşa cum spune lumea din jur şi că e ceva relaxant prin care îţi poţi exprima sentimentele, fie ele bune sau rele. Când dansez mă simt liberă. Şi încă un lucru de care sunt mulţumită este că am prietenii alături. Pe viitor vreau să ajungem cât mai sus, să participăm la cât mai multe concursuri, şi cel mai important, să rămânem împreună, să fim o familie.” mărturiseşte Alexandra.


Ilinca Ioaniţescu are 15 ani şi este elevă la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Este o persoană veselă care iubeşte dansul, tenisul, ieşirile cu prietenii. Iată ce spune Ilinca despre pasiunea ei numărul 1, dansul: “Practic dansul de când mă ştiu. De la grădiniţă ştiu că mergeam împreună cu mama la cursuri de gimnastică ritmică; apoi am făcut balet o perioadă, dansuri moderne şi sportive, am trecut prin toate şi totuşi niciunul din aceste stiluri nu s-a conectat aşa de bine cu mine. Am ales street dance-ul din întâmplare. Când am auzit despre aceste cursuri, la început am venit din curiozitate şi apoi, pe parcurs, am regăsit aici plăcerea de a dansa şi mai ales un grup de oameni care foarte curând mi-au devenit şi prieteni. Cu trupa Street Angels îmi doresc să ajung cât mai departe. Sper să participăm la cât mai multe concursuri şi bineînţeles să obţinem rezultate frumoase. Vreau să rămânem o familie aşa cum am fost şi suntem acum şi, bineînţeles, să păstrăm legătura între noi pentru mult timp, să fim prieteni, să ne ajutăm între noi. Şi mai vreau să dansăm cu tot sufletul, să dăm tot ce avem mai bun pentru a ajunge cât mai sus, cât mai cunoscuţi, cât mai buni.” 

Valentin Simu are 13 ani şi învaţă la Şcoala “Elena Doamna”. Basket-ul şi street dance-ul sunt pasiunile lui cele mai mari. “În iunie 2011 am ales să practic street dance pentru că am descoperit că îmi place foarte mult şi am -reuşit să execut mişcările pe care le văzusem în filme… din totdeauna mi-a plăcut să dansez dar nu ştiam care e stilul meu de dans; am ales street dance-ul pentru că prin el mă exprim în cel mai frumos mod posibil. Împreună cu echipa mea vreau să rupem gura târgului, să mergem mai departe şi să ne înfruntăm toate temerile împreună. Pentru că Street Angels nu este doar o trupă, ci o familie.”

 Andrei Stan are 15 ani şi învaţă la Colegiul Naţional Mihai Viteazul. Pe lângă dans, lui Andrei  îi place să joace baschet şi să citească. “Dansez de 8 luni. Am ales street dance-ul deoarece, la început, am vazut multe video clipuri cu stiluri diferite şi m-a impresionat modul în care acele persoane se mişcau, cel mai important, pe muzică. Mi-aş dori să mergem la cât mai multe concursuri şi să câştigăm cât mai multe premii.” mărturiseşte Andrei.

 

Oana Şubea are 16 ani, este elevă în clasa a-IX a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti. “Cel mai mare hobby al meu este, bineînţeles, dansul dar,de asemenea, mă pasionează mult şi fotografia. Practic dansul de la vârsta de 7 ani, dar, datorita faptului ca imi placea foarte tare ceea ce faceam şi vroiam să mă perfecţionez în acest domeniu, am ales să încep să practic street dance-ul alături de trupa Street Angels de aproximativ 3 luni. În viitor vreau să mă perfecţionez în domeniul dansului, şi împreună cu trupa Street Angels dorim să obţinem cât mai multe rezultate bune la concursuri atât în ţară dar şi în străinătate, dacă vom avea ocazia şi să reuşim să ne facem cunoscuţi prin ceea ce ne place cel mai mult să facem, şi anume dansul!”

 

Dan Sârbu are 18 ani şi este elev la Grupul Şcolar Transporturi Ploiesti. Dan este pasionat de bascket şi de street dance. “Am ales street dance-ul deoarece mă face să mă simt liber şi să nu depind de nimeni. Dansul meu, mişcările mele sunt pentru mine ca o carte a vieţii care are un început şi nu vreau să se termine niciodată. Street Dance-ul este un mod de a-mi exprima sentimentele, de aceea este alegerea mea. Planul meu de viitor în Street Angels este de a evolua cât mai mult de a ne face cunoscuţi şi plăcuţi pentru ceea ce facem.”

Mihai Lupescu este unul dintre liderii trupei Street Angels. Mihai are 21 ani şi iubeşte la nebuinie dansul pe care-l practică în cel mai serios mod posibil din 2008: “atunci am ales să fac prima trupă; pe vremea aceea nu cunoşteam toate detaliile, termenii şi, sincer, nici măcar nu aveam idee ce fac. Street danceul este doar un nume comercial, totul a început de la cultura hip-hop care m-a atras prima oară prin muzică, apoi prin dans şi nu mi-a mai dat pace. Prima trupa „Street Angels” a apărut în 2008 si s-a destrămat cu timpul, când fiecare membru a crescut şi a ales alt drum în viaţă. În timp, am acumulat mai multe cunoştinţe în ceea ce priveşte dansul şi încercăm să progresăm în fiecare zi. În vara anului trecut, prin luna iulie, am refăcut într-un fel trupa: acelaşi nume cu oameni noi cu ajutorul cărora sper să iasă ceva bun. Planurile sunt destul de simple: participarea la cât mai multe spectacole şi concursuri prin ţară.”

Michael Iulian Risipitu, are 18 ani şi este pasionat de baschet, freeruning şi dans. “Practic dansuri din septembrie 2011 şi am ales street dance la îndrumarea prietenilor mei. Ceea ce-mi doresc cu trupa Street Angels este de a ajunge cunoscuţi şi de a mă distra. Street Angels este ca o familie pentru mine!”

Răzvan Marian Păun are 15 ani şi învaţă în Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza. Printre pasiunile lui se numără dansul, baschetul, mersul cu rolele, urcatul pe munte si jocurile pe calculator. “Am inceput să dansez la vârsta de 9 ani, când am hotărât să urmez cursuri de dans modern la Palatul Copiilor, stil de dans pe care l-am practicat timp de patru ani în decursul cărora am participat la numeroase spectacole şi concursuri naţionale printre care şi unul internaţional; dar începuse să îmi displacă şi am renunţat, iar la 14 ani am auzit de street dance care a început să mă pasioneze şi să mă atragă atât prin diversitatea de stiluri (hip-hop, popping, locking, tutting, waving, krump, breakdance) cât şi prin gradul de dificultate care mă stimulează să muncesc din greu şi să îmi doresc să ajung la standardele unui dansator profesionist. Un alt motiv pentru care am ales street dance-ul se datoreaza genului muzical, deoarce imi place şi este unul dintre preferatele mele. Ţinând cont că trupa a fost înfiinţată acum 7-8 luni, plănuiesc să muncesc din greu alături de colegii mei, să îi ajut pe cei care au dificultăţi în materie de dans, şi, la vară, să avem toţi posibilitatea de a merge în  Dance Camp, tabăra ce are loc în luna august. Ceea ce îmi doresc din toată inima este să rămânem uniţi, deoarce între noi s-au legat prietenii foarte puternice motiv pentru care ţin să le mulţumesc coregrafilor noştri pentru tot interesul acordat şi munca depusa, ceea ce a făcut posibilă formarea unei familii unite.” 

 

Roxana Stancu are 15 ani şi este elevă la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza. “Practic dans de la 7 ani, însă m-am apucat de street dance de 7 luni. Am ales acest stil pentru că este, cred eu, un stil liber şi complex. Pe viitor, împreună cu Street Angels aş vrea să particip la cât mai multe concursuri şi, desigur, să obţinem cât mai multe diplome şi trofee. Aş vrea să ajungem una dintre trupele cu care Ploieştiul să se poată mândri.”

Mihaela Alexandra Mogoş are 16 ani şi este elevă la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Ploieşti. Este pasionată de dansul, handball, muzică (îi place să compună versuri) şi poezie. “Am început să dansez de la vârsta de 7 ani, urmând cursuri de dansul modern timp de 2 ani. Apoi am practicat diferite sporturi, iar de vreo 6 luni practic street dance alături de trupa Street Angels. Am ales street dance-ul pentru că mă reprezintă şi mă regăsesc în acest stil de dans. Îmi doresc să ajungem cunoscuţi atât în Ploieşti cât şi în alte oraşe, să participăm la cât mai multe competiţii şi să demonstrăm că ne place cu adevărat street dance-ul. Dar, nu în ultimul rând, îmi doresc să fim o familie unită, să ne susţinem şi să excelăm în ceea ce facem.”

 

 

 N.B.! Aceşti tineri sunt frumoşi, ambiţioşi şi foarte talentaţi. Au nevoie de susţinere sub forma de sponsorizări pentru a participa la concursurile de amploare. Dacă aveţi posibilitatea să oferiţi o sponsorizare sau cunoaşteţi pe cineva care o poate face, puteţi să îi contactaţi la emailul ak_bullion13@yahoo.com. 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *