De-ale vietii

Să fim relaxați și fericiți de la A la Zen

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 15 minute.

”A fi bogat înseamnă a dărui, a nu dărui nimic înseamnă a fi sărac. A iubi înseamnă a trăi, a nu iubi nimic înseamnă a fi mort. A fi fericit înseamnă a te devota, a nu exista decât pentru tine înseamnă a te refuza pe tine însuţi şi a te sechestra în infern.” (Eliphas Lévi, Cheia marilor mistere)

În fiecare zi ne angajăm în vâltoarea și agitația unei vieți tumultoase: ne trezim în grabă, nici nu apucăm să mâncăm sau să bem cafeaua că trebuie să ajungem fuguța, fuguța la birou. Fericiți cei care au un loc de muncă în care armonia se îmbină cu pasiunea, unde stresul nu a pus niciodată piciorul iar jignirile și șeful care aruncă cu noroi sunt niște necunoscute. Slavă Domnului, eu am un astfel de job. Dar foarte mulți prieteni sunt într-o goană și-un stres continue. Da, recunosc, am avut și eu perioade în care munceam de nu mai știam cum mă cheamă iar singurul lucru la care mă gândeam era acela de a găsi o modalitate de relaxare. Iar secretul în a o afla este capacitatea de a ne echilibra în egală măsură fizicul și psihicul prin obținerea fericirii văzută ca principal supliment al relaxării. Că tot încerc să fiu cât mai zen, în ultimul timp, vreau să împart cu tine lucrurile și sentimentele care pe mine mă relaxează și mă fac fericită:

Apa – Suntem 70% apă! Este imposibil să nu prețuim apa și să nu ne folosim de beneficiile ei, mai ales că ne este la îndemănă. Plus că, în ultima vreme, se vorbește tot mai mult despre terapia cu apă ca metodă de vindecare multor maladii. Astfel, hidroterapia, se folosește de apă în scopul vindecării considerând-o și respectând-o ca fiind esența vieții și secretul sănătății. Rolul apei în organism este foarte important. Avem nevoie de apă pentru a fi fericiți? Răspunsul este afirmativ!

Buddha – De ce l-am ales tocmai pe el? Gurile rele mă vor numi păgână! Dar nu-mi pasă câtuși de puțin. Nu voi face o pledoarie pentru budism, doar voi spune că mă folosesc de Buddha pentru iluminare și dezvoltare personală. Sunt de condamnat? Atâta vreme cât pe mine învățăturile sale mă fac  fericită, ce mai contează?

”Secretul unei minţi şi al unui corp sănătos nu stă în a plânge după trecut sau în a te îngrijora pentru viitor ori a anticipa necazurile, ci în a trăi clipa în mod înţelept şi cinstit.” (Buddha)

19334_1219572928522_339449_n

Calm – Aceasta este o trăsătură care nu mă definește dar pe care încerc să mi-o însușesc. Pe principiul ”întoarce și celălalt obraz” sau ”răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci”, încerc să fac față situațiilor tensionate prin… calm! Nu spun că reușesc de fiecare dată dar, atunci când se întâmplă să întâmpin stresul cu calmitate, acesta mă ocolește. Pentru că am la mine una dintre cele mai inteligente arme ale echilibrului interior: calmul (răbdarea).

Dăruire – Ți s-a întâmplat să dăruiești din senin ceva iar chipul transfigurat de bucurie al persoanei care a beneficiat de darul tău să fie motivul propriei tale fericiri? Ai văzut cât de bine te simți? Când dăruiești ești mai bogat. Să nu mă înțelegi greșit: nu mă refer în mod special la a dărui ceva material. Cred că darurile cele mai de preț sunt cele spirituale, sunt cunoștințele noastre pe care le împărtășim celorlalți în dorința de a ne elibera de egoism. Când dăruim avem doar de câștigat. Un bun lider care dăruiește din experiențele sale câștigă adepți, devenind nu doar conducător ci și un mentor demn de ascultat și de urmat.

”Luaţi decizia să dăruiţi oriunde v-aţi afla, tuturor celor cu care vă întâlniţi. Atât timp cât veţi dărui, veţi primi. Cu cât veţi dărui mai mult, cu atât mai mare va deveni încrederea dumneavoastră în efectele miraculoase ale acestei legi a dăruirii.” (Deepak Chopra, Cele șapte legi spirituale ale succesului)

Energie – Îmi place să adun în jurul meu oameni cu energie pozitivă. La fel ca a mea. Energiile negative mă transformă într-o creatură posacă, fără chef de viață. De ce să-mi irosesc potențialul stând și acaparând energiile ”negre” ale altora, când pot să împrăștii în jur din pozitivismul meu? Poate se molipsesc și alții. Deși, uneori simt că mă îndepărtez de la calea cea dreaptă, încerc constant să mă redresez. Cum reușesc? Zâmbesc, încerc să comunic mai mult cu cei dragi, mă îmbrac cu ceva care să mă facă să mă admir și să-mi spun că sunt cea mai frumoasă, mă implic în proiecte care mă mulțumesc și mă binedispun, încerc să apreciez ceea ce am, am încredere în mine, fac mișcare, ascult muzică bună pentru sufletul meu, înlătur orice influență negativă. În concluzie, energia pozitivă mă face fericită!

Feng-Shui – încă visez la o casă amenajată în stil Feng-Shui. Este unul dintre visele mele și, la un moment dat, sunt sigură că se va realiza. Până atunci, mă informez și acumulez din experiențele altora despre acest stil.

Gândire – Puterea gândului, mintea umană, autosugestia… iată câte elemente pozitive aducătoare de fericire! Nici nu bănuiești câtă putere pot avea gândurile asupra întregii ființe! Gândul te poate coborî sau te poate ridica. Adâncirea în negativism îți va întuneca orice modalitate de a percepe faptul că viața merită trăită și că fericirea este chiar la un pas mai încolo. În schimb, gândul vesel, pozitiv, te scoate din anonimat și te încarcă cu optimism și voie bună. Eu am încredere în mine! Eu gândesc pozitiv!

gandire

Hobby – Când vreau să mă simt bine nu-mi ocolesc pasiunile, hobby-urile. O carte bună, un film pe care-l prețuiesc, plimbările împreună cu cățelușa mea, ieșirile la munte, aceste conexiuni energetice îmi aduc, în același timp, liniște sufletească, regăsire de sine și fericire. Nu renunța la pasiunile tale, indiferent cât de ocupat/ă ești, este bine să-ți rezervi timp și pentru ele. Crede-mă, te vor face fericit/ă!

Iubire – Iertare: Când iubești, nu-i așa că totul în jurul tău capătă altă dimensiune? Parcă și colegul care-ți punea bețe-n roate pare mai bun, mai uman. Afară plouă și este înnorat dar tu vezi cerul senin și soarele arzător din spatele norilor. Iubirea ne transformă inimile dar și percepția despre lume. Iubirea înseamnă dăruire, emoție, sacrificiu, este cea mai bună terapie pentru suflet. Nu-ți justifica iubirile, indiferent cui sunt adresate. Iubește și atât!

De cealaltă parte, iertarea este un element cheie pentru fericire. Cum te poate face iertarea fericit? Simplu: “Puterea iertării este neîntrecută, o persoană care îi iartă și-i acceptă pe ceilalți, în cele din urmă va învăța cum să se ierte și să se accepte pe sine.(…) Un acum fericit (și un și mai fericit viitor) este al nostru dacă reușim să iertăm, să uităm și să mergem mai departe. (Alice Wheaton, Iertarea și compasiunea)

Karmă –  Karma este afirmarea eternă a liberului arbitru al omului.” (Swami Vivekanada)

Karma este un concept religios și filozofic prin care fiecare activitate, decizie fizică sau spirituală are o urmare obligatorie, pozitivă sau negativă. Pentru a înțelege mai bine acest concept, iată un extras de pe site-ul www.acvaria.com: Karma reprezintă ansamblul tuturor actelor, al tuturor emoțiilor și sentimentelor, al tuturor gândurilor pe care un individ le-a acumulat în viețile precedente. Este bagajul de fapte – bune și rele – pe care îl cărăm cu noi de la o încarnare la alta și care ne ajută sau ne blochează evoluția în existența actuală. Legea karmei este legea cauzei și efectului: orice acțiune antrenează o reacțiune, adică pentru orice energie produsă de către o persoană se va produce, după un timp, și o asociere de alți factori, o energie de aceeași calitate (pozitivă sau negativă). În viețile anterioare individul a făcut și lucruri bune, și lucruri rele, care s-au acumulat în karma sa. Există karmă negativă și pozitivă: karma negativa reprezintă rezultatul erorilor comise în viețile anterioare; karma pozitivă este rezultatul actelor, sentimentelor, gândurilor care au permis evoluția spiurituală a individului.”

Liniște – Mărturisesc sincer: câteodată am nevoie de liniște. Iar această liniște nu o găsesc decât în munții mei iubiți. ”Liniștea profundă a locurilor situate pe înălțimi se compune din murmurul vântului, razele soarelui și frumusețea peisajului.” (Victor Hugo). Liniștea îndeamnă la meditație iar meditația la autocunoaștere. ”Cunoaște-te pe tine însuți” și mergi mai departe pe calea fericii!

relaxare

Meditație și Motivație – ”Ce faci, de stai așa… pierdută-n spațiu?” ”Meditez!” De foarte multe ori am oferit acest răspuns. Dar oare meditam cu adevărat? Sau era o vorbă azvârlită-n vânt, un răspuns aiurea pentru a scăpa de o întrebare care mă sâcâia? Meditația este arta concentrării și calea către autocunoaștere. Unii zic că e un moft, o metodă prin care unii vor să pară speciali sau chiar fițoși. Eu zic că e un remediu pentru sănătate și o armă împotriva stresului, inamicul public numărul unu din ziua de azi.

Nirvana – Când aud de Nirvana unii se gândesc la ”Smells like teen spirit” iar alții la starea supremă din budism care încheie șirul reîncarnărilor. De ce am ales Nirvana? Penrtu că sună bine: și în muzică și în budism.

Ordine – Pentru mine, ordinea în viață este foarte importantă. Îmi place să am o viață ordonată din toate puntele de vedere, fizic, sentimental, material. Locuința, profesia, îndeletnicirile zilnice, educația, dezvoltarea, etc. toate acestea trebuie să fie guvernate de ordine.

Plăcere – Iată un subiect cu o mie și una de ramificații. Bineînțeles că plăcerea aduce fericire, căci altfel nu s-ar mai numi astfel. Plăcerea de a învăța, plăcerea de a călători, plăcerea de a dărui, plăcerea de a asculta, plăcerea de a iubi… duc în final la plăcerea de a fi fericit. Mie îmi place să fiu fericită? Ție?

Respect – Apreciere, stimă, considerație. Într-un cuvânt, respectul! Pentru sine, pentru lume, pentru forme materiale și spirituale. ”Respectul este abilitatea de a vedea o persoană aşa cum este, de a fi conştient de individualitatea sa unică. Respectul înseamnă grija ca cealaltă persoană să crească şi să se dezvolte aşa cum este.”(Erich Fromm, Arta de a iubi)

Suflet – Plec deseori, cu gândul, în căutarea imaterialității. Privesc în interiorul meu și mă redescopăr de fiecare dată mai tânără, mai înțeleaptă și mai bună. Fiecare experiență trăită își pune amprenta și pe sufletul meu. Fără suflet aș fi o simplă formă. Emoția ar pluti deasupra mea negăsindu-și un loc al său. Fericirea nu ar avea unde să-și zbată aripile. Un suflet curat, liniștit, împăcat cu trupul care-l găzduiește, este alt secret către un trai fericit.

Știință – Francis Bacon spunea că ”Știința este putere.” Și avea dreptate. Având acces la știință suntem mai puternici și suntem datori să folosim în beneficiul nostru ceea ce ea ne furnizează.

Trup –  Dacă anterior am amintit de suflet, era imposibil să uit de trup, despre care Lucian Blaga spunea că este ”marginea sufletului”. Ai grijă de trupul tău, respectă-l, îngrijește-l, prețuiește-l, menține-l sănătos! Urmărește-l cu atenție, pentru că singur îți va spune de ce are nevoie.

sanatate

Țintă – A avea o țintă sau un obiectiv, este cam aceeași mâncare de pește. Țintă sună mai competitiv. Obiectiv pare mai ideatic. Fiecare ne propunem să atingem o țintă sau, de ce nu, mai multe. Iar atunci când reușim, răsuflăm ușurați și… fericiți. Dar și drumul către respectiva țintă are rolul său: acela de a munci pentru propria fericire, conștientizând că doar în acest mod scopul vizat va fi apreciat la adevărata sa valoare.

Unicitate – Că toți suntem unici, asta e de la sine înțeles. Dar, din păcate, avem acest instinct de turmă care încă se transmite din generație în generație. Vrem să scoatem capul la suprafață, suntem trași în jos, copiați, xeroxați, scanați, până când se formează grupuri omogene cu aceleași idei, acțiuni, viziuni, propuneri. Unde e unicitatea? Unde s-a pierdut? Și dacă s-a pierdut ea,  a pierit și respectul de sine? Fii unic în alegerile tale, învață să ai propriile opinii, învață să te diferențiezi sub toate aspectele: vorbă, port, mental…

Viață – Din ce în ce mai des aud: ”Ce nașpa-i viața asta!”, ”A naibii viață!”, ”E atât de grea viața în ziua de azi!”. Cred că niciodată nu a fost ușor. Nici acum un milion de ani, nici acum 500 de ani, nici măcar acum 10 ani. Viața nu trebuie judecată, ci prețuită pentru că este darul nostru cel mai de preț. Se pot scrie milioane de pagini despre viață. Nu caut asta. Privesc viața ca pe o călătorie, cu vizite la șes și la deal sau munte deopotrivă, apoi coborând din nou prin văi și iar urcând, ca într-un mountain ruse amețitor. Ca să definesc viața, îi cedez locul lui Platon, care, cu ajutorul mentorului său, Socrate, a descoperit adevărul despre viață:

”Platon și-a întrebat învățătorul ce este viața. Socrate i-a cerut să facă un drum în pădure și să-i aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieși în cale. Platon a plecat de îndată, gata să-și ducă la îndeplinire sarcina. Au trecut trei zile, dar el nu și-a mai făcut apariția. Socrate a mers și el în pădure, să își caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poienițe. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o răsărind din pământ, chiar lângă el. Învățătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: ”Dacă făceam asta, s-ar fi veștejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Așa că am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi căuta o alta, la fel de frumoasă. De fapt, aceasta este a doua floare pe care am descoperit-o.” Socrate i-a spus: ”Ei bine, se pare că deja știi adevărul despre viață!” (Ucenicia lui Platon pe lângă Socrate)

Yoga – Eliberare și cunoaștere. Una dintre dorințele mele este să practic yoga. Și sper ca anul acesta să se materializeze. Simt și știu că practicând yoga voi reuși să mă relaxez, să-mi educ altfel corpul și mintea. Mai multe despre acest  subiect poti afla intrand pe site-ul lui Denis, cea mai tare Yoga Teacher pe care o cunosc. Dacă ești din Ploiești, o găsești la super studioul ei – Life Yoga Center. Dacă ești din București o găsești la Fitness Scandinavia. Despre Denis și minunata ei activitate voi scrie un articol separat așa că, urmărește în continuare acest blog. 🙂

Denis Dochioiu - arhiva personala - https://www.facebook.com/denisdochioiu/?fref=ts
Denis Dochioiu – arhiva personala – https://www.facebook.com/denisdochioiu/?fref=ts

Zen – A început să se vorbească din ce în ce mai mult despre practica zen, existând grupuri, clase, cercuri în care este învățată practica zen în scop terapeutic.

”Scopul practicii Zen nu este doar de a obţine sănătatea trupului şi a minţii, ci şi de a aspira către nivelul spiritual cel mai înalt al vieţii ca fiinţe umane. În scrierile Zen clasice sunt povestite adesea vieţile călugărilor Zen care nu sunt ataşaţi de nimic, acceptă totul aşa cum este şi trăiesc fiecare clipă liberi şi în împlinire. Acest mod de viaţă rezumă existenţa ideală a Omului conform preceptelor Zen. Practicile Zen constau în conlucrarea în acelaşi scop a două funcţii:
– funcţia fizică: mişcările, respiraţia şi postura
– funcţia psihologică: concentrarea şi meditaţia.
Spus mai simplu, Zen-ul este o practică în care corpul şi mintea sunt unite indivizibil într-un tot.
După cum s-a mai precizat, iluminarea obţinută prin Zen nu este o înţelegere obţinută prin analiză intelectuală, ci mai degrabă este o “conştiinţă intuitivă” obţinută prin experienţa personală nemijlocită. Acest tip de “conştiinţă intuitivă” nu este ceva specific numai Zen-ului. Poate fi găsită şi în multe din doctrinele asiatice şi poate fi considerată o caracteristică a modului auster de gandire care este reprezentat în filozofia şi arta orientală. “Scopul final” al practicii Zen este să obţină aceeaşi stare iluminată a minţii – SATORI – precum Buddha, şi să fii capabil să dai un răspuns clar întrebării: “Ce este sinele?”. Filozofia Buddhistă susţine că suferinţa umană provine din înlănţuirea omului cu cele 12 verigi ale cauzalităţii. SATORI este obţinut prin ruperea acestui lanţ care ne înrobeşte în lumea cauzalităţii, împiedecand astfel o nouă reîncarnare. Pentru a îndeplini acest fapt valoros sunt urmate Practicile Buddhiste de bază: “sila, samahdi şi prajna” (preceptele, meditaţia şi înţelepciunea). Aceste practici sunt destinate pentru a nu ne lăsa mintea să se împrăştie în dubii şi perplexitate, pentru ca mintea să obţină înţelepciunea şi în final să atingă SATORI.”(Practica Zen şi autocontrolul – Professor Shoji Nakamura – Department of Psychology, Komazawa University, Tokyo, Japan)

zen

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *