Ratiune si... simtire

Un om, un artist și o pasiune pe măsura talentului său!

Timpul estimat pentru citirea acestui articol este de 6 minute.

Mulți dintre noi gustăm zilnic din sensibilitatea muzicii. O parte dintre acești ”mulți” admirăm genuri muzicale diverse. În rândurile care urmează mă opresc asupra rock-ului britanic, tocmai în ograda legendarei formații Queen. Cel vizat e Freddie Mercury, artistul complet pe care iubitorii de muzică și-l amintesc cu plăcere ori de câte ori aud “Bohemian Rhapsody”, “You’re My Best Friend,” “Crazy Little Thing Called Love,” “Another One Bites The Dust” , “We Will Rock You” sau “We Are The Champions”. Publicul îl percepea pe Freddie nu doar ca pe un artist desăvârșit ci și ca pe un extravagant și petrecăreț. Adevărul pe care, cu ani în urmă, surse din anturajul său aveau să-l dezvăluie, este că, în particular,  Freddie era timid și rezervat. Da, da, tocmai acel gigant al muzicii care reușea să umple cu mii de oameni sălile și stadioanele unde susținea concerte, nu era atât de dur precum îl vedeau admiratorii săi.

Pisicile lui Freddie

Știai că Freddie Mercury adora felinele? Artistul care se baza pe dragostea a milioane de fani, își înconjura cu cel mai nobil sentiment care a existat vreodată, dragele-i pisici. Peter Freestone, asistentul și bucătarul personal al lui artistului, mărturisea în cartea intitulată “Freddie Mercury” că, pentru șeful său, pisicile erau importante la fel ca oricare om din anturajul lui. Uneori poate chiar mai importante.

Jacky Smith, care timp de 21 de ani a condus și a organizat Fan Clubul oficial al formației Queen spunea că ”Majoritatea pisicilor lui Freddie erau salvate din diferite centre și adăposturi. În Anglia avem o organizație care poartă denumirea de ”Blue Cross”/”Crucea Albastră”, care are grijă de animalele bolnave. De acolo, Freddie a adoptat două dintre pisici, dacă nu chiar mai multe. Cred că se simțea foarte bine pentru că le salva de la o viață nefericită, oferindu-le un cămin iubitor!”

”Delilah, Delilah, oh my, oh, my, oh my – you re irresistible/You make me smile when I m just about to cry/You bring me hope, you make me laugh…”

Fanii adevărați ai trupei Queen știau foarte bine că solistul Freddie era un mare admirator și iubitor al felinelor. Pe albumul ”Innuendo”, ultimul pe care Freddie l-a înregistrat cu Queen, melodia ”Delilah” este dedicată uneia dintre pisicile sale. Dacă asculți primele versuri, vei crede că povestea e conturată în jurul unei femei. Dar asta până auzi versul “peeing all over my Chippendale Suite”. Ascultă melodia și, pe lângă versurile lui Freddie, delectează-te cu solo-ul de chitară marca Brian May, un solo armonizat în așa fel încât să semene cu un… mieunat! Tot legat de ”Innuendo” și dragostea pentru mâțe, coperta albumului îl înfățișează pe Freddie îmbrăcat în bufon, având pe umeri pisici jucăușe!

coperta-album-innuendo

Albumul solo al lui Freddie, “Mr. Bad Guy” este dedicat în mod special unei alte pisici, lui Jerry, întregii ”găști” de mâțe deținută la aceea vreme și, potrivit unei note semnată chiar de Freddie “tuturor iubitorilor de pisici din Univers”.

”Cat person”

În ultimul videoclip filmat de Freddie – “These Are The Days Of Our Lives” – artistul poartă o vestă din mătase pictată cu pisici. Nimic neobișnuit la prima vedere, dar se pare că acele pisici sunt chiar ale sale, ceea ce reprezintă un tribut valoros adus prețioaselor feline! Tot Jacky Smith, cea care s-a ocupat de Fan Clubul Queen, mărturisea că fanii de pretutindeni îi trimiteau solistului jucărioare în formă de pisică, după cum, ocazional, știrile din cadrul Fan Clubului erau însoțite de poze cu pisici. Foarte mulți fani își botezaseră pisicile ”Freddie”, un gest care, potrivit lui Jacky Smith, l-ar fi flatat pe cântăreț.

Gașca de pisici de la Garden Lodge

Primele pisici ale lui Freddie Mercury au fost Tom și Jerry, deținute și crescute împreună cu prietena sa, Mary Austin, în prima perioadă a existenței trupei. La finele anilor 70, după separarea celor doi, Mary Austin a păstrat la ea pisicile, dar Freddie le-a considerat în continuare ale sale, după cum ne-arată în albumul “Mr. Bad Guy”. Mary A., care a rămas mereu bună prietenă cu Freddie, i-a dăruit-o acestuia pe Tiffany, o pisică bluepoint cu părul lung. Lui Tiffany i-a urmat Oscar, un vestamotan oranj cu alb, un libertin care mai cutreiera și prin casele vecinilor. Dar cea mai faimoasă mâță din clanul Mercury rămâne Delilah, adoptată de Freddie în  1987. După cum spun și versurile cântecului pe care Freddie i l-a dedicat și după cum notează și Freestone în cartea sa, Delilah pusese stăpânire pe casă și, mai mult ca sigur, făcea cam tot ce-i poftea suflețelul. “Era un adevărat personaj!” aproba Jacky Smith. “Delilah era un pic amuzantă, era mai bătăușă cu ceilalți, dar mereu era prima în brațele lui Freddie și prima la castronul cu mâncare”.  În schimb, Mercury o favoriza, ceva mai mult decât pe ceilalți. Delilah căuta ajutor la Freddie atunci când gașca de mâțe se unea împotriva ei. Adora să doarmă lângă patul stăpânului și prietenului său, dar și în coșul cu rufe!

Când a luat-o pe Delilah, Freddie l-a adoptat și pe Goliath, un pisoiaș negru, cu un obicei bizar: ori de câte ori musafirii treceau pragul casei, dispărea! Odată, Freddie împreună cu ceilalți componenți ai trupei Queen, l-au căutat pe Goliath prin toată casa; l-au găsit dormind nestingherit în chiuveta de marmură din baie.

Alte pisici ale lui Freddie au fost Miko, o mâță vărgată, Romeo, un motan vărgat dar cu fața albă, găsit de prietenul lui Freddie, Jim Hutton, și Lilly, o pisicuță complet albă.

De fiecare dată când Freddie se întorcea din turneele pe care le susținea în întreaga lume, se refugia acasă, în Londra, la Garden Lodge. După cum nota și Freestone în cartea sa, Mercury știa că ”acasă este locul unde se află pisicile sale”. Tot din cartea lui Freestone aflăm că pisicile lui Freddie avea fiecare șoseta ei de Crăciun, pe care artistul o umplea cu recompense și jucării. Aveau acces la tot spațiul din locuință și le era permis și accesul în grădină. De îndată ce vreuna dintre ele dădea semne de boală, era transportată imediat la medicul veterinar.

”Toate pisicile erau iubite și îngrijite corespunzător. La fel cum Freddie își răsfăța apropiații cu diverse cadouri, așa proceda și cu felinele. Acestea primeau și hrană obișnuită dar, foarte frecvent, erau tratate cu cărniță proaspătă de pui și pește special gătită pentru ele. Îmi amintesc că vorbea cu ele și la telefon, dacă lipsea de acasă perioade mai lungi de timp.” mărturisește Jacky Smith.

Nimeni (în afară de apropiații lui) nu a știut că Freddie Mercury are SIDA. Dar, cu siguranță, iubitele sale feline i-au simțit suferința și i-au alinat ultimele zile. “Pisicile au un al șaselea simț extraordinar. Îmi imaginez că au știut că stăpânul lor nu este bine și au petrecut și mai mult timp alături de el” spune J. Smith.  Înainte să moară (24 noiembrie 1991) Freddie s-a asigurat că pisicile sale vor fi în continuare îngrijite și iubite așa cum trebuie. Toate felinele au ajuns în grija lui Mary, buna sa prietenă. Bineînțeles, șefa în casă a continuat să fie Delilah!

”Delilah, Delilah, hey – hey – hey,/You take over my house and home/You even try to answer my telephone…”

 

Ti-a placut? Da mai departe!
Share

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *